Τετάρτη 2 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΙΝΗΤΑ
Ελεύθερα νοίκια και εξώσεις

Αρχισε να ισχύει από χτες η πλήρης "απελευθέρωση" στην αγορά των ενοικίων

Ολοκληρώθηκε και η τελευταία τυπική διαδικασία του νόμου για την "απελευθέρωση" της επαγγελματικής στέγης, με την έναρξη της εκτέλεσης των εξωστικών αγωγών που προκύπτουν από το τελευταίο στάδιο της απελευθέρωσης που μπήκε σε εφαρμογή τον περασμένο Ιούλη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχετικό νόμο, τον Ιούλη του 1996 απελευθερώθηκαν τα ενοίκια των κατοικιών που συμπλήρωναν τετραετία. Γι' αυτά οι ιδιοκτήτες τους μπορούσαν να υποβάλλουν εξωστικές αγωγές από την 1η Γενάρη 1997 και η εφαρμογή τους μετά την εκδίκασή τους άρχισε χτες.

Ετσι, από εδώ και πέρα, οι ιδιοκτήτες μπορούν να καθορίζουν ελεύθερα το ύψος των ενοικίων κατά τις ανάγκες ή τις... επιθυμίες τους, ανεξάρτητα από τις πραγματικές δυνατότητες των εργαζομένων ενοικιαστών, χάρη στο νόμο ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που, ξεπερνώντας ακόμα και τις εντολές της ΕΕ, προχώρησαν στην απελευθέρωση των ενοικίων.

Τι ισχύει, όμως, από εδώ και πέρα; Με βάση τον ίδιο νόμο, η μίσθωση ακινήτου για κατοικία ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια και μετά την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης, ακόμη κι αν έχει συμφωνηθεί για μικρότερο χρονικό διάστημα ή για αόριστο χρόνο. Σύντμηση της τριετίας μπορεί να γίνει μόνο με νεότερη συμφωνία και αφού έχουν περάσει τουλάχιστον έξι μήνες από την έναρξη της μίσθωσης και αποδεικνυόμενη με συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο αναπροσαρμογής του ενοικίου, ο νόμος ορίζει ότι εάν δεν υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία για το ποσοστό της αύξησής του και το μισθωτήριο συμβόλαιο είναι για διάστημα μικρότερο της τριετίας, από εκεί και πέρα η αύξηση είναι ίση με το 75% του τιμαρίθμου του προηγούμενου δωδεκάμηνου, υπό την προϋπόθεση ότι έχει περάσει ένας χρόνος από την προηγούμενη αύξηση.

Στο μεταξύ, από την 1η Σεπτέμβρη μπαίνει σε εφαρμογή και το τρίτο και τελευταίο στάδιο της απελευθέρωσης των ενοικίων και στο χώρο της επαγγελματικής στέγης. Συγκεκριμένα, την 1η Σεπτέμβρη 1995 απελευθερώθηκαν οι επαγγελματικές μισθώσεις που είχαν συμπληρώσει τριάντα χρόνια, τον περασμένο Σεπτέμβρη εκείνες που είχαν συμπληρώσει είκοσι χρόνια και φέτος αυτές που συμπληρώνουν δώδεκα χρόνια, αφήνοντας, στην πραγματικότητα, στο έλεος της ασυδοσίας των ιδιοκτητών τους επαγγελματίες βιοτέχνες και τους εμπόρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ