Τετάρτη 12 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Γυμνοσάλιαγκες του εκσυγχρονισμού

Oσο προετοιμάζεται από την κυβέρνηση Σημίτη και τους διάφορους ευρωατλαντικούς συνεταίρους της το «δεύτερο κύμα» του εκσυγχρονισμού, τόσο πυκνώνουν οι φωνές και οι εκκλήσεις που μας θυμίζουν τη γνωστή περιπαικτική ρήση «Βασίλη μ' κάτσε φρόνιμα να γίνεις νοικοκύρης». Και εξηγούμαστε. Τα όσα ετοιμάζονται από την πλευρά των κυρίαρχων κύκλων της άρχουσας τάξης στη χώρα και από τους πολιτικούς της εκφραστές, πρέπει να γίνουν με τέτοιο τρόπο που να «πέσουν στα μαλακά».

Ολαός και η νεολαία πρέπει να δεχτούν το μονόδρομό τους που προβλέπει πετσόκομμα εργατικών κατακτήσεων (ελαστικοποίηση και κατάργηση του σταθερού ωραρίου, αφαίρεση κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων), ιδιωτικοποιήσεις όλων των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, της υγείας, της παιδείας. Ταυτόχρονα, πρέπει να αποδεχτούν οι νέοι, ότι το όνειρό τους για μια σταθερή δουλιά με δικαιώματα πρέπει να συνθλιβεί στις συμπληγάδες πέτρες της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, στα υποβαθμισμένα ΤΕΕ και στην ψευδαίσθηση της αποκατάστασης στα διάφορα μαγαζιά της ψευτοκατάρτισης και ψευδοειδίκευσης που βγάζουν αναλώσιμο υλικό απασχολήσιμων για τις μηχανές των κεφαλαίου.

Γι' αυτό οι διάφορες «εκσυγχρονιστικές» πένες και τα μικρόφωνα που συντονίζονται από του Μαξίμου και από το «μεγάλο αδελφό», δηλαδή τα στρατηγικά συμφέροντα των αφεντικών της πλουτοκρατίας της χώρας, έχουν «πάρει φωτιά». Οταν δεν προπαγανδίζουν ευθέως την εκσυγχρονιστική λογική, το ραγιαδισμό και την υποταγή, το «μενού» περιλαμβάνει περιθωριοποίηση της αντίθετης άποψης, γραφικοποίηση της όποιας πολιτικής άποψης αντιτίθεται στο μονόδρομο της ευρωυποταγής και της εξάρτησης και στην «μπότα» των ΝΑΤΟικών φονιάδων και άλλα παρόμοια τα οποία μπορεί να φαντάζουν στους σκεπτόμενους ανθρώπους ως ευτράπελα και γελοία, όμως δεν παύουν να είναι επικίνδυνα. Οπως ακριβώς και η ναζιστική ιδεολογία.

Τυπικό δείγμα τέτοιου κονδυλοφόρου είναι ο γνωστός Ι.Κ. Πρετεντέρης, βασιλικότερος του βασιλέως στην υπόθεση του Οτσαλάν, ΝΑΤΟικότερος του ΝΑΤΟ, ως προπαγανδιστής της «ανθρωπιστικής» δολοφονίας γυναικόπαιδων στη Γιουγκοσλαβία και προσφάτως χειροκροτητής της γνωστής έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ για την τρομοκρατία στην Ελλάδα, που κρούει το σήμα του κινδύνου από τις φιλειρηνικές αντιιμπεριαλιστικές αντιδράσεις του ελληνικού λαού και της δράσης των κομμουνιστών. Ο εν λόγω κύριος λοιπόν, έχει αναγάγει την υποταγή και το ραγιαδισμό σε ύψιστο προτέρημα της ελληνικής φύσης. Με λίγα λόγια, λέει ό,τι όλοι οι γυμνοσάλιαγκες: είμαστε μικρή χώρα και δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τους Αμερικάνους, τους Γερμανούς και τους άλλους ισχυρούς σε ό,τι πολιτική προωθούν, άρα πρέπει να κάτσουμε στα αβγά μας, δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά να γλείφουμε και να εκλιπαρούμε τους ξένους αφέντες, την οποιαδήποτε εξουσία.

Βεβαίως, αυτή η υποτακτική αντίληψη δεν είναι καθόλου άγνωστη στις γενιές των Ελλήνων και έχει απαντηθεί άπειρες φορές στην ιστορία. Η λογική που λέει σκύβουμε το κεφάλι και «βολευόμαστε» με την υπάρχουσα κατάσταση, έχει βρει εφαρμογή σε διάφορες μαύρες στιγμές. Ο δωσιλογισμός της κυβέρνησης Τσολάκογλου φαίνεται εμπνέει διάφορους τσανακογλείφτες της εξουσίας. Τόσο που να «τους τρομάζει», όπως γράφουν στο χτεσινό «Βήμα», «η ιστορία με το "Γκαίτε", τις αποζημιώσεις και τις κατασχέσεις», γιατί εκεί, λέει, «παίζουν πραγματικοί Γερμανοί»...

Οχι, δεν αρκεί πλέον απλώς να ανατριχιάζετε, αγαπητοί αναγνώστες. Είναι μια ακόμα ευκαιρία να δείτε το πραγματικό πρόβλημα αυτής της χώρας, να σκεφτείτε για τα διάφορα ερπετά που σέρνονται στις αυλές του εκσυγχρονισμού, και να επαγρυπνείτε!


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ