Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΔΙΑ ΕΚΔΟΤΩΝ - ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΩΝ
Να εφαρμοστεί η ενιαία τιμή βιβλίου

Στιγμιότυπο από Εκθεση Βιβλίου στο Πεδίον του Αρεως
Στιγμιότυπο από Εκθεση Βιβλίου στο Πεδίον του Αρεως
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλίου (ΕΟΕΒ), κατά την ετήσια Γενική Συνέλευσή της, στις 11 και 12 Νοέμβρη, εξέφρασε την απογοήτευσή της και αποδοκίμασε έντονα τις εκδοθείσες από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσεις της 8/11/1999, σχετικά με τις προσφορές βιβλίων, κατά παράβαση της ενιαίας τιμής βιβλίου, από την εφημερίδα «Το Βήμα». Οι παραπάνω αποφάσεις απέρριψαν αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών - Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ) και άλλων δέκα σωματείων εκδοτών και βιβλιοπωλών όλης της Ελλάδας, αντικείμενο των οποίων ήταν η απαγόρευση των προσφορών βιβλίων των εκδόσεων «Λιβάνη» και του λεξικού Μπαμπινιώτη από την εφημερίδα «Το Βήμα». Σκεπτικό των αποφάσεων ήταν ότι η ενιαία τιμή δε δεσμεύει εφημερίδες και περιοδικά και γενικά επιχειρήσεις με άλλο κύκλο εργασιών και άλλο κοινό από αυτό των βιβλιοπωλείων, αλλά μόνο τα βιβλιοπωλεία.

Η ΕΟΕΒ (FEP) θεωρεί ότι οι ως άνω αποφάσεις παραβιάζουν κατάφωρα τον ελληνικό νόμο περί ενιαίας τιμής, σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι εκδότες και κάθε τρίτος οφείλουν να σέβονται την ενιαία τιμή βιβλίου.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, η ΠΟΕΒ προέβη, χτες, σε πλήρη ενημέρωση, ενώπιον εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, πνευματικών φορέων, μελών λογοτεχνικών σωματείων, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα και τις αποφάσεις που έλαβε για τις παραπέρα κινήσεις της. Κεντρικός ομιλητής της χτεσινής ενημέρωσης ήταν ο εκδότης Στέφανος Πατάκης, ο οποίος ανέλυσε τους παράγοντες που λειτούργησαν θετικά ή αρνητικά στη δημιουργία του συστήματος της ενιαίας τιμής του βιβλίου. Οπως επισήμανε, δυστυχώς οι θετικοί ήταν ελάχιστοι. «Εκτός από το πρώτο βήμα - είπε ο Στ. Πατάκης - την απόφαση του ΥΠΠΟ να θεσπίσει το σχετικό νόμο, το πιο σημαντικό ήταν ίσως η θέληση μερικών ανθρώπων που πίστευαν και αγωνίστηκαν για το νόμο αυτό. Ενας άλλος θετικός παράγων ήταν η εμπειρία άλλων χωρών. Οι αρνητικοί παράγοντες ήταν και παραμένουν πολλοί. Πρώτον, ο νόμος είναι γεμάτος ασάφειες και ελλείψεις. Δεύτερον, ο κόσμος πίστευε ότι με την εφαρμογή θα ανέβει η τιμή του βιβλίου, ενώ στην πραγματικότητα θα μπορούσε να συμβεί και ακριβώς το αντίθετο. Τρίτον, τα Μέσα Ενημέρωσης υπήρξαν αρνητικά απέναντι στην εφαρμογή του νόμου. Τέταρτον, η στάση της ηγεσίας του ΥΠΠΟ, το οποίο δεν ενδιαφέρεται για το αν εφαρμόζεται ο νόμος. Πέμπτον, η στάση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, το οποίο κράτησε από αρνητική μέχρι ουδέτερη στάση, ενώ όφειλε να στηρίξει την εφαρμογή. Εκτον, δημιουργήθηκε μια φιλολογία ότι δήθεν ο νόμος αυτός στηρίζει τους μεγάλους εκδότες. Δεν υπάρχει πιο αστείο επιχείρημα. Μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα αντιστρατεύονται το νόμο για την ενιαία τιμή».

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε, η ΠΟΕΒ και τα άλλα σωματεία θα προσφύγουν άμεσα στα τακτικά δικαστήρια και θα ασκήσουν κάθε δυνατή δικαστική ή εξώδικη ενέργεια προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος «για όλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ