Τετάρτη 2 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΣΟ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΑΕΠ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΕΕ
Σταθερά στην τελευταία θέση η Ελλάδα

Παρά το γεγονός ότι το 1996 ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν μια μονάδα πάνω από το μέσο όρο αύξησής του στην ΕΕ, η Ελλάδα είχε το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ

Μικρότερος από πέρσι και πρόπερσι ήταν το 1996 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος των 15 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με στοιχεία της EUROSTAT, η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά 1,6% το 1996 - έναντι 2,5% το 1995 και 2,9% το 1994 - αποδίδεται στην αύξηση των κοινοτικών εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Αν και στην Ελλάδα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ (2,6%) ήταν μία μονάδα πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ των "15", αυτό δεν αλλάζει τη σειρά της χώρας στον κατάλογο των πλούσιων και φτωχών της ΕΕ. Με βάση το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κοινότητας σε "σταθερές αγοραστικής δύναμης", η Ελλάδα παραμένει στην τελευταία (δηλαδή τη 15η) θέση, που σημαίνει ότι οι Ελληνες (πλούσιοι και φτωχοί) έχουν τη μικρότερη μέση κατά κεφαλήν αγοραστική δύναμη σε σχέση με τους κατοίκους των υπόλοιπων χωρών - μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT, μεταξύ των χωρών - μελών την υψηλότερη άνοδο του ΑΕΠ εμφανίζει η Ιρλανδία (8,4%), το Λουξεμβούργο (3,6%) και η Φινλανδία (3,3%). Η Ελλάδα εμφανίζει για το 1996 μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 2,6% (σε όγκο) και συγκαταλέγεται μεταξύ των τεσσάρων από τις 15 κοινοτικές χώρες που εμφάνισαν το 1996 ΑΕΠ ανώτερο εκείνου που πραγματοποίησαν το 1995. Οι χώρες αυτές, πλην της Ελλάδας, είναι η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία. Ομως, παρά τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το 1996, αν υπολογίσουμε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ εκφρασμένο σε "σταθερές αγοραστικής δύναμης" η Ελλάδα έρχεται τελευταία, πίσω ακόμη και από την Πορτογαλία.Ετσι, το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα - που το 1996 ήταν μόλις 66,1 μονάδες αγοραστικής δύναμης - υπολείπεται κατά 33,9 μονάδες του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ (100 μονάδες αγοραστικής δύναμης) για τις 15 χώρες - μέλη της ΕΕ!

Ενδεικτικός, για όλα τα παραπάνω, είναι και ο σχετικός πίνακας με τα στοιχεία της EUROSTAT, που δείχνει τον ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (καθώς και στις ΗΠΑ - Ιαπωνία).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ