Πέμπτη 17 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Κλασικός" της σύγχρονης γλυπτικής

Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8μμ) στην Εθνική Πινακοθήκη αναδρομική έκθεση έργων του Ελληνα καλλιτέχνη της διασποράς Ιωάννη Αβραμίδη.Θα παρουσιαστούν γλυπτά και σχέδια, αντιπροσωπευτικά δείγματα της μακρόχρονης εικαστικής του διαδρομής. Τμήμα της έκθεσης παρουσιάστηκε το Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη.

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου "Ο Ι. Αβραμίδης έχει επιβληθεί εδώ και πολλές δεκαετίες, στο διεθνή χώρο της γλυπτικής ως μία από τις πιο ιδιότυπες φυσιογνωμίες της σύγχρονης τέχνης. Ελληνας από το Βατούμ, έζησε ελάχιστα στην Ελλάδα. Σπούδασε και εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Βιέννη, όπου έκανε λαμπρή σταδιοδρομία και ως καθηγητής στην Ακαδημία. Η γλυπτική του μπορεί να θεωρηθεί ως μια συμπυκνωμένη έκφραση των κυριότερων χαρακτηριστικών της ελληνικής παράδοσης με σταθερή αναγωγή στην αρχαιότητα. Η προσήλωσή του στην ανθρώπινη μορφή, η λατρεία του ανδρικού γυμνού σώματος, ο αυστηρός κανόνας της κλειστής αρχέτυπης μορφής του, τον συνδέουν με την ανθρωποκεντρική παράδοση της ελληνικής τέχνης".

Σημειώνουμε ότι ο Ι. Αβραμίδης, έχει δωρίσει έργα του στην Εθνική Πινακοθήκη, ενώ σύντομα θα τοποθετηθεί γλυπτό του στην Αθήνα (δωρεά του καλλιτέχνη προς το δήμο).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ