Σάββατο 14 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ηρθε η ώρα της ευθύνης για τους ανθρώπους του μόχθου

«Το ΟΧΙ στο δικομματισμό πρέπει να γίνει πελώριο. Η λαϊκή δυσαρέσκεια πρέπει να καταγραφεί. Ηρθε η ώρα της ευθύνης για τους απλούς ανθρώπους του μόχθου. Ηρθε η ώρα να ενισχύσουν τους αγωνιστικούς συνδυασμούς».

Αυτό ήταν το πολιτικό μήνυμα που έστειλε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε συγκέντρωση στο καφενείο «Ηπειρώτικο στέκι», στην Κυψέλη. Τα λαϊκά στρώματα πρέπει να πάνε στην κάλπη, να ψηφίσουν με κριτήριο τις ανάγκες τους, τόνισε, «να ψηφίσουν με κριτήριο αυτό που απασχολεί τη λαϊκή οικογένεια, όταν ξυπνάει το πρωί. Αν, δηλαδή, θα έχει σταθερή και μόνιμη δουλιά, δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία. Κριτήριο πρέπει να είναι το καθημερινό, ό,τι ανακουφίζει τη ζωή τους». Η «μάχη», ο «σκυλοκαυγάς» της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ «δεν αφορούν τα καθημερινά προβλήματα του λαού, αφορούν τα δικά τους "καθημερινά", τη νομή της εξουσίας», υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα. «Είναι επικίνδυνο να παρακολουθούμε τον καυγά τους. Να γίνουμε διαιτητές αυτού του καυγά». Οφείλουμε να πούμε στο λαό ότι «και οι δυο ευθύνονται για την πορεία των πραγμάτων σ' αυτό τον τόπο».

Πρέπει οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες, η νεολαία, να αναλογιστούν «τι σημαίνει εναλλαγή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υπάρχουν άνθρωποι καλοπροαίρετοι που ψάχνουν να βρουν ποιος είναι καλύτερος και ποιος είναι χειρότερος από τους δυο», τόνισε η ΓΓ του Κόμματος και επισήμανε: «Εμείς λέμε: Το ένα χέρι νίβει το άλλο»...


Η Αλ. Παπαρήγα χαρακτήρισε «μεγάλη κοροϊδία» και «φρικτό ψέμα» αυτό που πιπιλίζουν οι εκπρόσωποι του δικομματισμού και ο ΣΥΝ ότι «άλλο είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλο η κεντρική εξουσία». Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας «άλλος βαθμός της κρατικής εξουσίας», που αποκεντρώνει την αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική, επισήμανε η ίδια και αναφερόμενη ειδικότερα στο Δήμο της Αθήνας ήταν κατηγορηματική: «Ο Δήμος της Αθήνας είναι ένας κεντρικός δήμος, που παίζει ρόλο στο σύνολο της χώρας. Είναι απαράδεκτο χρόνια τώρα να εναλλάσσονται η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Είναι απαράδεκτο να μην υπάρξει αλλαγή συσχετισμού δύναμης στο Δήμο της Αθήνας». Ο λαός δεν πρέπει να ξεχνά ότι οι εκπρόσωποι των δυο αυτών κομμάτων, «στάθηκαν απέναντι στα λαϊκά προβλήματα, τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις της εργατιάς και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Είτε άμεσα, είτε στηρίζοντας την πολιτική των κομμάτων τους».

Σ' αυτές τις εκλογές πρέπει να κριθεί και να καταψηφιστεί και ο ΣΥΝ, επισήμανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ γιατί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ακολούθησε την ίδια πολιτική με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. «Ενα κόμμα κρίνεται, όταν αναλάβει διοίκηση και εξουσία».

Ολοι μαζί, εδώ στο Δήμο της Αθήνας, επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα, «ο Κακλαμάνης, ο Σκανδαλίδης, ο Τσίπρας λένε ότι θέλουν το κάθε διαμέρισμα να γίνει ένα μικρός δήμος. Τα συνοικιακά συμβούλια να γίνουν τοπικοί δήμοι. Κοροϊδεύουν. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που είναι κόμματα εξουσίας, και ο ΣΥΝ, που πατάει σε πολλές βάρκες, ισχυρίζονται ότι «δεν υπάρχει εθνικός δρόμος φιλολαϊκής ανάπτυξης, αλλά ο δρόμος είναι ευρωπαϊκός και παγκόσμιος». Υποστηρίζουν ότι «δεν μπορείς σε μια χώρα να έχεις φιλολαϊκή πολιτική, ότι ένας λαός δεν μπορεί να έχει κατακτήσεις σε εθνικό επίπεδο», αλλά την ίδια στιγμή, εμπαίζοντας τα λαϊκά στρώματα, δηλώνουν ότι «ο δημότης μπορεί να έχει κατακτήσεις στο συνοικιακό συμβούλιο»! Στόχος τους είναι να μεταφέρουν τις ευθύνες της «κεντρικής εξουσίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι όπως αυτές χαράσσονται από τις Βρυξέλλες, εξυπηρετώντας συνολικά το ευρωπαϊκό κεφάλαιο και μέσα σ' αυτό και το ελληνικό».

Δε συμπράττουμε σε βάρος του λαού

Οι αγωνιστικοί συνδυασμοί που στηρίζει το ΚΚΕ, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, πάνε κόντρα σ' αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. «Παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες είναι αντίξοες, ότι το αντιδραστικό ρεύμα είναι ισχυρό, εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, να αναλάβουμε και διοίκηση δήμου και νομαρχίας, δε φοβόμαστε. Αυτό όμως που δεν κάνουμε είναι να αναλαμβάνουμε ευθύνες σε ανοιχτή ή κρυφή σύμπραξη με τα κόμματα του δικομματισμού, επιδιώκοντας μεσοβέζικες λύσεις. Δεν μπορούμε να κάνουμε συνεργασίες που μας δένουν τα χέρια. Αν εμείς υποκύψουμε και αρχίσουμε τις "εναλλακτικές" προτάσεις, είναι σαν να καλούμε τον κόσμο να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του».

Το καπιταλιστικό σύστημα, επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα, «έχει δυο όπλα, τη βία και την απογοήτευση, που τα χρησιμοποιεί εναλλάξ ή και μαζί». Η ΝΔ «πάντα καλλιεργούσε προκαταλήψεις, πάντα διαιρούσε σε εθνικόφρονες και μη, αυτή ήταν πάντα η δουλιά της. Σήμερα εμφανίζεται με πιο ήπια φρασεολογία, αλλά στην πραγματικότητα καλλιεργεί το συντηρητισμό, την αντίδραση και τη σύγχρονη προκατάληψη». Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του «αλλοίωσε, προσέβαλε και ασέλγησε πάνω σε ριζοσπαστικές συνειδήσεις. Εμείς δεν ταυτίζουμε τη βάση με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, αλλά έναν κόσμο τον αποστράτευσε, τον παραπλάνησε, τον απογοήτευσε». Τη ζημιά, λοιπόν, «δεν την προκαλεί μόνο η βία της κρατικής εξουσίας που την καταγγέλλουμε, αλλά και η καλλιέργεια απογοήτευσης στο λαό».

Εργα που θα «θωρακίζουν» τη ζωή του λαού

Η Αλ. Παπαρήγα μίλησε και για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλονίκη και τη Μαγνησία. Αυτές οι καταστροφές, που θα μπορούσαν να στοιχίσουν και τη ζωή ανθρώπων, «απέδειξαν ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε πολιτική βούληση και θέληση για να λυθούν τα προβλήματα και να κατασκευαστούν αντιπλημμυρικά έργα. Υπήρξε έλλειψη σχεδιασμού και χρηματοδότησης». Σήμερα, τόνισε η ίδια, «ψάχνουν να βρουν ποιος έχει τις αρμοδιότητες». Κανένας νομάρχης ή δήμαρχος «όμως δε διεκδίκησε από την κεντρική εξουσία την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων».

Οταν έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα, «η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ήταν υπερήφανοι που γίνονταν μεγάλα έργα», σήμερα τα «μεγάλα έργα πλημμυρίζουν». Η Θεσσαλονίκη ήταν πολιτιστική πρωτεύουσα, αλλά στην πόλη έγιναν μόνο «ρωμαϊκά έργα». Τα «αντιπλημμυρικά έργα, η αντιπλημμυρική θωράκιση δεν είναι έργα ρωμαϊκής μεγαλοπρέπειας και δεν κατασκευάστηκαν». Το ΚΚΕ, οι αγωνιστικοί συνδυασμοί που στηρίζει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόνισε η ΓΓ του Κόμματος, παλεύει και ζητάει «έργα που να φαίνονται στη ζωή μας, που θα έχουν σχέση με την καθημερινότητα του λαού, που θα θωρακίζουν τη ζωή του».

Η κατάντια της Παιδείας
πρέπει να απασχολήσει τη λαϊκή οικογένεια

Η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε πως κριτήριο ψήφου πρέπει να αποτελέσουν στις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα θέματα της Παιδείας. «Το πρόβλημα της Παιδείας είναι κρίσιμο. Η κατάντια της Παιδείας, πρέπει να απασχολήσει τη λαϊκή οικογένεια. Μόνο και μόνο για την αντιεκπαιδευτική πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πρέπει να μαυριστούν»...

Με την πολιτική τους, «θέλουν να μετατρέψουν το δημόσιο σχολείο, σε σχολείο μόνο για τα παιδιά της φτωχολογιάς. Θέλουν να φτιάξουν δημόσια σχολεία πολλών κατηγοριών. Να ταξικοποιήσουν τα σχολεία. Να δημιουργήσουν σχολεία ταξικά οριοθετημένα με διαφορετικά προγράμματα διδασκαλίας. Με δυο ή τρία βασικά μαθήματα διδασκαλίας, για όλα τα σχολεία και μετά κατηγοριοποίηση της μόρφωσης». Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση, οι γονείς δεν μπορούν να μείνουν απαθείς. «Δεν μπορεί ο γονιός να πει εγώ είμαι ΝΔ, είμαι ΠΑΣΟΚ, δεν μπορώ να αλλάξω. Πρέπει να αλλάξει μόνο και μόνο γιατί το χρειάζεται το παιδί του, πρέπει να αντιδράσει σ' αυτή την πολιτική για να μην καταδικάσει το ίδιο του το παιδί».

Πριν από τη συγκέντρωση στο καφενείο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ περιόδεψε στους δρόμους της Κυψέλης και συνομίλησε με καταστηματάρχες και εργαζόμενους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση με τον δήμαρχο Αθήνας (2007-03-10 00:00:00.0)
Κάντε την αγανάκτηση πείσμα για δράση! (2006-10-03 00:00:00.0)
Να υποστεί ρήγματα ο πολιτικός συσχετισμό δύναμης (2006-09-09 00:00:00.0)
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ στην αντιλαϊκή πολιτική (2006-07-11 00:00:00.0)
ΘΥΜΑ ΤΗΣ «ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ» και της «ανταγωνιστικότητας» (2003-08-28 00:00:00.0)
Να κόψουμε τη φόρα στο δικομματισμό (2002-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ