Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Απεργία καθηγητών

ΠΑΡΙΣΙ.--

Χιλιάδες καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διαδήλωσαν χτες στη γαλλική πρωτεύουσα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης ντε Βιλπέν να περικόψει τα κονδύλια για τα λύκεια και τα γυμνάσια αλλά και 8.500 θέσεις εργασίας. Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης προς το υπουργείο Παιδείας, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη και η πανεθνική 24ωρη απεργία του κλάδου.

Ο υπουργός Παιδείας Ζιλ ντε Ρομπιέν υποστήριξε ότι οι περικοπές θέσεων αφορούν πόστα, σε μεγάλο βαθμό, διοικητικά, που έχουν δημιουργηθεί μόνο και μόνο για να απορροφήσουν «τους υπεράριθμούς» καθηγητές. Συμπλήρωσε, δε, ότι με τον τρόπο αυτό και θα εξοικονομηθούν χρήματα, και θα δοθεί δυνατότητα για νέες προσλήψεις προκειμένου να αντικατασταθούν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν σε συγκεκριμένες ειδικότητες και θα ελαφρυνθούν οι Γάλλοι φορολογούμενοι.

Οι δηλώσεις ντε Ρομπιέν προκάλεσαν την οργή των 5 συνδικάτων των εκπαιδευτικών που οργάνωσαν την απεργία. Παρ' όλα αυτά, παραδέχτηκαν ότι σε σύγκριση με το μέγεθος των προβλημάτων, η συμμετοχή στη χτεσινή κινητοποίηση ήταν μέτρια αν και όχι μόνο 15% όπως υποστήριζε το υπουργείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ