Σάββατο 15 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Πύρινη κόλαση στη Νότια Ευρώπη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε όλη η ιταλική επικράτεια

ΡΩΜΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΣΟΦΙΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Φλέγονται για πολλοστή μέρα τα Βαλκάνια, καθώς το καταστροφικό έργο των αλλεπάλληλων εμπρησμών έρχονται να διευκολύνουν οι δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες, με τις υψηλότατες θερμοκρασίες και τους θυελλώδεις ανέμους. Στη Βουλγαρία, η κατάσταση τείνει να τεθεί υπό έλεγχο, όπως εκτιμούν οι αρχές, ενώ αισιόδοξοι εμφανίζονται και οι Κύπριοι αρμόδιοι. Τραγική, όμως, παραμένει η κατάσταση στην Τουρκία, ενώ δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν όσα συμβαίνουν στη γειτονική μας Ιταλία, που ζει, από κοντά, την κόλαση εδώ και αρκετές μέρες.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κηρύχτηκε όλη η ιταλική επικράτεια, χθες το μεσημέρι, μετά από την πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σε μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν όλα τα δυνατά μέσα, προκειμένου να κερδηθούν οι μάχες με τις φλόγες που κατακαίουν τη χώρα. Οπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Εντσο Μπιάνκο, το μέτρο αυτό είναι μια ύστατη κίνηση της κυβέρνησης να θέσει υπό έλεγχο τις πυρκαγιές που καταστρέφουν τη χώρα, σχεδόν χωρίς σταματημό, από τις 19 Ιούνη. Σύμφωνα με τον Ιταλό κυβερνητικό αξιωματούχο, οι περισσότερες από αυτές είναι έργο εμπρηστών, και ενισχύονται από τον καύσωνα και τους ισχυρότατους ανέμους. Χαρακτηριστικό είναι ότι, μόνο, στις 8 Ιούλη 150 πυρκαγιές καταγράφονταν στο ιταλικό έδαφος.

Μέχρι χθες μαίνονταν οι φωτιές στην Αμπουλία, στην Καλαβρία και στα Μπαζιλικάτα, στις επαρχίες που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, 2 ηλικιωμένοι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες, αλλά και όσοι νοσηλεύονται με αναπνευστικά νοσήματα. Υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν αποτεφρωθεί 220.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 70.000 είναι στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ μόνο τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη κάηκαν 100 στρέμματα δάσους στο νησί Κάπρι.

Καύσωνας του αιώνα

Σε πενήντα οκτώ πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις μάχονταν, χθες, οι άνδρες της τουρκικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κάτοικοι και εθελοντές, οι περισσότερες από τις οποίες αποδίδονται, από τις τουρκικές αρχές, στις δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες. Ο καύσωνας που πνίγει την Τουρκία, την τελευταία βδομάδα, έχει προκαλέσει το θάνατο 14 ανθρώπων, ενώ εκατοντάδες νοσηλεύονται με αναπνευστικά προβλήματα ή καρδιοπάθειες.

Το θερμόμετρο, χθες, στην Κωνσταντινούπολη ξεπέρασε τους 46 βαθμούς Κελσίου, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη θερμοκρασία της τελευταίας 80ετίας. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που περιγράφει ο τουρκικός Τύπος με καμήλες που λιποθυμούν, δεκάδες χιλιάδες κοτόπουλα που πεθαίνουν, ενώ στην πόλη της δυτικής Τουρκίας, Ανταμπαζάρ, 4 αγριογούρουνα εισέβαλαν σε κατάσταση «θερμοπληξίας και παραφροσύνης» στην κατοικημένη περιοχή, όπου κατέστρεψαν ό,τι βρήκαν στο πέρασμά τους.

Υφεση σε Βουλγαρία - Κύπρο

Πολύ κοντά στο να θέσουν υπό έλεγχο τις 18 πυρκαγιές που κατακαίουν ακόμη αρκετές δασικές εκτάσεις στη χώρα, βρίσκονται οι βουλγαρικές πυροσβεστικές δυνάμεις, σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου Αλεξάντρ Πραματάρσκι, επικεφαλής του έκτακτου κυβερνητικού επιτελείου που συστάθηκε τις τελευταίες μέρες. Η μάχη με τις φλόγες συνεχιζόταν στις περιοχές γύρω από τις πόλεις Χάσκοβο, Γιάμπολ, Στάρα Ζαγορά και Μουργκάς, όπου τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και δύο άνθρωποι. Χθες τα ξημερώματα τέθηκαν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στα χωριά Σλαβγιάνοβο, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, και Τσενοντάμπ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Οπως δήλωνε, χθες, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Ιβάν Κοστόφ, εκτός από τους θυελλώδεις ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες, οι αρχές ενοχοποιούν, σε μεγάλο βαθμό, εταιρίες εμπορίας ξυλείας. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι υπάρχουν μαρτυρίες για μεγάλες ποσότητες ξυλείας που μεταφέρθηκαν προς την Ελλάδα και την Τουρκία και γι' αυτό η Σόφια βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Αθήνα και την Αγκυρα. Μέρος της ευθύνης ο Κοστόφ επέρριψε και στους αγρότες, οι οποίοι αψήφησαν τις κυβερνητικές προειδοποιήσεις να αποφύγουν το κάψιμο των ξερόχορτων μετά το τέλος της συγκομιδής.

Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφραζαν, χθες, και οι κυπριακές αρχές για την έκβαση της πυρκαγιάς, που ξέσπασε, τα ξημερώματα, στην περιοχή της Πάφου και κατέκαιγε, μέχρι το βράδυ, πυκνή δασική βλάστηση σε χαράδρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ