Τρίτη 8 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΔΑΚΤΡΑ
Ερχεται η τροπολογία για πλαφόν 4%

Τις επόμενες μέρες πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία για άλλη μια φορά φέτος θα ορίζεται ανώτατο ποσοστό αύξησης στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων για το σχολικό έτος 1997-98, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί μ' αυτό τον τρόπο να συγκρατήσει τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης και στο χώρο των διδάκτρων, που έχουν λύσει τα χέρια των σχολαρχών, απειλώντας την αντιπληθωριστική πολιτική.

Ετσι, μετά από δύο χρόνια που οι αυξήσεις τυπικά με τις κυβερνητικές ρυθμίσεις ορίστηκαν στο 5%-7%,φέτος με τη νέα ρύθμιση προβλέπεται ανώτατο ποσοστό αυξήσεων στα δίδακτρα της τάξης του 4%.Με βάση την τροπολογία που "θα" κατατεθεί τις επόμενες μέρες και αφορά τα ιδιωτικά σχολεία γενικής, τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, τα κάθε είδους φροντιστήρια και οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα ιδιωτικά ΙΕΚ και τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, στην έννοια του όρου "δίδακτρα" περιλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως ποσά που εισπράττονται για παροχή πρόσθετων υπηρεσιών που συνδέονται με την εκπαιδευτική υπηρεσία, όπως τροφεία, έξοδα μεταφοράς, δαπάνες για διδασκαλία ξένων γλωσσών, μουσικής, χορού ή για φροντιστηριακά μαθήματα.

Επίσης, η τροπολογία θα προβλέπει ότι τα ποσά που έχουν ήδη εισπραχθεί με τη μορφή προκαταβολής θα συμψηφιστούν με τα δίδακτρα του επόμενου έτους και τα επιπλέον ποσά που εισπράχτηκαν θα πρέπει να επιστραφούν. Τα πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες που θα παραβούν την αύξηση που προβλέπει η ρύθμιση κυμαίνονται από 50.000 μέχρι 500.000 δρχ. για κάθε μαθητή από τον οποίο εισπράχτηκαν επιπλέον δίδακτρα και θα εισπράττονται από τις ΔΟΥ με απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Από τη μεριά τους οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων έχουν ήδη δηλώσει ότι προσανατολίζονται σε αυξήσεις της τάξης τουλάχιστον του 10%, με το επιχείρημα ότι έχουν αυξηθεί τα λειτουργικά τους έξοδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ