Παρασκευή 4 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Ρευστότητα και αναμονή

ΤΙΡΑΝΑ.-

Χωρίς ιδιαίτερη κίνηση και με το πολιτικό σκηνικό να παραμένει ρευστό, σε σχέση με την παραίτηση του Μπερίσα, κύλησε η χτεσινή μέρα στη γείτονα χώρα. Η τελική έκβαση των εκλογών και οι εξελίξεις αναμένεται να δρομολογηθούν μετά και το δεύτερο γύρο των εκλογών, όπου θα κριθούν οι υπόλοιπες έδρες, αλλά και η παραίτηση Μπερίσα, σύμφωνα, πάντα, με τις τελευταίες δηλώσεις του.

Εν τω μεταξύ, τα τελικά αποτελέσματα δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά και ο Ευρωπαίος απεσταλμένος Φραντς Βρανίτσκι δήλωσε χτες από τη Βιέννη ότι η καταμέτρηση των ψήφων των εκλογών στην Αλβανία αντιμετωπίζει πρόβλημα, εξαιτίας της έλλειψης συνεργασίας με αξιωματούχους της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, η οποία "απ' ό,τι φαίνεται οφείλεται σε πολιτική παρέμβαση", ενώ, στην ανακοίνωσή του, καλούνται όλοι οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής να ολοκληρώσουν σύντομα το έργο τους. Επίσης, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το 35.7% ψήφισαν υπέρ της επιστροφής της μοναρχίας. Μοναδικό θέατρο των εξελίξεων, κατά τη χτεσινή μέρα, ήταν η πλατεία Σκεντέρμπεϊ, η κεντρική πλατεία της αλβανικής πρωτεύουσας. Σοβαρά επεισόδια, υπό τη συνοδεία πυροβολισμών στον αέρα, σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια πορείας οπαδών και υποστηρικτών του απογόνου του πρώην βασιλιά της Αλβανίας, Λέκα Ζόγου. Η πορεία, που ξεκίνησε το μεσημέρι από την πλατεία Σκεντέρμπεϊ και συμμετείχαν σε αυτήν περίπου 500 υποστηρικτές του Λέκα, διέσχισε μεγάλο τμήμα της πρωτεύουσας και κατέληξε στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, διαμαρτυρόμενοι για νοθεία σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για επαναφορά της μοναρχίας.

Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους που είχαν στην κατοχή τους όπλα άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα, με αποτέλεσμα την άμεση αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας που βρίσκονταν στην περιοχή. Ακολούθησε μία μικροσυμπλοκή, αλλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το πλήθος διαλύθηκε χωρίς να επεκταθούν τα επεισόδια. Συγκεχυμένες και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούσαν για ένα νεκρό και έναν τραυματία, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Αρκετές ώρες μετά, οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν και έκαναν λόγο ότι ο θάνατος προήλθε από σφαίρα στο στήθος και το γεγονός αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας για τη δράση των δυνάμεων ασφαλείας.

Λίγο αργότερα, ο Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα απηύθυνε διάγγελμα προς τον αλβανικό λαό μέσω της τηλεόρασης, κάνοντας έκκληση για ηρεμία και καλώντας τους υποστηρικτές όλων των κομμάτων να δεχτούν την ετυμηγορία της κάλπης.

  • Αργά χτες το βράδυ, ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Μπελούλ Τσέλο, υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο Σαλί Μπερίσα, για "προσωπικούς λόγους".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ