Σάββατο 15 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Η «Ουνιτά» οδεύει προς το τέλος...

ΡΩΜΗ.-

Σε καθεστώς «αναγκαστικής διαχείρισης», με σκοπό την πώλησή της, είναι από χθες μία από τις ιστορικότερες εφημερίδες της Ευρώπης, το μέχρι πρότινος επίσημο δημοσιογραφικό όργανο του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, η «Ουνιτά».

Η εφημερίδα που ίδρυσε 76 χρόνια πριν ο Αντόνιο Γκράμσι, το 1997, προσπάθησε να αλλάξει φυσιογνωμία και ταυτότητα, ώστε να μπορέσει να ακολουθήσει πολιτικά τους «ιδιοκτήτες», που δεν ήταν άλλοι από τους «Δημοκράτες της Αριστεράς», το μεγαλύτερο τμήμα του πάλαι πότε κραταιού ΙΚΚ, που διασπάστηκαν από το 1991 και βρίσκονταν πλέον στην κυβέρνηση. Ωστόσο, η πιο «λάιτ» πολιτικά έκδοση έφερε και τη μεγαλύτερη κρίση στα χρονικά της εφημερίδας, καθώς τα τρία τελευταία χρόνια, σημείωσε παθητικό που ανέρχεται στα 74 δισεκατομμύρια λιρέτες, ενώ μέσα σε δύο χρόνια μείωσε κατά το ήμισυ τις πωλήσεις της, φτάνοντας στο σημερινό κατώτερο όριο των 50.000 ημερησίως.

Η μείωση της κυκλοφορίας οδήγησε στη χρεοκοπία και ανάγκασε τη διεύθυνση να προχωρήσει σε πολλές απολύσεις. Ετσι, την Πέμπτη οι μέτοχοι - το κόμμα των «Δημοκρατικών της Αριστεράς» και οι δυο επιχειρηματίες της Ρώμης Αντζελούτσι και Μαρκίνι - της επιχείρησης ανακοίνωσαν τη χρεοκοπία και τη διάλυση της εταιρίας, αναθέτοντάς τη στα χέρια τριών εκκαθαριστών, που θα πρέπει να «κλείσουν» τα χρέη και αν είναι δυνατόν, να βρουν νέους αγοραστές - χρηματοδότες. Σε περίπτωση που αυτή η προσπάθεια αποδειχτεί ανεπιτυχής, απλά η εφημερίδα θα κλείσει.

Αυτή η προοπτική του οριστικού κλεισίματος είναι που κάνει τους 200 δημοσιογράφους της «Ουνιτά» να φοβούνται ότι, αν δε βρεθούν σύντομα νέοι αγοραστές, η εφημερίδα τους θα κλείσει και, στην καλύτερη περίπτωση, οι νέοι εκδότες που θα την αναλάβουν θα προβούν σε ριζικές περικοπές. Αυτό σημαίνει μείωση των συντακτών από τους 125 σε 40 - 50. Ετσι, οι συντάκτες της εφημερίδας βρίσκονται σε «εμπόλεμη κατάσταση», τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχτούν συζήτηση για περικοπές και ούτε πρόκειται να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με το νέο εκδότη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ