Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΤΕ
Ορίζεται ο ... «σύμβουλος»

Ολοκληρώνεται η διαδικασία οριστικής παράδοσης σε ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα

Ακάθεκτη στο ... μεταρρυθμιστικό της έργο η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στην ολοκληρωτική παράδοση του - ιδιωτικού έτσι κι αλλιώς - ΟΤΕ, σε ξένα επιχειρηματικά κεφάλαια, που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τηλεπικοινωνιών. Οπως είπε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, ο ορισμός «συμβούλου» για την «αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ» θα γίνει την επόμενη βδομάδα, που έχει ήδη οριστεί συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.

Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση αναζητά «στρατηγικό εταίρο» για τον ΟΤΕ, ο οποίος θα αποκτήσει και συμμετοχή στη διοίκηση του Οργανισμού. Η παράδοση και της διοίκησης του ΟΤΕ σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα είναι πάγιο αίτημα των εκπροσώπων του κεφαλαίου, το οποίο έχει τεθεί από την περίοδο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, όταν παραδόθηκε ο ΟΤΕ στους ιδιώτες μέσω του Χρηματιστηρίου. Ο,τι δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν οι τότε κυβερνώντες, επιχειρούν να κάνουν πράξη σήμερα οι αρμόδιοι της κυβέρνησης της ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι η κρατική συμμετοχή σήμερα στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ ανέρχεται στο 38,7%, ενώ «πακέτα» μετοχών του Οργανισμού κατέχουν: Ξένοι «θεσμικοί επενδυτές» 40,1%, Ελληνες «θεσμικοί επενδυτές» 12,1% και μικρομέτοχοι 9,1%.

Πάντως, με την παράδοση πλέον και της διοίκησης του ΟΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο, το κράτος χάνει ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο παρέμβασης, στον ιδιαίτερα νευραλγικό τομέα των τηλεπικοινωνιών, στον οποίο μάλιστα τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται τεράστιες επενδύσεις. Και επιπλέον, βέβαια, με την εξέλιξη αυτή προκύπτουν εύλογα ερωτήματα και προβληματισμοί για ζητήματα εθνικής ασφάλειας, καθώς, μέσω του ΟΤΕ, υποστηρίζεται το σύνολο των πολιτικών - και όχι μόνο - επικοινωνιών της χώρας. Και κανείς, φυσικά, δεν μπορεί να διασφαλίσει πώς θα συμπεριφερθεί ο νέος ιδιοκτήτης του ΟΤΕ σε μια περίοδο κρίσης. Επιπλέον, με την έλευση των «στρατηγικών εταίρων», θεωρείται δεδομένη η αύξηση των τιμολογίων, ώστε να ...ενισχυθεί η κερδοφορία του ιδιωτικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού. Και την κερδοφορία αυτή, όπως γίνεται τα τελευταία 10 χρόνια, θα κληθούν και πάλι να στηρίξουν τα λαϊκά στρώματα, πληρώνοντας ακόμα ακριβότερους λογαριασμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ