Κυριακή 22 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Μόνοι κερδισμένοι οι εμποροβιομήχανοι

Χρόνο με τον χρόνο οι Ελληνες μικρομεσαίοι αγρότες βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται, αφού από τη μία οι τιμές των προϊόντων τους μειώνεται, ενώ από την άλλη το κόστος παραγωγής τους αυξάνεται.

Το παραπάνω επιβεβαιώνεται και μέσα από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, όπου σύμφωνα με αυτά για το 8μηνο Γενάρη - Αυγούστου, οι τιμές παραγωγού για τα αγροτικά προϊόντα μειώθηκαν κατά 1,4%, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 3,2%. Μιλάμε δηλαδή για μία διαφορά της τάξης του 1,8%.

Σύμφωνα πάλι με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, το 12μηνο Αύγουστος 2005 - Αύγουστος 2006 η διαφορά μεταξύ τιμών αγροτικών προϊόντων και κόστους παραγωγής κυμαίνεται αρνητικά για τους αγρότες κατά 4,1%. Φυσικά η μείωση αυτή στο εισόδημα των αγροτών δεν προκάλεσε την παραμικρή μείωση στην τιμή των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων για τους καταναλωτές, οι οποίοι αντίθετα χρόνο με το χρόνο βλέπουν τις τιμές «να τραβούν τον ανήφορο».

Τα πράγματα πηγαίνουν ακριβώς έτσι όπως τα προέβλεπε το συνεπές αγροτικό κίνημα, το οποίο από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε ότι η εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής την οποία ψήφισαν και εφάρμοσαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, θα είχε ως αποτέλεσμα - ανάμεσα σε άλλα - τη μείωση του εισοδήματος και των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών, με μόνους κερδισμένους τους μεγαλέμπορους και βιομηχάνους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ