Τετάρτη 2 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Τακτική - "εμπαιγμός" για την αύξηση των εσόδων

Στα "μικρά ψάρια" επικεντρώνει το βάρος της η κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής - χτες επέβαλε λουκέτο σε 4 ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων - ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τους μεγαλοφοροφυγάδες

Απροκάλυπτο εμπαιγμό της κοινής γνώμης και των φορολογούμενων αποτελεί η στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, η οποία από τη μια προβαίνει σε πομπώδεις δηλώσεις για έλεγχο και είσπραξη χρεών από τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου, από την άλλη, ωστόσο, βάζει "λουκέτα" και δίνει στη δημοσιότητα ονόματα μικροκαταστημάτων (ταβέρνες, αναψυκτήρια κλπ. ), επειδή διέπραξαν φορολογικές παραβάσεις. Νέο "επεισόδιο" αυτού του "σίριαλ", που αποτελεί πάγια τακτική της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών το τελευταίο διάστημα, είχαμε χτες, όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα τεσσάρων μικρών επιχειρήσεων, για τις οποίες αποφασίστηκε το μέτρο αναστολής λειτουργίας τους για μερικές ημέρες, επειδή διέπραξαν φορολογικές παραβάσεις.

Η απόφαση προβλέπει την αναστολή λειτουργίας από 4 έως και 8 μέρες σε μια ταβέρνα στο Ηράκλειο Κρήτης, ένα αναψυκτήριο στην Καβάλα, ένα καφέ - μπαρ στην Ξάνθη και ένα ανθοπωλείο στη Λιβαδειά! Πρόκειται αν μη τι άλλο για τακτική που ξεπερνά κάθε όριο χλευασμού και κυνισμού απέναντι στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από το ισχύον φορολογικό σύστημα, τη στιγμή που επανειλημμένα, τόσο ο υπουργός όσο και ο υφυπουργός Οικονομικών καλούν δήθεν και δημοσίως τις εφορίες να στρέψουν την προσοχή τους στα... "μεγάλα ψάρια".

Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγεί, επίσης, μια σειρά κινήσεων της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών που - σύμφωνα με πληροφορίες - σχετίζονται με την αύξηση του ρυθμού είσπραξης εσόδων και των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, όπως:

  • μετά από σχετική μελέτη που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, τίθενται μηνιαίοι στόχοι αύξησης εσόδων σε 165 συνολικά εφορίες της χώρας, σε ποσοστά που κυμαίνονται από 8% μέχρι και 20% (ανάλογα με την εφορία). Η ποσοστικοποίηση των στόχων έγινε με βάση την πορεία που σημειώθηκε στο πρώτο πεντάμηνο του 1997, καθώς και τον αριθμό των φορολογούμενων και επιχειρήσεων που έχει στην αρμοδιότητά της η κάθε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ). Ο έλεγχος για την επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το δεύτερο εξάμηνο του 1997, ενώ οι ίδιοι στόχοι αναμένεται να ισχύσουν και για το 1998. Στα πλαίσια αυτά θα μπουν σε διαδικασία ασφυκτικού ελέγχου οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ, οι οποίοι από δω και στο εξής θα πρέπει να παίρνουν μέτρα είσπραξης εσόδων και στη συνέχεια να λογοδοτούν στην πολιτική ηγεσία (κάτω από την απειλή της αντικατάστασής τους) σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί.
  • η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την είσπραξη των εσόδων που προέρχονται από ανείσπρακτα και ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου που έχουν βεβαιωθεί.Με την εγκύκλιο, συνιστάται στους προϊσταμένους των ΔΟΥ να χρησιμοποιήσουν, για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κάθε πρόσφορο μέσο επαφής με τους φορολογούμενους οφειλέτες (προσωπική επιστολή, τηλεφωνική επαφή, προσωπική πρόσκληση). Για τον ίδιο λόγο ο προϊστάμενος κάθε ΔΟΥ ορίζει άμεσα συγκεκριμένο υπάλληλο υπεύθυνο για την είσπραξη. Επίσης για την παρακολούθηση των εσόδων αυτών καλούνται όλες οι ΔΟΥ να αποστείλουν εντός 30 ημερών αναλυτικούς πίνακες που θα περιλαμβάνουν τα χρέη οργανισμών και επιχειρήσεων του δημοσίου τομέα (ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, επιχειρήσεις υπό τον έλεγχο του ΟΑΕ, επιχειρήσεις κρατικών τραπεζών, ΝΠΔΔ κλπ.) και χωριστά τα χρέη του ιδιωτικού τομέα. Για την κατηγορία των χρεών του ιδιωτικού τομέα οι καταχωρήσεις θα γίνονται για οφειλέτες που οφείλουν βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή πάνω από 5 εκατομ. δρχ.

Β. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ