Σάββατο 14 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Καταγραφή, χωρίς επί του πρακτέου εισηγήσεις

«Σε μια αντικειμενική καταγραφή των όσων έγιναν και αυτών που δεν έγιναν, αποφεύγοντας συστάσεις προς τους 25», θα περιοριστεί η επικείμενη έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου σε θέματα διεύρυνσης, Ολι Ρεν, αποδεικνύοντας έτσι ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν σκοπό να πιέσουν την Αγκυρα για την άμεση λήψη αποφάσεων, όσον αφορά στη λύση του Κυπριακού.

Οπως διαβεβαίωσε τους συναδέλφους του, ο Επίτροπος Διεύρυνσης, την Πέμπτη, η έκθεση, που έπρεπε να είχε ήδη δημοσιοποιηθεί κατά τον τρέχοντα μήνα και πήρε αναβολή για τις 8 Νοέμβρη, θα είναι μια καταγραφή των γεγονότων, με «αυστηρή» διάθεση προς την Αγκυρα, χωρίς ωστόσο καμία εισήγηση επί του πρακτέου...

Ο Ολι Ρεν μίλησε και για το σχέδιο της Φινλανδικής Προεδρίας, υποστηρίζοντας ότι κανείς δεν το απορρίπτει μέχρι τώρα, παρ' όλ' αυτά Αθήνα και Λευκωσία δεν επιθυμούν τη διασύνδεση των δύο θεμάτων.

Ωστόσο, ο Επίτροπος φρόντισε να υπενθυμίσει τη δέσμευση των Βρυξελλών, για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα - γεγονός που συνιστά αναγνώριση του ψευδοκράτους και νομιμοποιεί την κατοχή του βορείου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα τουρκικά στρατεύματα - σημειώνοντας ότι πρέπει να υλοποιηθεί, με κάποιο τρόπο.

Καταλήγοντας ο Επίτροπος ...θυμήθηκε να αναφερθεί και στην καθυστέρηση που διαπιστώνεται στην Τουρκία αναφορικά με τις «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις», λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,αναγνώρισε το πρόβλημα, το οποίο και απέδωσε σε εσωτερικούς λόγους. Οπως επισήμανε ο Τούρκος πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει εκ νέου επιτάχυνση των διαδικασιών, μετά και τις εκλογές του προσεχούς έτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ