Κυριακή 6 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΡΙΖΟΥ
Το συνώνυμο της δουλείας

Δυο απολυμένοι μιλούν στο "Ρ" για τις συνθήκες εργασίας και τον πόλεμο εξόντωσης που δέχονται

Ο Νίκος και ο Αλέκος έχουν πολλά κοινά σημεία. Είναι απ' το ίδιο χωριό, τους Σιναράδες.Συμπτωματικά έχουν και το ίδιο επώνυμο, Βασιλάκης. Δεν είναι συγγενείς, στη ζωή τουλάχιστον. Γιατί στην αγωνία της ανεργίας και στον αγώνα για δουλιά, φαίνεται πως θα γίνουν...

Είναι και οι δύο ξενοδοχοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στην ίδια επιχείρηση, όπως και η γυναίκα του Αλέκου, Λουίζα. Τουλάχιστον έως πρόσφατα. Και οι τρεις πετάχτηκαν προκλητικά στο δρόμο, από τον πρώην πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας και ιδιοκτήτη τεσσάρων μεγάλων μονάδων στο νησί, εργοδότη τους Α. Ρίζο.Υστερα από 19 χρόνια υπηρεσίας ο Νίκος και 13 ο Αλέκος στο ξενοδοχείο "Γυαλισκάρι".

Να τι απαντάνε στην ερώτησή μας για το "πότε ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση;".

- Αλέκος: "Ο δικός μας Γολγοθάς - έχουν απολυθεί άλλοι δέκα συνάδελφοί μας - ξεκίνησε από τη στιγμή που αποφασίσαμε να ειδικευτούμε. Εγώ είμαι μπάρμαν, ο Νίκος μετρ, είπαμε να πάρουμε ένα πτυχίο. Θα ήταν καλό και για τη δουλιά μας και για το ξενοδοχείο, αφού λένε πως θέλουν ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού. Ο Ρίζος όμως θέλει εργάτες και μάλιστα ανειδίκευτους, όχι υπαλλήλους".

- Νίκος: "Το πράγμα φάνηκε από πέρσι. Οταν μου άλλαξε πόστο. Από μετρ, σερβιτόρος. Κι αν έφερνες αντίρρηση, απολυόσουν αυθημερόν. Ηταν Ιούλιος μήνας και να πεις να φύγεις πού να βρεις τότε δουλιά".

- Αλέκος: "Κάναμε τα πάντα. Τυπικά ήμουν μπάρμαν, στην πραγματικότητα ξεβούλωνα επιπλέον βόθρους, έβαφα δωμάτια, κουβαλούσα βαλίτσες. Φέτος αποκαλύφθηκαν οι προθέσεις του, όταν βρεθήκαμε τελικά στο δρόμο".

Και για ποιο λόγο απολύθηκαν;

- Νίκος: "Δεν υπήρξε λόγος, όπως δεν υπήρξε και απόλυση με την έννοια ότι δεν πήραμε ούτε τη νόμιμη αποζημίωση. Απλά φέτος δε μας προσέλαβε. Αντίθετα η διεύθυνση υποστήριξε στον επόπτη εργασίας - όπου απευθυνθήκαμε όπως και στο σωματείο μας - ότι πρόκειται να μας προσλάβει".

- Αλέκος: "Πέρασαν δύο μήνες και όχι μόνο δεν έγινε τίποτα, αλλά μας απειλεί και με μηνύσεις, επειδή αντί να σωπάσουμε, ζητήσαμε τη συμπαράσταση του σωματείου και την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας. Τολμήσαμε να πούμε την αλήθεια και μας έχει κηρύξει πόλεμο. Τις τελευταίες μέρες έδιωξε και τη γυναίκα μου. Η Λουίζα ήταν πωλήτρια σε κατάστημα του ξενοδοχείου και για ένα λάθος προσπάθησαν να της κολλήσουν τη ρετσινιά της κλέφτρας! Εχουμε δύο παιδιά και βρεθήκαμε άνεργοι, κατακαλόκαιρο. Από την Επιθεώρηση Εργασίας μας είπαν "όταν θέλει σε παίρνει, όταν θέλει σε διώχνει και μπορεί να μη σου δώσει και αποζημίωση, να πας σε δικηγόρο". Δηλαδή ό,τι κάνουμε εμείς. Και η Επιθεώρηση Εργασίας γιατί είναι εκεί; Με ποιον είναι;".

Και με την αποζημίωση, τι θα γίνει;

"Κατ' αρχάς είναι ψίχουλα, λέει ο Αλέκος,αλλά ούτε και γι' αυτά ξέρουμε. Αν θα μας τα δώσει ή όχι. Μπορεί να πει ότι δεν έχει, αλλά δε θα είναι αλήθεια". Να σημειωθεί ότι τα ξενοδοχεία "Ρίζου",2.000 περίπου κλινών συνολικά, απλώνονται σε τέσσερις απ' τις καλύτερες παραλίες της Κέρκυρας - Παλαιοκαστρίτσα, Αγιος Γεώργιος Αργυράδων, Αγιος Γόρδης, Γυαλισκάρι - ενώ ο ξενοδόχος έχει στα σκαριά και πέμπτο ξενοδοχείο, που πρόκειται να κτίσει στην παραλία του Κοντογιαλού στον Πέλεκα.

Αποκαλυπτικά είναι τα λόγια και των δυο και για τις συνθήκες εργασίας στο ξενοδοχείο:

- Αλέκος: "Δουλεύαμε σε καθεστώς τρομοκρατίας. Το... σύνθημα ήταν ότι η λέξη "δουλιά" προέρχεται από τη λέξη δουλεία! Και το χειρότερο; Οχι μόνο δεν μπορούσες να παραπονεθείς, αλλά ούτε και στους συναδέλφους σου δεν μπορούσες να μιλήσεις. Εχει δημιουργηθεί ένα καθεστώς ευνοουμένων. Μπορείς να γίνεις σε μια νύχτα από λαντζιέρης, διευθυντής χωρίς ειδικές γνώσεις, ξένες γλώσσες, αρκεί μόνο να ανταποκρίνεσαι στο... ρόλο που απαιτεί ο εργοδότης".

- Νίκος: "Με εξαίρεση το Σωματείο μας και τη ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ δε μας συμπαραστάθηκε κανείς. Ούτε οι αρμόδιοι, ούτε οι τοπικοί φορείς. Οι άλλοι απολυμένοι των ξενοδοχείων του δε μιλάνε, δουλεύουν μέσα συγγενείς τους και φοβούνται μην τους διώξει κι αυτούς. Μόνη μας ελπίδα η δικαστική οδός, να αντιμετωπίσουμε εμείς ως εργαζόμενοι το γίγαντα του νησιού, ο οποίος διακηρύσσει ότι έχει τις πλάτες της πολιτείας.., ότι δε θα κάνουμε τίποτα, ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, ότι οι... κομμουνιστές δε θα κάνουν κουμάντο στην περιουσία του".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ