Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Εβαλε πλάτες για μπίζνες ιδιωτών

Στα αποτελέσματα του ταξιδιού περιλαμβάνεται και η εκχώρηση των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης στην κινέζικη COSCO

Τα αποτελέσματα της κοινής αποστολής κυβερνητικών αξιωματούχων και 58 επιχειρηματιών στην Κίνα παρουσίασε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης. Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η εκχώρηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης για τα οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η κινεζική ναυτιλιακή εταιρεία COSCO. Σύμφωνα με τον υπουργό, βασικό κριτήριο για την επιλογή του επίδοξου επενδυτή που θα αναλάβει τα λιμάνια και τις υποδομές τους είναι ο όγκος των εμπορευμάτων που μπορεί να διακινήσει, κάτι, που, σύμφωνα με τον ίδιο, δίνει προβάδισμα στην κινεζική εταιρεία.

Ο Γ. Αλογοσκούφης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη «στρατηγική θέση της χώρας», υποστηρίζοντας πως δίνει «δυνατότητες για την αύξηση του διαμετακομιστικού εμπορίου, το οποίο έρχεται μέσα από το Σουέζ και κατευθύνεται είτε στη ΝΑ Ευρώπη είτε στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Η κυβέρνηση διαφημίζει την παρουσία που ήδη έχει στην Κίνα κάποια ελληνική φίρμα κοσμηματοποιίας, αντιπαρερχόμενη το γεγονός ότι η παραγωγή γίνεται στην... Ασία, ενώ ως επιχειρηματικό επίτευγμα προβάλλουν και κάποια συμφωνία άλλης ελληνικής φίρμας του κλάδου των καλλυντικών, η οποία μέσω αντιπροσώπου θα ανοίξει 7 καταστήματα στο Πεκίνο και άλλες κινεζικές πόλεις... Οσο για την προβαλλόμενη εξαγωγή ελληνικού λαδιού, φαίνεται πως ήδη έχουν εντοπιστεί από τις κινέζικες αρχές νοθευμένες ποσότητες λαδιού.

Κάθε άλλο παρά τυχαία ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρ. Φώλιας στο πλαίσιο της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, είπε πως η κυβέρνηση δε θα επιτρέψει σε κανέναν «να προσπορίσει αθέμιτα κέρδη από μια νόθευση προϊόντων ή οτιδήποτε άλλο». Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι οι μπίζνες με την Κίνα και με οποιοδήποτε άλλο εμπεριέχουν και τέτοια φαινόμενα, τα οποία έχουν να κάνουν με τη λογική της μεγιστοποίησης του κέρδους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ