Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Αναζητώντας πρόσβαση στις... διεθνείς αγορές

Συνέδριο του ΟΟΣΑ στην Αθήνα

«Εξάλειψη των εμποδίων πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές», είναι το θέμα παγκόσμιας διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στις 6-8 Νοέμβρη στην Αθήνα με πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ σε συνεργασία με την Οικονομική Συνεργασία Ασίας - Ειρηνικού και το υπουργείο Ανάπτυξης. Γνωστός για τον αντιλαϊκό φιλομονοπωλιακό χαρακτήρα των κατευθύνσεων και επιταγών που κάθε τόσο απευθύνει στις χώρες - μέλη του, ο ΟΟΣΑ θα παρουσιάσει μεταξύ άλλων μια μελέτη σχετικά με τα εμπόδια που εκτιμάται ότι συναντούν οι ΜΜΕ στην πρόσβασή τους σε ξένες αγορές.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΟΟΣΑ Σ. Αρζένι, που παρουσίασε χτες από κοινού με τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα το πρόγραμμα της διάσκεψης, τα εμπόδια αυτά συνοψίζονται στα εξής: Ανεπάρκεια του κεφαλαίου κίνησης, δυσκολία εντοπισμού των ευκαιριών, έλλειψη πληροφόρησης για τις αγορές, αδυναμία προσέγγισης πιθανών πελατών στο εξωτερικό, δυσκολία απόκτησης αξιόπιστου δικτύου διανομής στο εξωτερικό, έλλειψη χρόνου και διοικητικών ικανοτήτων, έλλειψη κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού, δυσκολία καθορισμού τιμών, έλλειψη βοήθειας και κινήτρων, τα υψηλά κόστη μεταφοράς και ασφάλισης προϊόντων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τον πρόσφατο νόμο για την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, ο εκπρόσωπος του ΟΟΣΑ περιορίστηκε στη γενικόλογη και αόριστη παραδοχή ότι πράγματι υπάρχουν προβλήματα από την εφαρμογή διευρυμένων ωραρίων στην αγορά, λέγοντας ότι καλό είναι να δημιουργούνται μηχανισμοί που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις δε θα «πνίξουν» τις μικρές. Δε διευκρίνισε, βέβαια, αν στο καθεστώς της... «παγκοσμιοποίησης» και της «ελεύθερης αγοράς» θα μπορούσαν να υπάρχουν τέτοια μέτρα και ποια θα ήταν αυτά που ταυτόχρονα θα διευκόλυναν την επέκταση των μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά και την ανάπτυξη των πραγματικά μικρών επιχειρήσεων, ειδικά αυτών που ενδιαφέρουν τους Ελληνες αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι εκτοπίζονται μαζικά από τις μεγάλες επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ