Κυριακή 6 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Θα χαθεί και η σοδειά;

Στις 450 από 1100 το λάδι!

Δεν είναι όμως μόνο ο τουριστικός τομέας. Ασχημη είναι πλέον η κατάσταση και στην αγροτική οικονομία,ύστερα από την κατακόρυφη πτώση, πέρσι, της τιμής του λαδιού, του βασικού αγροτικού προϊόντος του νησιού. Τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται φέτος - οι αγρότες έχουν αρχίσει να βλέπουν το αδιέξοδο που έρχεται - ύστερα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για απαγόρευση των αεροψεκασμών.

Ο Κερκυραίος παραγωγός πουλάει σήμερα το λάδι του μόλις στις 450 δραχμές το "πεντάρι" (βαθμοί οξύτητας), όταν πριν έφτανε τις 1.100 δραχμές!Μέσα σε 6 μόνο μήνες έπεσε 130%, ύστερα από την "απελευθέρωση" της αγοράς του λαδιού. Για τον καταναλωτή βέβαια μόνο προς τα κάτω δεν πάνε οι τιμές, αντίθετα ανεβαίνουν σταθερά. Σήμερα πουλιέται εξευτελιστικά απ' τον παραγωγό, μας έλεγαν αγρότες στις Σινιές, αλλά φτάνει στα ύψη στην αγορά. Και κάθε χρόνο θα πηγαίνει και χειρότερα.

"Θα συγυρίσω είκοσι ελιές, ίσα ίσα για το σπίτι", μας είπε απηυδισμένος με την κατάσταση αγρότης της περιοχής. "Αλλά τώρα χωρίς τους ψεκασμούς, ούτε κι αυτές δε θα μου μείνουν, πάει ο καρπός".

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, η σοδειά της ελιάς πηγαίνει για καταστροφή, μας εξήγησε ο Σωκράτης Παπαδάτος,νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ στο ΝΣ Κέρκυρας. Υστερα από την απόφαση τμήματος του ΣτΕ μέσα στο Μάη, που απαγόρευσε τους αεροψεκασμούς - την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, χωρίς να υπάρχει ο χρόνος για να βρεθεί εναλλακτική λύση - φέτος δε θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε το δάκο. Εμείς ζητήσαμε να παραταθούν οι αεροψεκασμοί για ένα ακόμα χρόνο, ώστε να προετοιμαστεί έγκαιρα η αντιμετώπιση του προβλήματος με άλλα μέσα από τη νέα χρονιά. Υπήρξαν σχετικές αποφάσεις όλων των φορέων, της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, των πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών και Συλλόγων, του Νομαρχιακού Συμβουλίου και όλων των βαθμίδων της ΤΑ στο νησί.Τελικά, σημείωσε ο Σ. Παπαδάτος, οι αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν φέτος δακοκτονία χωρίς να γίνει. Η Επιτροπή Παραγωγικών Δραστηριοτήτων της Νομαρχίας - από τη σχετική συνεδρίαση της οποίας αποχώρησε ο σύμβουλος της ΝΑΣ, καθώς δεν υπήρξε η ελάχιστη εγγύηση ότι θα εκτελεστούν πραγματικά ψεκασμοί - αποφάσισε να γίνουν οι ψεκασμοί από το έδαφος, είτε με μηχανήματα, είτε στις δύσβατες περιοχές με το παλιό σύστημα του... μικρού ψεκαστήρα στην πλάτη. Ετσι χώρισε την Κέρκυρα σε 20 ζώνες και ανέθεσε τους ψεκασμούς σε αυτές τις περιοχές σε 16 εργολάβους. Μόνο που αρνήθηκε ακόμη και την ελάχιστη εγγύηση της ανάμειξης του γεωργικού φαρμάκου με χρωστική ουσία ώστε να διακρίνονται όσα δέντρα έχουν ψεκαστεί.

Ο Σ. Παπαδάτος χαρακτήρισε απάτη τη δημοπρασία και προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να γίνουν ψεκασμοί, ενώ ενέταξε αυτή την εξέλιξη στο πλαίσιο της αποθάρρυνσης της ελαιοκαλλιέργειας. Σημείωσε, όσον αφορά τη σημασία της χρωστικής, ότι και ένα δέντρο να μη ραντιστεί, είναι σαν να μην έχει γίνει καθόλου ψεκασμός και κατά συνέπεια, πάνε χαμένα και τα υπόλοιπα δέντρα. Οσο για τα άβατα και τα πανύψηλα δέντρα, από τα οποία είναι γεμάτη λόγω και της ιδιομορφίας της καλλιέργειας της ελιάς η Κέρκυρα, είναι προφανές ότι η προσέγγιση μηχανήματος ή ανθρώπου θα είναι αδύνατη.

Επιπλέον προβλήματα προσθέτει η αγροτική οδοποιία, η οποία είναι σύμφωνα με τους Κερκυραίους αγρότες από ανύπαρκτη έως αναξιόπιστη. Το βέβαιο είναι ότι κανένας απ' τους αγρότες της Κέρκυρας δε θα μπορεί να ελέγξει τι έχει γίνει, παρά μόνο όταν θα είναι αργά. Οταν... θα δει κατεστραμμένη τη σοδειά του.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Γεράσιμος ΤΡΥΦΩΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ