Σάββατο 15 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Αντίμετρα εξουδετέρωσης της πολιτικής της ΕΕ
  • «Αποτυχημένη πολιτική», οι κυρώσεις της ΕΕ
  • Νέα επεισόδια στη Νότια Σερβία από Αλβανούς ενόπλους

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Απάντηση στην κίνηση της ΕΕ να εμπλακεί ακόμη περισσότερο στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας, ώστε να χωρίζει να «ερίφια από τα πρόβατα» και κατ' αυτόν τον τρόπο να μπορέσει, επιτέλους, να επιτύχει τους στόχους της, έδωσε χθες η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, που χαρακτήρισε «αποτυχημένη πολιτική» τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Γιουγκοσλαβία.

Ο χαρακτηρισμός αποδίδεται στην κίνηση της ΕΕ, στις αρχές του μήνα, να δώσει στη δημοσιότητα ένα «λευκό κατάλογο» με 189 γιουγκοσλαβικές εταιρίες και μια τράπεζα που δε βοηθούν οικονομικά την κυβέρνηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και για το λόγο αυτό εξαιρούνται από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ.

Για το πρωτοφανές αυτό γεγονός, η απάντηση ήταν σαφής, καθώς σε επίσημη ανακοίνωση που μεταδόθηκε χθες από το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο Ταγιούνγκ, τονίζεται ότι «η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση συμφωνεί πως η πρόσφατη απόφαση της ΕΕ αποτελεί μέρος της αποτυχημένης της πολιτικής που ακολουθεί εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και όλης της περιοχής της νοτιανατολικής Ευρώπης και διευκρινίζεται πως οι εταιρίες αυτές, με έδρα τη Σερβία, είναι στην πραγματικότητα γραφεία ξένων αντιπροσωπειών ή εταιρίες που έχουν ιδρυθεί με κεφάλαια από το εξωτερικό».

«Το μερίδιο αυτών των εταιριών στο ακαθάριστο εθνικό μας προϊόν είναι ασήμαντο. Αυτό αποτελεί μια επιπλέον απόδειξη ότι οι κυρώσεις της ΕΕ στρέφονται εναντίον του λαού μας και όχι, όπως ισχυρίζονται, εναντίον της κυβέρνησης», προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία επίσης αναφέρεται πως «η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση εκλαμβάνει αυτήν την απόφαση ως μια συνεχιζόμενη επίθεση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας». Τέλος, επισημαίνεται πως θα αυξήσει τον κρατικό έλεγχο στις εταιρίες που περιλαμβάνονται στο «λευκό κατάλογο».

Οσον αφορά συνολικά την πολιτική της ΕΕ έναντι της Γιουγκοσλαβίας, η κυβέρνηση τονίζει ότι θα λάβει αντίμετρα, για να εξουδετερώσει τις όποιες επιπτώσεις από την κίνηση της ΕΕ, η οποία, όπως ισχυρίζεται, είναι παράνομη, σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους.

Επεισόδια στα σύνορα με το Κόσσοβο

Σε ένα άλλο επίπεδο, στη Νότια Σερβία, από ό,τι φαίνεται για άλλη μια φορά, τους Αλβανούς ενόπλους δε φαίνεται να τους πτοεί ούτε η ουδέτερη ζώνη, ούτε η παρουσία των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων και εξακολουθούν να προσπαθούν να μεταφέρουν το «πολεμικό» κλίμα που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο στην ίδια τη γιουγκοσλαβική επαρχία της Σερβίας. Χθες, για άλλη μία φορά, φυλάκιο της σερβικής αστυνομίας, όπως μετέδωσε το ανεξάρτητο γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Μπέτα, έγινε στόχος τριών ενόπλων επιθέσεων μέσα σε ένα 24ωρο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας εκ των επιτιθέμενων ενόπλων, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που εξελίχθηκαν.

Το ΜΠΕΤΑ μετέδωσε ότι ο νεκρός είναι Αλβανός, αλλά τοπικός δικαστικός που επιβεβαίωσε τις επιθέσεις κατά του φυλακίου στην περιοχή Κονκούλτζ, ανέφερε ότι δεν υπήρξαν θύματα. Συγκεκριμένα, ο ανακριτής Σλάβολγιαμπ Μιχαΐλοβιτς ανέφερε ότι η τρίτη επίθεση έγινε με βολές όλμου και πυρά αυτόματου όπλου από κοντινή απόσταση, ενώ τόνισε ότι οι επιθέσεις έλαβαν χώρα στην ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στην περιοχή που ελέγχει ο ομοσπονδιακός γιουγκοσλαβικός στρατός και στο Κόσσοβο, που ελέγχεται από ΝΑΤΟικά στρατεύματα. Το Σάββατο είχε γίνει άλλη επίθεση με όλμους κατά του ίδιου φυλακίου, ενώ η γύρω περιοχή είχε γίνει στόχος βομβαρδισμού τον περασμένο μήνα.

Ενδεχομένως, και αυτή η επίθεση προέρχεται από την ένοπλη αλβανική ομάδα που αυτοαποκαλείται «Απελευθερωτικός Στρατός του Πρέσεβο, της Μεντβέτζα και του Μπουγιάνοβατς» και προσπαθεί να μετατρέψει τα νότια της Σερβίας σε πεδίο συγκρούσεων.

  • Η Αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσσοβο (MINUK) απέρριψε χθες το ρωσικό αίτημα να αναβληθούν οι δημοτικές εκλογές στο Κόσσοβο, για όσο χρονικό διάστημα δε βελτιώνεται η κατάσταση του μη-αλβανικού πληθυσμού της επαρχίας. Στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σχολίασε ότι η Μόσχα δεν είναι κατ' αρχήν αντίθετη στο να γίνουν οι εκλογές, αλλά δεν μπορεί να αποσιωπήσει ότι ούτε το ελάχιστο των προϋποθέσεων ελεύθερης διεξαγωγής τους δε συντρέχει. Ο ίδιος τόνισε ότι προέχει να αποκατασταθούν πλήρως στην επαρχία συνθήκες απόλυτης ασφάλειας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ