Παρασκευή 11 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιδιωτική πρωτοβουλία με τις πλάτες του κράτους

Τη "στήριξη του κράτους" ζήτησαν χτες από την κυβέρνηση η ηγεσία του ΣΕΒ και εκπρόσωποι 49 μεγάλων επιχειρήσεων, στη σύσκεψη που είχαν στα γραφεία του ΣΕΒ με τους υπουργούς Εξωτερικών και Ανάπτυξης

Μονά - ζυγά δικά τους τα θέλουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες (έμποροι, βιομήχανοι, τραπεζίτες κλπ.). Ενώ κατά παράδοση διεκδικούν από τους κυβερνώντες μέτρα που θα οδηγούν σε "λιγότερο κράτος" και περισσότερη "ιδιωτική πρωτοβουλία", χτες οι μεγαλοεπιχειρηματίες εμφανίστηκαν με το κοστούμι του "κρατιστή", ζητώντας από την κυβέρνηση μεγαλύτερη κρατική στήριξη, ώστε να γίνουν λιγότερο δαπανηρές και περισσότερο αποδοτικές οι μπίζνες των εμποροβιομηχάνων στο εξωτερικό. Αυτό προκύπτει από τα όσα είπαν χτες - "κεκλεισμένων των θυρών" - οι υπουργοί Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος και Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου,με εκπροσώπους 49 μεγάλων εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων και τραπεζών (κρατικών και ιδιωτικών) και την ηγεσία των βιομηχάνων, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΕΒ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της σύσκεψης ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ι. Στράτος,αντικείμενο της συζήτησης ήταν ο συντονισμός της δράσης κράτους και επιχειρηματιών για την επέκταση της δράσης των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό και συγκεκριμένα "η στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων στις δραστηριότητές τους στη ΝΑ Ευρώπη". Οπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, οι παραβρεθέντες επιχειρηματίες ενημέρωσαν τους δύο υπουργούς - και μέσω αυτών την κυβέρνηση - για την "ανάγκη να υπάρξουν "θεσμικές, πολιτικές και λειτουργικές παρεμβάσεις", που θα συμβάλουν στη βελτίωση της δράσης των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Για την ακρίβεια, ζήτησαν τη "στήριξη" της κυβέρνησης σε 3 επίπεδα:

  • Στο θεσμικό επίπεδο, με παρεμβάσεις του κράτους και των κρατικών υπηρεσιών, που θα οδηγούν στη "βελτίωση των ρυθμίσεων" σε χρηματοοικονομικά, φορολογικά, πιστωτικά, τελωνειακά και άλλα θέματα.
  • Στο πολιτικό επίπεδο, "επιθετική στάση των ελληνικών διπλωματικών αρχών για την υποστήριξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στις διάφορες χώρες", με την "ενεργοποίηση κατά συγκεκριμένο και προγραμματισμένο τρόπο της κεντρικής υπηρεσίας και των πρεσβειών της Ελλάδας".
  • Στο λειτουργικό επίπεδο, με μέτρα που θα διευκολύνουν την "πρόσβαση κάθε επιχείρησης σε αξιόπιστες πληροφορίες" καθώς και τεχνική βοήθεια "για επαφές, δικτύωση, αιτήματα προς διάφορες κρατικές αρχές". Στα πλαίσια αυτά, ζήτησαν να δημιουργηθούν σε διάφορες χώρες γραφεία με τον τίτλο "Το Σπίτι της Ελλάδας", που θα λειτουργούν για λογαριασμό των επιχειρήσεων και με έξοδα κυρίως του κράτους και μικρή συνδρομή των επιχειρηματιών.

Ούτε λίγο - ούτε πολύ, δηλαδή, οι εμποροβιομήχανοι αξίωσαν από την κυβέρνηση να δώσει εντολή στους υπουργούς, στους συμβούλους, στους διπλωμάτες κλπ. να προσφέρουν σαν καλοί και υπάκουοι υπάλληλοι τις υπηρεσίες και πληροφορίες που τους ζητούνται από τους μεγαλοεπιχειρηματίες, για να γίνουν έτσι πιο αποδοτικές οι μπίζνες τους στο εξωτερικό. Να δούμε, τι άλλο θα ζητήσουν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ