Τετάρτη 2 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι "ελευθερίες" του καπιταλισμού

"Περίπου 300 εργαζόμενοι στη μονάδα πυρηνικών υποβρυχίων της ρωσικής Απω Ανατολής έσπασαν τον κλοιό των αστυνομικών και απέκλεισαν τη σιδηροδρομική γραμμή του υπερ - σιβηρικού επί δύο περίπου ώρες, αξιώνοντας να τους καταβληθούν οι μισθοί που τους οφείλονται", έλεγε η είδηση που μεταδόθηκε χτες από τους ανταποκριτές του ΑΠΕ και του "Ρόιτερ" στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας.

Η είδηση αυτή, που έκανε το γύρο του κόσμου, παρουσιάζει ενδιαφέρον τουλάχιστον από δύο πλευρές. Πρώτον, επειδή η απεργία, δε γίνεται σε ένα οποιοδήποτε εργοστάσιο ή υπηρεσία του ρώσικου κράτους, αλλά στη βάση του Ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού Ωκεανού. Γεγονός που δείχνει το ξεχαρβάλωμα της Ρωσίας, πρώην μητρόπολης της Σοβιετικής Ενωσης και των χωρών της σοσιαλιστικής κοινότητας. Δεύτερον, επειδή αιτία για την απεργία ήταν το γεγονός ότι το ρώσικο κράτος χρωστά στους εργαζόμενους στη μονάδα πυρηνικών υποβρυχίων (και όχι μόνο) τους μισθούς των τελευταίων 10 μηνών.

Οπως και να το κάνουμε, τέτοιες καταστάσεις ήταν αδιανόητες στη Ρωσία πριν 10 χρόνια, όταν υπήρχε η Σοβιετική Ενωση. Ομως, τώρα, οι εργαζόμενοι της Ρωσίας - όπως και των άλλων πρώην σοσιαλιστικών χωρών - είναι ελεύθεροι να βιώνουν τις καπιταλιστικές "ελευθερίες", όπως για παράδειγμα να πληρώνονται τους μισθούς τους με καθυστέρηση 10 και πάνω μηνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ