Παρασκευή 11 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σαθρή κυβερνητική προπαγάνδα

Να συσκοτίσει την πραγματικότητα και να δημιουργήσει σύγχυση στο λαό επιχειρεί, με την απλόχερη βοήθεια των ΜΜΕ, η κυβερνητική προπαγάνδα σχετικά με τη συμφωνία της Μαδρίτης. Σε όλους τους τόνους διατυμπανίζεται ότι η συμφωνία συνιστά ένα σύμφωνο μη επίθεσης, ότι τη βάση των σχέσεων των δύο χωρών αποτελούν το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες, ότι η Τουρκία αίρει την απειλή χρήσης βίας κτλ.

Η κυβέρνηση όμως αποφεύγει σκόπιμα να απαντήσει σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα:

1. Γιατί δε γίνεται καμία αναφορά στο σεβασμό των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας των δύο χωρών στο κοινό ανακοινωθέν; Είναι τυχαία, άραγε, παράλειψη;

2. Ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο κτλ. είναι γενικόλογες αρχές, οι οποίες στη σημερινή "νέα τάξη πραγμάτων" ερμηνεύονται σύμφωνα με τα συμφέροντα των ισχυρών προστατών, δηλαδή των ΗΠΑ. Είναι τυχαίο άραγε ότι οι ΗΠΑ ποτέ δεν απομακρύνθηκαν από τη θεωρία των "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο, αποφεύγοντας πεισματικά να αναγνωρίσουν την ελληνική κυριαρχία στα Ιμια με βάση τις διεθνείς συνθήκες;

3. Μήπως, τάχα, η συμφωνία απομακρύνει τον πόλεμο όπως ισχυρίζονται ή πολύ περισσότερο μήπως θα οδηγήσει στη μείωση της έντασης των εξοπλισμών μεταξύ των δύο χωρών; Και βέβαια όχι, αφού οι εξοπλισμοί κυρίως εξυπηρετούν τη νέα δομή και ρόλο του ΝΑΤΟ.

Και βέβαια τα ερωτήματα δε σταματούν εδώ. Το βέβαιο είναι ότι η συμφωνία της Μαδρίτης αποτελεί το πλαίσιο για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών με βάση, πρώτα και κύρια, τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ