Τετάρτη 12 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η αθλιότητα της διαστρέβλωσης και η αντιΚΚΕ επίθεση

Είναι γνωστή η θλιβερή πραγματικότητα με τη λειτουργία και τη διαπλοκή των ιδιοκτητών των ΜΜΕ, ηλεκτρονικών μέσων και εφημερίδων, με την πολιτική εξουσία και το αλισβερίσι τους με τα δημόσια μεγάλα έργα. Η γενικότερη κατάσταση που αφορά την αθλιότητα της ενημέρωσης που εκπέμπεται και τυπώνεται εν πολλοίς. Κατάσταση, για την οποία τη μεγάλη, αποκλειστική, ευθύνη έχει η «εκσυγχρονιστική» κυβέρνηση Σημίτη.

Απόρροια και αποτύπωμα αυτής της πραγματικότητας είναι, ακριβώς, η πλήρης ασυδοσία στη λειτουργία των ΜΜΕ και η κατευθυνόμενη ενημέρωση και παραπληροφόρηση του λαού κατά τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς των διαπλεκόμενων. Σ' αυτό το επίπεδο «ενημέρωσης», το τελευταίο διάστημα, ιδίως μετά τις εκλογές, ξεχωρίζει, εκτός της κυβερνητικής προπαγάνδας, η ολοφάνερη επιχείρηση αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού στη χώρα που έχει μπει μπροστά στο παρασκήνιο, από ντόπιους και ξένους κύκλους που σχετίζονται με την ντόπια ολιγαρχία και τον ξένο παράγοντα. Αιχμή και δόρυ, στην επιχείρηση αυτή, αναδείχνονται τα ελεγχόμενα ΜΜΕ, ιδιωτικά και κρατικά, που επιδίδονται σε συστηματική αποπληροφόρηση και παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης.

Γι' αυτό και μετεκλογικά έχουμε την πλήρη αποσιώπηση της φωνής και των θέσεων, απόψεων και της δράσης του ΚΚΕ, του μαζικού λαϊκού κινήματος, κάθε αντίθετης φωνής για τα επίκαιρα σημαντικά ζητήματα, όπως η ΝΑΤΟική δράση στη χώρα και τα Βαλκάνια, το περίφημο θέμα των ταυτοτήτων κλπ. Ταυτόχρονα, για να επιδράσουν πιο αποτελεσματικά στη συνείδηση των εργαζομένων, μαζί με την τακτική αποπληροφόρησης, διαστρεβλώνονται οι θέσεις και απόψεις του ΚΚΕ. Αξιοποιούνται σ' αυτό το στόχο μεμονωμένα, εντελώς περιθωριακά, περιστατικά, τα οποία παρουσιάζονται διαστρεβλωμένα, γενικεύονται, υπερτονίζονται και υπερπροβάλλονται, προκειμένου να παρουσιαστεί το ΚΚΕ ως σπαρασσόμενο δήθεν από διαφωνίες. Αξίζει να αναφέρουμε πως ανάλογη είναι η αντιμετώπιση του ΔΗΚΚΙ και άλλων μικρότερων πολιτικών κινήσεων, που έχουν εξοστρακιστεί εντελώς από τα ΜΜΕ...

Τα φαινόμενα αυτά έχουν αποκαλυφθεί συγκεκριμένα και έχουν καταγγελθεί από το ΚΚΕ, όσο και το ΔΗΚΚΙ, αλλά και άλλους κοινωνικοπολιτικούς παράγοντες. Το ίδιο το ΕΣΡ όχι μόνον επιβεβαίωσε τις καταγγελίες του ΚΚΕ, αλλά προχώρησε και σε συστάσεις προς διάφορα τηλεοπτικά ΜΜΕ. Η ίδια η ΕΣΗΕΑ, με παράσταση αντιπροσωπείας της διοίκησης (από τους Ν. Καραντηνό, Α` Αντιπρόεδρο, Μ. Μαθιουδάκη Γενικό Γραμματέα, Δ. Τσαλαπάτη και Χρ. Κυρίτση) παρέδωσε υπόμνημα διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη - όπως τη χαρακτηρίζει - κατάσταση στα ΜΜΕ, τόσο στον πρόεδρο του ΕΣΡ όσο και στο υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ (όπου ο Δ. Ρέππας δε δέχτηκε καν την αντιπροσωπεία, που αναγκάστηκε να πρωτοκολλήσει το υπόμνημά της!). «Η ΕΣΗΕΑ δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη σε όλα αυτά που συμβαίνουν στο χώρο της τηλεόρασης και τα οποία οδηγούν στην κατάλυση της ελευθεροτυπίας, στην επιλεκτική ενημέρωση όπως έχει ήδη καταγγελθεί και στην παραβίαση της συνταγματικής επιταγής της "αντικειμενικής και με ίσους όρους μετάδοσης πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και των προϊόντων του λόγου και της τέχνης"», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Ομως, η φωνή του ΚΚΕ συνεχίζει να αποσιωπάται. Και, καθώς εξελίσσεται η αντιΚΚΕ επίθεση, οι θέσεις του Κόμματος και στελεχών του διαστρεβλώνονται, για να στηριχτεί, ακριβώς, αυτή η αντικομμουνιστική επίθεση. Για παράδειγμα, συγκεκριμένες, περιπτωσιολογικές διαφοροποιήσεις προβάλλονται ως «κλίμα γενικής αμφισβήτησης της ηγεσίας του ΚΚΕ και, μάλιστα, από πολλές πλευρές»! Αλλού πάλι, με «βάση - κρυφές... - πληροφορίες», από συγκεκριμένους δημοσιογράφους, εφευρίσκεται και αποδίδεται διαφωνία στελεχών του ΚΚΕ, π.χ. στην Επιτροπή Θέσεων για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Και όταν τα δύο από τα τρία κατονομαζόμενα στελέχη του Κόμματος υποχρεώνονται να διαψεύσουν τις ψευδείς πληροφορίες που τους αφορούν, η διάψευση πάλι θάβεται, ώστε να μένει η εικόνα της γενικής διαφωνίας! Χαρακτηριστική είναι μια ακόμα περίπτωση της «Ελευθεροτυπίας», που, για να συκοφαντήσουν το ΚΚΕ, βαφτίζουν ως θέσεις του για το θέμα των ταυτοτήτων τις απόψεις συνεργαζόμενου με το ΚΚΕ!

Σχετικά μ' αυτή την παραπληροφόρηση που γίνεται σε βάρος του ΚΚΕ στα πλαίσια της αντιΚΚΕ επίθεσης και συκοφάντησης του Κόμματος, ο Μ. Κοψίδης, εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου του, έκανε συγκεκριμένη κριτική σε συγκεκριμένα ΜΜΕ («Ελευθεροτυπία», «Εξουσία», «Αυγή», «Θεσσαλονίκη», «Βήμα», «Καρφί», «Φλας») και επωνύμως σε ορισμένους από τους δημοσιογράφους των συγκεκριμένων μέσων που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΚΚΕ. Αυτά τα Μέσα και τους συγκεκριμένους δημοσιογράφους έσπευσε την επομένη να αναλάβει υπό την προστασία του ο Δ. Ρέππας, θεωρώντας μάλιστα αυθαίρετα ότι αυτοί οι 6-7 δημοσιογράφοι αποτελούν σχεδόν το σύνολο του πολιτικού ρεπορτάζ για την Αριστερά! (Αν δεν κάνουμε λάθος καθημερινά κυκλοφορούν τουλάχιστον 22 αθηναϊκές εφημερίδες, ενώ υπάρχουν άλλα 10 τηλεοπτικά κανάλια και άλλοι τουλάχιστον 10 ραδιοφωνικοί σταθμοί στην Αθήνα που έχουν διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο ρεπορτάζ «Αριστερά», δηλαδή τελικά μιλάμε για έναν αριθμό περίπου 40 συναδέλφων!!!).

Αποσιωπώντας επίσης τις κυβερνητικές γκρίζες λίστες ανεπιθύμητων δημοσιογράφων που πάνε μαζί με την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει στη δημοσιότητα τις λίστες με τα τρωκτικά των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ, που καταχώνιασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και «κρύβοντας» τους λογής δημοσιογράφους που χρησιμοποιεί ως μυστικοσύμβουλους. Αποσιωπώντας, τέλος, τις κυβερνητικές δικαστικές διώξεις κατά εφημερίδων και δημοσιογράφων και τις υπουργικές απειλές, μόνο και μόνο για την πολιτική κριτική που άσκησαν στην κυβερνητική πολιτική. Ο Δ. Ρέππας, αποκαλύπτοντας το ρόλο της κυβέρνησής του, επιχείρησε να συκοφαντήσει το ΚΚΕ κάνοντας λόγο για «μαύρες λίστες» και «Μακαρθισμό» του ΚΚΕ!

Ωστόσο, με όσα αποκαλύφθηκαν, και στο όνομα της προστασίας των θιγομένων δήθεν δημοσιογράφων στους οποίους ασκήθηκε επώνυμα κριτική για συγκεκριμένα γεγονότα, το έργο της συνέχισης της αντιΚΚΕ επίθεσης φαίνεται να ανέλαβαν ορισμένοι παράγοντες που κινούνται στο χώρο της ΕΣΗΕΑ. Οι παράγοντες αυτοί - οι οποίοι μαζί με τους συγκεκριμένους δημοσιογράφους που γίνεται κριτική κινούνται στο χώρο της κυβερνητικής, ΣΥΝασπισμένης «κεντροαριστεράς» - παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Δ. Ρέππα, επιχειρούν να «καταδικάσουν» το ΚΚΕ για την κριτική που έκανε επώνυμα ο εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου του. Σα να είναι αδιανόητο να γίνεται τεκμηριωμένη κριτική στους δημοσιογράφους από τους πολίτες ή κόμματα που θίγονται με όσα συκοφαντικά και διαστρεβλωτικά μπορεί να γράφονται... Τους παραπάνω παράγοντες δεν ενδιαφέρει ότι η συγκεκριμένη κριτική στο ΚΚΕ δεν είναι αληθινή... Ούτε, βεβαίως, η αξιοπιστία της Ενωσης ως θεσμού διασφάλισης της ελευθεροτυπίας και της δημοκρατικής ενημέρωσης και αντικειμενικής πληροφόρησης των πολιτών που οφείλουν να σέβονται όλοι οι δημοσιογράφοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν καν ζητηθούν εξηγήσεις από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, όπως θα έπρεπε, ο πρόεδρος της Ενωσης Ν. Κιάος περιέφερε ένα έτοιμο σχέδιο ανακοίνωσης - καταδίκης του ΚΚΕ! Και όταν, με την επιμονή μελών του ΔΣ, δόθηκαν οι εξηγήσεις από τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ και η πλειοψηφία του ΔΣ της οργάνωσης έκρινε πως, πράγματι, δεν υπάρχει λόγος ανακοίνωσης διότι δεν επρόκειτο για καμιά συκοφαντία είτε «λίστα», εκείνοι συνέχιζαν να επιδιώκουν να συντηρούν το θόρυβο! Η «κεντροαριστερή» αυτή μειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, χρησιμοποιώντας τα μέσα που διαθέτει, επιχειρεί να συκοφαντήσει τα μέλη της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, που, σεβόμενα το ρόλο τους, αντιστάθηκαν στη μετατροπή της Ενωσης σε όργανο μικροκομματικών παιχνιδιών στην αντιΚΚΕ επίθεση.

Αποκαλύπτοντας, ωστόσο, το δικό της ρόλο αυτή η μειοψηφία ξέθαψε και ξαναγράφει τα γνωστά για «ανίερες συμμαχίες» στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και άλλα τέτοια φαιδρά, σε μια προσπάθεια να συκοφαντήσουν τα μέλη του ΔΣ που σεβάστηκαν το ρόλο τους. Που με την άρνησή τους να παίξουν το παιχνίδι του Δ. Ρέππα στη βρώμικη αντιΚΚΕ επίθεση ακριβώς διαφύλαξαν την αξιοπιστία της Ενωσης και την αξιοπρέπεια του δημοσιογραφικού κόσμου, που, βεβαίως, δεν μπορεί να διεκδικεί να είναι στο απυρόβλητο για όσα γράφει και παρουσιάζει δημόσια. Δυστυχώς, το ρόλο της μειοψηφίας της ΕΣΗΕΑ ανέλαβε να διεκπεραιώσει η διοίκηση της ΠΟΕΣΥ, που, χτες, χωρίς καν να ζητήσει καμιά εξήγηση για τα γεγονότα που καταγγέλλονται, εξέδωσε καταδικαστική ανακοίνωση κατά του ΚΚΕ! Μάλιστα, η ανακοίνωση αυτή διαμορφώθηκε χωρίς συνεδρίαση του ΔΣ - κι ενώ είχε προηγηθεί και συνεδρίαση του ΔΣ και του Γενικού Συμβουλίου, όπου κανένας δεν έθεσε σχετικό ζήτημα. Διαμορφώθηκε, απλώς, διά τηλεφωνικής επικοινωνίας - τέτοια ήταν η πίεση και πρεμούρα τους!


Του
Γιάννη ΖΑΓΓΑΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ