Παρασκευή 4 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Ανακαλύφθηκε ο τάφος του Τσε;

ΑΒΑΝΑ. -

Στην πιθανή ανακάλυψη του πτώματος του Ερνέστο Γκεβάρα, του "Τσε" της επανάστασης, αφιερώνει το χτεσινό πρωτοσέλιδό της η επίσημη κουβανική εφημερίδα "Γκράνμα", επιβεβαιώνοντας με κάποιο τρόπο την είδηση που ανακοίνωσαν οι Βολιβιανοί αξιωματούχοι.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την Αργεντινή, τη Βολιβία και την Κούβα που βρίσκονται στη Βολιβία και αναζητούν το λείψανο του Τσε, ίσως πέτυχαν το στόχο τους. Το δημοσίευμα επιβεβαιώνει ότι από τα επτά πτώματα που βρέθηκαν κοντά στο αεροδρόμιο του Βαγιεγκράντε, κοντά στην πόλη Βιλαγκράντε, στη ζούγκλα της Νοτιοανατολικής Βολιβίας, το ένα είναι αναμφίβολα εκείνο του "ηρωικού αντάρτη".

Ο επικεφαλής της ομάδας των Κουβανών εμπειρογνωμόνων, ήταν κατηγορηματικός: "Από καθαρά επιστημονική άποψη, ο Τσε είναι μέσα σ' αυτό το λάκκο. Δεν πρόκειται για μια απλή προσωπική επιθυμία, που μπορεί να έχω ως Κουβανός, αλλά για μια επιστημονική πραγματικότητα", δήλωσε ο γιατρός Χόρχε Γκονσάλεθ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής της Κούβας. "Τα πτώματα βρίσκονταν σ' ένα λάκκο πλάτους τεσσάρων ως πέντε μέτρων, μήκους δέκα μέτρων(διαστάσεις λογικές αν σκεφτεί κανείς ότι σκάφτηκε με τρακτέρ) και βάθος τριών μέτρων", διευκρίνισε ο δρ. Γκονσάλες.

Οι ερευνητές έχουν βρει έξι σκελετούς και μεταξύ αυτών ένα κόκαλο με ίχνη φορμαλδεϋδης, που οι ειδικοί σκέπτονται ότι μπορεί να είναι του Τσε, ο οποίος συνελήφθη το 1967 από το στρατό της Βολιβίας και εκτελέστηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ