Τετάρτη 12 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ
Δεν υπάρχει θεμιτός και αθέμιτος ανταγωνισμός

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης συζητήθηκε χτες στο Θερινό Τμήμα της Βουλής

Με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείο Ανάπτυξης, που αποτελεί συρραφή διάφορων επιμέρους ρυθμίσεων για σειρά θεμάτων, απασχολήθηκε χτες το δεύτερο τμήμα διακοπών της Βουλής. Απαντες οι βουλευτές της αντιπολίτευσης καταδίκασαν την πρακτική της έλευσης νομοσχεδίων με τέτοια δομή.

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης, σημείωσε αρχικά σχετικά με το χαρακτήρα του πολυνομοσχεδίου ότι «έχουμε ένα νομοσχέδιο με 10 άρθρα και στην ουσία πρόκειται για 9 διαφορετικές υποθέσεις», κάνοντας λόγο για περιφρόνηση του Κοινοβουλίου όταν έρχονται νομοσχέδια με αυτό τον τρόπο. Αναφορικά με τις ρυθμίσεις για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, σημείωσε ότι «διευκολύνεται η συγκέντρωση και η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου», ρωτώντας τον υπουργό Ανάπτυξης «ποτέ αυτή η Επιτροπή πήρε μια απόφαση ενάντια σε μια μεγάλη επιχείρηση» και «ποτέ αυτή η επιτροπή θα μπορέσει να βάλει εμπόδια στη συγκέντρωση του κεφαλαίου». Παράλληλα, επισήμανε ότι «είναι καιρός να σταματήσουμε να μιλάμε για θεμιτό και αθέμιτο ανταγωνισμό. Ο ανταγωνισμός είναι ανταγωνισμός και ο μεγάλος θα φάει το μικρό».

Για το ζήτημα των ρυθμίσεων σχετικά με τις αυξήσεις των φροντιστηρίων και των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, και το ποσοστό ορίζεται στο 2,5%, ο Σπύρος Στριφτάρης τόνισε πως «είναι κοροϊδία κάθε χρόνο να ρυθμίζονται εδώ οι αυξήσεις. Ας ρωτήσει ο υπουργός ένα γονιό πόσο πληρώνει κάθε χρόνο. Κάθε χρόνο επιβάλλονται αυξήσεις χωρίς καμιά συνέπεια και όσα ρυθμίζονται στα νομοσχέδια δεν ισχύουν ποτέ». Σχετικά με το θέμα της περιουσίας του ΕΟΤ, ο βουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε πως «ο ΕΟΤ ουσιαστικά παύει να υπάρχει σαν οργανισμός και θα ασχολείται μόνο με τη διαφήμιση, αν και άλλα έλεγε το ΠΑΣΟΚ πριν και άλλα λέει τώρα».

Απευθυνόμενος προς τον υπουργό Ανάπτυξης έθεσε το ερώτημα αν «στη δημιουργία της δεύτερης θυγατρικής εταιρίας θα υπάρχει η διαδοχή των εργαζομένων». Επισήμανε επίσης ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο είναι δυνατή η εκποίηση ολόκληρης της περιουσίας του καζίνο της Πάρνηθας.

Κατέληξε σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχεδίου, αφού «ρυθμίζονται λεπτομέρειες που επιβάλλουν μια παραπέρα διευκόλυνση στο μεγάλο κεφάλαιο».

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο Ιωάννης Παπαθανασίου κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας πως «η νομοθετική εργασία γίνεται πρόχειρα και αποσπασματικά» και ζήτησε συνολικό εκσυγχρονισμό του νόμου για τον ανταγωνισμό, αφού, όπως είπε, «ο νόμος περί αθέμιτου ανταγωνισμού ισχύει από το 1914». Οσον αφορά την Επιτροπή, σημείωσε ότι «μιλάμε για μια ανεξάρτητη επιτροπή στην οποία ο υπουργός έχει τη διάθεση να ορίζει τους πάντες».

Ο βουλευτής του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε στην παρέμβασή του ότι θα καταψηφίσει το νομοθέτημα, τονίζοντας πως δημιουργείται μια «υπουργικά ελεγχόμενη Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Παράλληλα, με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, αυξάνεται κατά 1.000 οργανικές θέσεις ο αριθμός των συνοροφυλάκων και κατά 1.300 θέσεις το Σώμα των Ειδικών Φρουρών. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το κόστος για το τρέχον έτος των διορισμών ανέρχεται στα 5,8 δισεκατομμύρια και περίπου σε 14 δισεκατομμύρια ετησίως για τα έτη 2001, 2002 και 2003.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ