Κυριακή 6 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η "απασχολησιμότητα" σε πρώτο πλάνο

Η "ευελιξία" της αγοράς εργασίας, επακόλουθα και η αύξηση της μερικής απασχόλησης, με στόχο την "απασχολησιμότητα", επιβάλλει - κατά την ΚΟΜΙΣΙΟΝ - τη ριζική αναθεώρηση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και προστασίας της απασχόλησης

"Η ευρωπαϊκή έννοια της ασφάλειας σε σχέση με την απασχόληση θα πρέπει να δίνει το βάρος στην απασχολησιμότητα των εργαζομένων στην αγορά εργασίας μάλλον, παρά στην ασφάλειά τους στη θέση που κατέχουν,προωθώντας έτσι και την ευελιξία, αλλά και την αποδοχή της αλλαγής ως μέρους της διαδικασίας βελτίωσης της παραγωγικότητας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας".

Το παραπάνω απόσπασμα, από έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τίτλο "Η απάντηση στην πρόκληση της απασχόλησης: Θέματα και πολιτικές", αποκαλύπτει τους εμπνευστές του όρου "απασχολήσιμος" που χρησιμοποιεί και μας επιφυλάσσει ο πρωθυπουργός και ταυτόχρονα περιγράφει καλύτερα το τι σημαίνει. Διαρκής αλλαγή εργασίας των εργαζομένων για την επίτευξη ευελιξίας, φυσικά με τη... συγκατάθεσή τους, περιορισμός των σταθερών θέσεων εργασίας, εύκολη μετακίνηση εργατικού δυναμικού ανάλογα με τις ανάγκες των εργοδοτών.

Η "ευελιξία" συνδέεται άρρηκτα με τη μερική απασχόληση. Στην ίδια έκθεση διαπιστώνεται ότι τη δεκαετία του 1990 αυξήθηκαν κυρίως οι θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και προσωρινής απασχόλησης.Σημειώνεται επίσης ότι οι εργαζόμενοι εξαναγκάστηκαν να εργαστούν με αυτό το καθεστώς, επειδή δεν μπορούσαν να εργαστούν με πλήρη απασχόληση. Καταγράφεται επίσης η τάση των κυβερνήσεων για επέκταση της "ευέλικτης οργάνωσης της εργασίας".

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ,αφού διαπιστώνει ότι σήμερα η ευελιξία της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι πριν 10 χρόνια, τονίζει: "Τίθεται το ερώτημα γιατί δεν αποκτά συγκεκριμένη μορφή το δυναμικό απασχόλησης που ενυπάρχει στις πιο ευέλικτες μορφές οργάνωσης εργασίας και εργάσιμου χρόνου" και συνεχίζει: "Προκειμένου να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό απασχόλησης που προσφέρουν οι νέες μορφές οργάνωσης της εργασίας, απαιτείται θετικότερη και ευρύτερη προσέγγιση, με ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων στην όλη διαδικασία".

Η συμφωνία των "κοινωνικών εταίρων" σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μερική απασχόληση είναι μια πολύ θετική συμβολή στις προσπάθειες της ΚΟΜΙΣΙΟΝ. Τα γενικότερα σχέδια, που οδηγούν στην πλήρη "ευελιξία" των πάντων και συνδέονται με το χρόνο εργασίας, την κοινωνική ασφάλιση, τις εργασιακές σχέσεις, αποδίδονται με σαφήνεια από την έκθεση, στην οποία τονίζεται:

"Υπάρχει ανάγκη για εκ βάθρων αναθεώρηση όλων των συναφών συστημάτων που αφορούν την αγορά εργασίας - προστασία της απασχόλησης, εργάσιμος χρόνος, κοινωνική προστασία και υγεία και ασφάλιση - ώστε να προσαρμοστούν σε ένα εργασιακό περιβάλλον, το οποίο θα είναι διαφορετικά οργανωμένο, όπου η έννοια της ασφάλειας των εργαζομένων θα πρέπει να αναδιατυπωθεί, ώστε το επίκεντρο να είναι περισσότερο η ασφάλεια που θα βασίζεται στην απασχολησιμότητα στην αγορά εργασίας, παρά στην ασφάλεια που θα βασίζεται στη συγκεκριμένη θέση εργασίας ενός ατόμου.Το κέντρο βάρους πρέπει να μετατοπιστεί από το απλοϊκό δίλημμα μεταξύ ρύθμισης ή άρσης του ρυθμιστικού πλαισίου, υπέρ μιας νέας ισορροπίας μεταξύ ευελιξίας και της εργασιακής ασφάλειας που προσφέρει η απασχολησιμότητα, με απτά οφέλη τόσο για τους εργαζόμενους όσο για τους εργοδότες".

Τα κείμενα έγραψε ο Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ