Κυριακή 22 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η λειτουργία της Δημοκρατικής Συνέλευσης

Του σ. Γ. ΒΑΣΙΛΚΟΥ, Αντισυνταγματάρχη

Ι. Σημασία

Το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ με απόφασή του καθιέρωσε: Βασική λαϊκοδημοκρατική οργάνωση μέσα στο ΔΣΕ. Είναι η Δημοκρατική Συνέλευση της διμοιρίας. Πέρασε ένας χρόνος από τότε και έχουμε μια πλούσια πείρα για τα αποτελέσματα και τη σημασία της. Η Δημοκρατική Συνέλευση αποδείχτηκε ότι είναι ένα γερό όπλο στα χέρια του ΔΣΕ γιατί:

Ξεπερνούσε μαζικά όλα τα εμπόδια που παρουσιάζονται στη δουλιά και στη δράση μας.

Δυναμώνει η μονολιθικότητα, η πειθαρχία και η ψυχική ενότητα του Στρατού μας.

Αναπτύσσεται η συναίσθηση της ευθύνης και των υποχρεώσεων που αναλαβαίνουν και η μαζική αντιμετώπιση και λύση κάθε φορά των διαφόρων προβλημάτων.

Ξεπερνιούνται ατομικές και ομαδικές αδυναμίες που στέκουν εμπόδιο στην πραγματοποίηση των σκοπών μας.

Αναπτύσσεται το ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο μαχητών και στελεχών και θεμελιώνεται η πίστη στη δύναμη του λαού και στη σιγουριά της νίκης.

Παίζει αποφασιστικό ρόλο στην αφομοίωση και την καθημερινή καλυτέρευση μαχητών και στελεχών και ιδιαίτερα των καινούριων που καθημερινά μπαίνουν στις γραμμές μας.

Νιώθει ο μαχητής και το στέλεχος την οντότητά του και τη δύναμή του.

Διαπλάθονται ανώτερα οι μαχητές και τα στελέχη μας γιατί δημοκρατικά λύνουν τα προβλήματα της ζωής.

Σαν τέτοιο γερό όπλο που είναι η Δημοκρατική Συνέλευση, χρειάζεται να δώσουμε προσοχή και μαστορικά να την οργανώνουμε και να την εφαρμόζουμε στην καθημερινή ζωή και στον πόλεμο που κάνουμε.

ΙΙ Ποιος πρέπει να είναι ο χαρακτήρας της Δημοκρατικής Συνέλευσης

Από τη Δημοκρατική Συνέλευση ο μαχητής και το στέλεχος του ΔΣΕ πρέπει να ηλεκτρίζεται, να την αγαπάει και να τη σέβεται. Μόνο τότε θα έχει ζωντάνια και θα είναι γόνιμη, θα φύγει κάθε μηχανισμός που είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για να ξεφτίσει στη συνείδηση μαχητών και στελεχών του στρατού μας και ιδιαίτερα των νέων που μπαίνουν στις γραμμές μας.


Να νιώθει πως στη Συνέλευση θα πει ελεύθερα ό,τι έχει μέσα του, θα βοηθήσει και θα τον βοηθήσουν οι άλλοι συναγωνιστές, και έτσι όλοι θα ξεπερνούμε κάθε αδυναμία ομαδική ή ατομική που στέκει εμπόδιο στη δουλιά μας και στη δράση μας.

ΙΙΙ Οργάνωση και λειτουργία

1) Το πότε θα γίνει Δημοκρατική Συνέλευση είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το προσέξουμε και να δούμε τη σημασία του. Η ζωή μάς λέει ότι ο άνθρωπος προσέχει κάθε φορά περισσότερο και θέλει να δώσει λύση σε κείνα τα ζητήματα που άμεσα μπαίνουν εμπόδιο στην πραγματοποίηση των σκοπών του. Δεν εκδηλώνονται όμως στους σχηματισμούς μας τα ίδια προβλήματα στον ίδιο χρόνο. Γι' αυτό η Δημοκρατική Συνέλευση για κάθε τμήμα να γίνεται τότε που φαίνεται η ανάγκη στους μαχητές και τα στελέχη μας. Να δοθεί λύση σε προβλήματα που άμεσα μπαίνουν μπροστά τους. Αυτά τα προβλήματα πρέπει να μπαίνουν και σαν θέματα για εξέταση στη Δημοκρατική Συνέλευση. Ετσι θα αποφύγουμε κάθε τι που δε συγκινεί το στρατό μας και κάθε μηχανικότητα στη Δημοκρατική μας Συνέλευση.

2) Η προετοιμασία της Δημοκρατικής Συνέλευσης παίζει κεφαλαιώδικη σημασία. Με την προετοιμασία αποφεύγονται οι προχειρότητες. Μελετιούνται εκ των προτέρων τα ζητήματα από περισσότερες πλευρές και φωτίζεται πιο καλά η Συνέλευση. Ετσι βγαίνουν πιο καθαρά τα συμπεράσματα και κατά συνέπεια τα καθήκοντα. Αποκτούν τη σοβαρότητά τους τα ζητήματα και παίρνει από την ίδια τη συζήτηση κύρος η Δημοκρατική Συνέλευση. Αποκτάει κύρος και αυτοπεποίθηση και ο ίδιος ο μαχητής ή το στέλεχος, γιατί θα λέει απόψεις κατά το δυνατόν λογικότερα και όχι ασυναρτησίες και επιπολαιότητες. Ο εισηγητής, όποιος κι αν είναι, θα απεικονίσει και θα τοποθετήσει αντικειμενικότερα τα προβλήματα και τα καθήκοντα.


3. Η εισήγηση είναι εκείνη που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της συζήτησης, τη σωστή εκμετάλλευση του διατιθέμενου χρόνου, την ψυχολογική ατμόσφαιρα όλης της δουλιάς της Συνέλευσης. Αν η εισήγηση δεν πιάσει σωστά τα προβλήματα και παρασύρει τη Συνέλευση (πράγμα που πολλές φορές γίνεται), η Συνέλευση θα είναι άκαρπη, ατερμάτιστη με αρνητικά αποτελέσματα: Αν όμως τα πιάσει καλά όσες αδυναμίες κι αν παρουσιαστούν κατά τη συζήτηση θα ξεπεραστούν. Η σύντομη και συγκεκριμένη εισήγηση πάνω στην κατάσταση και τα προβλήματα του ίδιου του τμήματος είναι η πιο σωστή και η πιο γόνιμη. Ο εισηγητής να δώσει μια εικόνα της κατάστασης του Τμήματος με τις θετικές και αρνητικές πλευρές πάνω στο θέμα ή στα θέματα της συζήτησης. Μπορεί να υποδείξει τρόπους ξεπεράσματος αδυναμιών που να έχουν και την έννοια των καθηκόντων. Υστερα ν' αρχίσει η συζήτηση. Πολλές φορές η εισήγηση μπορεί να είναι τόσο σύντομη που να παρέχει απλώς ενδείξεις και με διάφορες ερωτήσεις να αρχίσει αμέσως η συζήτηση. Το πιο λεπτό σημείο για τον εισηγητή είναι να δημιουργήσει ατμόσφαιρα ευχάριστη, να πάρουν θάρρος για να μιλήσουν όσο το δυνατό περισσότεροι. Να μην επηρεάσει σαν άτομο τους άλλους. Ο παραγκωνισμός είναι θανάσιμο πράγμα για τη Συνέλευση.

4) Στη συζήτηση πρέπει να προσεχτούν τα παρακάτω:


Να έχουν θάρρος να μιλήσουν όλοι ελεύθερα και να μην επηρεάζονται από καμιά κατάσταση και από κανένα πρόσωπο.

Να μη λέγονται ανώφελες εξιστορήσεις, αλλά παρατηρήσεις - προτάσεις και συμπεράσματα.

Να μην ξεφεύγουμε από το θέμα ή τα θέματα, αλλά να γίνεται η συζήτηση μόνο πάνω στο δοσμένο θέμα ή θέματα.

Να αποφευχθεί με όλους τους τρόπους η πολεμική η οποία τραβάει τη συνέλευση από το σκοπό της, τη μεταβάλλει σε πολεμική και απολογητική προσωπική, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ψυχρότητες και να χαλαρώσει η ενότητα και η πειθαρχία του Τμήματος. Πολλές φορές τα ίδια τα στελέχη και η εισήγηση κρυφά ή ανοιχτά από αδυναμίες καθαρά ατομικές δίνουν τέτοια κατεύθυνση στη συζήτηση της Συνέλευσης.

Να μην επαναλαμβάνονται ίδιες διαπιστώσεις, αλλά αφού σχηματιστεί από λίγους ομιλητές γνώμη για ένα ζήτημα να υποδειχθούν τρόποι λύσης, οι άλλοι να λένε άλλα, για να πλουτίζεται πιο πολύ η Συνέλευση.

Η συναγωνιστική και αγνή κριτική προς τα πάνω, προς τα κάτω, προς τα πλάγια, είναι βασικό χαρακτηριστικό μιας συνέλευσης ιδιαίτερα όταν παρουσιάζει αδυναμίες για να πάει καλά. Εδώ κουτσαίνουμε πολύ και πολλές φορές ή κάνουμε συμβιβασμούς με τα λάθη και τις αδυναμίες μας (να συγχωρήσουμε άλλους για να μας συγχωρήσουν), ή κάνουμε πολεμική.


Η αυτοκριτική, ατομική ή ομαδική, μαζί με την έρευνα για τα αίτια των λαθών μας και αδυναμιών μας είναι απαραίτητη εκδήλωση της Δημοκρατικής Συνέλευσης και το επισφράγισμα για να πάμε στο μέλλον καλά.

Ο σεβασμός της γνώμης του καθένα συναγωνιστή που θα μιλήσει είναι απαραίτητος για να παίρνουν το θάρρος να μιλούν όλοι οι μαχητές και τα στελέχη μας και να νιώθουν από τα ίδια τα πράγματα ότι έχουν οντότητα ατομική και εχτίμηση από τους άλλους συναγωνιστές τους.

Ετσι θα εχτιμήσουν και θα αγαπήσουν το όργανο της Δημοκρατικής Συνέλευσης.

IV Αποφάσεις - Καθήκοντα

Αν όλη η δουλιά της Δημοκρατικής Συνέλευσης, από την προετοιμασία, την οργάνωση, την εισήγηση και τη συζήτηση πάει καλά, τότε, κι οι αποφάσεις και τα καθήκοντα θα 'ναι σωστά και η δουλιά μας στο μέλλον θα πηγαίνει όλο καλύτερα που θα φαίνεται στα αποτελέσματα της πολεμικής μας επίδοσης.

Οι αποφάσεις να είναι αποτέλεσμα της όλης συζήτησης και να βγαίνουν απ' την ίδια τη συζήτηση. Να είναι πραγματοποιήσιμες και να υποδείχνεται ο τρόπος της πραγματοποίησης πραχτικά και κατανοητά απ' όλο τον κόσμο. Τις αποφάσεις και τα καθήκοντα να τα βλέπουν οι μαχητές και τα στελέχη σαν το μέσο που θα ξεπεράσουν τις αδυναμίες και τα εμπόδια που παρουσιάζονται μπροστά τους προτού να γίνει η Δημοκρατική Συνέλευση.

V. Είναι απαραίτητο, όλη η δουλιά της Δημοκρατικής Συνέλευσης να προγραμματίζεται σε καθορισμένο χρονικό όριο.

Για τη Δημοκρατική Συνέλευση της διμοιρίας δεν είναι ωφέλιμο να υπερβαίνει την μιάμιση ώρα. Ανάλογα να καθορίζεται και ο χρόνος στην εισήγηση και στους υπόλοιπους ομιλητές. Στη Δημοκρατική Συνέλευση να παίρνουν μέρος όλοι οι συναγωνιστές του τμήματος. Στη συνέλευση της διμοιρίας μπορούν να πάρουν μέρος όλοι. Ελάχιστες περιπτώσεις και με τις πιο δυσκολότερες πολεμικές συνθήκες μπορούν να παρουσιαστούν που να είναι το πολύ μια ομάδα ξεκομμένη. Τότε η Δημοκρατική Συνέλευση θα γίνει επί τόπου στον καταυλισμό της ομάδας ή στο αμπρί. Οι επισημότητες που κυρίως χαρακτηρίζουν τη Συνέλευση δεν είναι καλές πάντοτε και έχουν άσκοπη κατανάλωση χρόνου. Για τη Δημοκρατική Συνέλευση της διμοιρίας μπορούμε να πούμε δε χρειάζονται καθόλου. Οι συνελεύσεις μας να είναι φυσικές. Δυο λόγια μόνο σαν άνοιγμα για να κατατοπίζονται οι συναγωνιστές στο θέμα ή στα θέματα και στο χρονικό όριο, είναι αρκετά και αμέσως να μπαίνουμε στη συζήτηση του θέματος. Εκείνα τα: Και εγώ με τη σειρά μου χαιρετίζω τη Συνέλευση. Η σύσκεψή μας να σταθεί σταθμός. Στη σύσκεψη παραβρίσκονται οι τάδε και οι τάδε δεν είναι ωφέλιμα ούτε και φυσικά. Τα ζητήματα της Δημοκρατικής Συνέλευσης δε χρειάζεται να είναι πολλά. Ενα έως δύο φτάνουν. Περισσότερα άμα είναι, δεν μπορούμε να τα εξετάσουμε καλά γιατί δεν επαρκεί ο χρόνος. Ακόμα μπερδεύονται οι μαχητές μας με πολλά πράγματα και κίνδυνος είναι να παραφουσκώνονται τα μυαλά και να μη δοθεί σωστή λύση σε κανένα.

Αν συμβαίνει να παρουσιάζονται πολλά ζητήματα τότε θα βρούμε ένα ως δυο, τα βασικότερα, εκείνα που θέλουν άμεση λύση χωρίς να χωράει αναβολή και μ' αυτά να ασχοληθεί η Συνέλευση.

Εκείνος που διευθύνει τη Συνέλευση να μη την αφήνει να παρασύρεται σε άλλα ζητήματα. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο στις Δημοκρατικές Συνελεύσεις και ιδιαίτερα των μικρών Τμημάτων να παρασύρονται οι συναγωνιστές (όχι μόνο μαχητές αλλά και στελέχη) σε πολλά ζητήματα αν και εκ των προτέρων τονίστηκε ή τονίστηκαν καθαρά τα θέματα της συζήτησης. Αυτή την αδυναμία πρέπει να την ξεπεράσουμε.

Συμβαίνει πολλές φορές κι αυτό προέρχεται από όχι καλή οργάνωση και προετοιμασία και από όχι καλή τοποθέτηση των ζητημάτων από την εισήγηση, να παρουσιάζεται η Δημοκρατική Συνέλευση κρύα, να μη μιλάνε οι συναγωνιστές, να διστάζουν να πουν τη γνώμη τους. Αυτό είναι ένδειξη αδυναμιών που έχει το τμήμα και έλλειψη ψυχικής ενότητας. Στην περίπτωση αυτή εκείνος που διευθύνει τη συζήτηση με ερωτήσεις κατάλληλες ν' αλλάξει την κρύα ψυχολογική ατμόσφαιρα, να πάρουν το θάρρος να μιλούν, να δώσει γόνιμη όψη στη συζήτηση. Η πείρα μάς λέει ότι αυτό είναι δυνατό να γίνει. Επειδή όμως πολλές φορές τα στελέχη μας των μικρών τμημάτων ιδιαίτερα της διμοιρίας είναι άπειρα και αδύνατα, γι' αυτό τις Δημοκρατικές Συνελεύσεις των διμοιριών να τις παρακολουθεί μέλος της Διοίκησης του Λόχου, όπου χρειάζεται, να τις παρακολουθεί και μέλος της Διοίκησης του Τάγματος.

Οι αποφάσεις και τα καθήκοντα που βγαίνουν ύστερα από κάθε Δημοκρατική Συνέλευση πρέπει να πραγματοποιούνται. Εδώ πρέπει να ομολογήσουμε ότι σοβαρά κουτσαίνουμε. Πολλές φορές ενώ με τις Δημοκρατικές Συνελεύσεις ακόμα και με άλλα όργανα εξετάζουμε καλά τα προβλήματα που παρουσιάζονται μπροστά μας, στη ζωή και στη δράση μας και δίνουμε σωστές λύσεις, στην πράξη συνεχίζουμε τον ίδιο εμπειρικό τρόπο δουλιάς, ξεχνούμε τις διαπιστώσεις και τα καθήκοντα, δεν ξεπερνούμε τις αδυναμίες και επανερχόμαστε στα ίδια προβλήματα με τις ίδιες αδυναμίες. Αυτό είναι κίνδυνος για το Στρατό μας, γιατί ενώ η ιστορία εξελίσσεται και ζητά άμεσες λύσεις, εμείς εξακολουθούμε να παραμένουμε πίσω. Εχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα που όλα ξεσπούν σε βάρος της πολεμικής μας επίδοσης και πιο πέρα σε βάρος του κινήματός μας. Την αδυναμία αυτή, όπως είπα και προηγούμενα, πρέπει να την ξεπεράσουμε. Ετσι μόνο θα αποχτήσει κύρος η Δημοκρατική Συνέλευση, θα εχτιμηθεί απ' τους συναγωνιστές μας, θα παίξει σαν όργανο τον αποφασιστικό ρόλο στο δυνάμωμα του Δημοκρατικού μας Στρατού. Ετσι βλέπουμε με τα ίδια μας τα μάτια ζωντανά, ότι η Δημοκρατική Συνέλευση είναι γερό μέσο για το ξεπέρασμα οποιασδήποτε δυσκολίας. Τότε δεν μπορεί παρά να την εχτιμήσουμε.

Ειδικά είναι ανάγκη να ιδούμε τη λειτουργία των Δημοκρατικών Συνελεύσεων όταν τα Τμήματά μας βρίσκονται σε κατάσταση επιχειρήσεων πορείας ελιγμών. Εδώ παρουσιάζονται οι σοβαρότερες αδυναμίες. Τότε τις περισσότερες φορές δε λειτουργούν καθόλου ή σχεδόν καθόλου οι Δημοκρατικές Συνελεύσεις. Ομως περισσότερο από κάθε άλλη φορά σε διάρκεια επιχειρήσεων, όποια μορφή κι αν έχουν οι επιχειρήσεις, χρειάζεται να λειτουργήσει η Δημοκρατική Συνέλευση. Σε κατάσταση επιχειρήσεων και ελιγμών τα προβλήματα και δυσκολίες είναι πάρα πολλές, επίσης ο χρόνος που μπορεί να εξοικονομηθεί λίγος και η συγκέντρωση των Τμημάτων δύσκολη. Συνήθως τότε τις δυσκολίες και τα προβλήματα τα αντιμετωπίζουμε βασικά με διαταγές, με διάφορα άλλα μέτρα, τις περισσότερες φορές σπασμωδικά που δεν μπορούν να έχουν τα αποτελέσματα που μπορούσαμε να έχουμε αν λειτουργούσε έστω και σύντομα η Δημοκρατική Συνέλευση. Αυτό προέρχεται από έλλειψη βασικά πείρας και αδυναμίες των στελεχών που δεν εκμεταλλεύονται το ελάχιστο, ας πούμε, χρόνο μπορεί να βρεθεί. Η πείρα πάλι μας λέει ότι όσο δύσκολη κι αν είναι η πολεμική κατάσταση κι όσα εμπόδια κι αν παρουσιάζονται, μπορεί να γίνει Δημοκρατική Συνέλευση. Στις Δημοκρατικές Συνελεύσεις σε στιγμές επιχειρήσεων δεν επαρκεί να εξετάζεται ένα μονάχα ζήτημα, αλλά αναγκαστικά πολλά. Ανάλογα με το χρόνο θα πιάνουμε τα σοβαρότερα.

Καμιά φορά απ' το Διοικητή ή τον Πολιτικό Επίτροπο σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεται, όποια αποστολή κι αν έχει μπροστά του, δεν πρέπει να ξεφεύγει από το μυαλό του πως η Δημοκρατική Συνέλευση είναι εκείνη που θα του λύσει τα περισσότερα προβλήματα και θα τον βοηθήσει αποφασιστικά να πραγματοποιήσει το σκοπό του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ