Σάββατο 15 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Κινήσεις «στρατηγικής» σημασίας

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ .-

Με πολύ προσεκτικές αλλά πολύ καλά σχεδιασμένες κινήσεις σε σχέση με το αποτέλεσμα που θα φέρουν, προχωρά η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, παίζοντας πάντα σε δύο ταμπλό, «εντός και εκτός» Ομοσπονδίας και εξασφαλίζοντας έτσι, την οικονομική -πέρα από «ηθική» - στήριξη των ΗΠΑ, την «εκπροσώπηση» από τη Σλοβενία στον ΟΗΕ αλλά και την κοινή στάση με τη σερβική αντιπολίτευση...

Συγκεκριμένα, χτες, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ «κατάφερε να βρει χρόνο» διακόπτοντας για λίγο την ενασχόλησή της με τις εξελίξεις στη σύνοδο κορυφής του Καμπ Ντέιβιντ για το Παλαιστινιακό και να τηλεφωνήσει στον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, για να συζητήσει τις εξελίξεις στην περιοχή αλλά και να εκφράσει την υποστήριξή της στις «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις» που προωθεί η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ προσφέρουν στο Μαυροβούνιο βοήθεια ύψους 16,5 εκατομμυρίων δολαρίων, σε ένδειξη υποστήριξης προς την κυβέρνηση της Ποντγκόριτσα. Εφόσον εγκριθεί η νέα βοήθεια προς το Μαυροβούνιο, το συνολικό ποσό που θα χορηγήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο τρέχον οικονομικό έτος θα ανέλθει στα 77,1 εκατομμύρια δολάρια.

Στο μεταξύ, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης της Σερβίας και κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Μαυροβουνίου συναντήθηκαν χτες στο παραλιακό θέρετρο Σβέτι Στεφάν του Μαυροβουνίου, επικεντρώνοντας τη συζήτησή τους στην πιθανή διάλυση της Γιουγκοσλαβίας μετά τις πρόσφατες αλλαγές στο ομοσπονδιακό Σύνταγμα που πρότεινε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και υπερψηφίστηκαν από το Κοινοβούλιο. «Θα προσπαθήσουμε να εκπονήσουμε μια κοινή στρατηγική για να αντιμετωπίσουμε τις καθημερινές προκλήσεις του Μιλόσεβιτς και να τον βγάλουμε από την εξουσία», δήλωσε ο αντιπολιτευόμενος Σέρβος ηγέτης Ζόραν Τζίντζιτς.

Πάντως, η πιο «παράξενη κίνηση» της χτεσινής μέρας, ήταν ότι η Σλοβενία λειτούργησε ως «αγγελιοφόρος» του Μαυροβουνίου στα Ηνωμένα Εθνη, καταθέτοντας την απόφαση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου που απορρίπτει τις πρόσφατες συνταγματικές αλλαγές στη Γιουγκοσλαβία. Υπενθυμίζεται, ότι το Μαυροβούνιο είναι μέλος της Ο.Δ.Γ. και κατά αυτό τον τρόπο επισήμως αντιπροσωπεύεται από το Γιουγκοσλάβο πρέσβη. Ωστόσο, ο ΥΠΕΞ του Μαυροβουνίου Μπράνκο Λούκοβατς, επισκέφτηκε την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον προηγούμενο μήνα, αιτώντας η Γιουγκοσλαβία να μην αντιπροσωπεύει πια το Μαυροβούνιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Ράμσφελντ στο Μαυροβούνιο... (2006-09-27 00:00:00.0)
Σπεύδουν να ταχθούν στο πλευρό του «διαλεκτού» (2000-10-07 00:00:00.0)
Νέες «προεκλογικές» πιέσεις από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ (2000-09-23 00:00:00.0)
Συμφωνεί με πετρελαϊκό εμπάργκο, αλλά ζητεί να εξαιρεθεί! (1999-04-24 00:00:00.0)
Συζητήσεις σε φόντο ταραχών (1998-05-19 00:00:00.0)
Εκλογές στο Μαυροβούνιο (1997-10-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ