Πέμπτη 17 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γρίφοι αντί απαντήσεων

"Πού 'ντο, πού 'ντο το δαχτυλίδι; Ψάξε ψάξε δε θα το βρεις". Αυτό το δίστιχο συνοψίζει ακριβώς τη στάση που κρατάει ο υπουργός Πολιτισμού όταν του ζητείται να μιλήσει για τις τελευταίες εξελίξεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή και να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους εξανάγκασε σε παραίτηση τον καλλιτεχνικό διευθυντή Αλκη Μπαλτά.

Συγκεκριμένα: αν και έθεσε θέμα αξιοκρατίας στην επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή και μίλησε για διεθνή διαγωνισμό, σε ερώτηση, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, αν αυτό αφορά και στις άλλες κρατικές σκηνές και ορχήστρες, απαντάει "όχι".Και αφήνει στο κενό την ευνόητη απορία: μα και στις άλλες σκηνές με την ίδια διαδικασία, δηλαδή το διορισμό, δεν τοποθετήθηκε καλλιτεχνικός διευθυντής; Εκείνοι ήταν αξιοκρατικοί διορισμοί;

Ερωτώμενος ποιο ακριβώς ήταν το πρόβλημα με τον κ. Μπαλτά, απαντάει με γρίφους και όταν του ζητείται να απαντήσει για το θέμα της χορεύτριας το οποίο αναδείχτηκε σε κυρίαρχο και θεωρήθηκε ένας από τους λόγους της αναγκαστικής παραίτησης, θεωρεί την ερώτηση "χαριτωμένη",τη σχετική συζήτηση "χαμηλού επιπέδου" και λέει, "η μόνη στάση είναι η σιωπή. Οποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρών' οι κότες".Γενικότερα, ο υπουργός Πολιτισμού φαίνεται πως απαξιεί να ενημερώσει και να είναι συγκεκριμένος. Οσο για την προχτεσινή συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΔΣ της ΕΛΣ, Γιώργο Κουρουπό,περιορίστηκε να πει ότι κουβέντιασαν το μέλλον της ΕΛΣ και της Ορχήστρας των Χρωμάτων. Απαντώντας στην ερώτηση, γιατί δεν ενημερώθηκε το ΔΣ σχετικά με την "παραίτηση" του Αλκη Μπαλτά, είπε: "αυτή η αρμοδιότητα δεν ανήκει στο ΔΣ".

Περί κινηματογράφου

Μεταβατική περίοδο διανύει, κατά τον υπουργό Πολιτισμού, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), μέχρι την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου. Στην προσωρινή διοίκηση του Κέντρου παραμένουν στις θέσεις τους ο Κώστας Βρεττάκος (πρόεδρος) και ο Ομηρος Ευστρατιάδης (αντιπρόεδρος). Εξάλλου εκλέχθηκαν από το ΔΣ και τα έξι αιρετά μέλη. Ο υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στο νέο ρόλο που καλείται να παίξει το ΕΚΚ, μέσα από τις διατάξεις του νέου νόμου, φάνηκε όμως να μη λαμβάνει καθόλου υπόψη τις αντιδράσεις των συλλογικών φορέων, που μιλάνε για υπερεξουσίες, υποβιβασμό της ελληνικής ταινίας και ασφυκτικό εναγκαλισμό του κινηματογράφου.Οσο για το 1,5% επί των ακαθάριστων εσόδων που θα έπρεπε ήδη να δίνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί για τον κινηματογράφο, ο Ε. Βενιζέλος είπε ότι ανάμεσα στην επιβολή κυρώσεων και στην ανεύρεση ενός νέου τρόπου "για να πειστούν" προτίμησε το... δεύτερο.Ετσι, συντάχθηκε μελέτη, που αποδεικνύει ότι το 1,5% δεν είναι οικονομικό βάρος, αλλά επένδυση, στάλθηκε στους σταθμούς και τους καλεί να έρθουν σε επαφή με τον γενικό γραμματέα του ΥΠΠΟ. Κατά τ' άλλα, ακούσαμε για μία ακόμη φορά τη μετατροπή της παλιάς αμερικάνικης βάσης στη Νέα Μάκρη σε πόλη κινηματογράφου.

  • Σε αναζήτηση νέου χώρου, όπου θα ανεγερθεί το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, βρίσκεται το ΥΠΕΧΩΔΕ ύστερα από αίτημα του υπουργείου Πολιτισμού. Να σημειωθεί ότι αφού αποκλείστηκε το οικόπεδο στη Ρηγίλλης, λόγω της αποκάλυψης του αρχαίου Λυκείου, προτάθηκε ο χώρος μεταξύ του Πολεμικού και του Βυζαντινού Μουσείου, αλλά δεν έγινε αποδεκτός. Ακόμα, δε, δεν έχει γίνει η τυπική ανάκληση του οικοπέδου στη Ρηγίλλης, αλλά το θέμα θα λυθεί σύντομα προκειμένου η Αρχαιολογική Υπηρεσία να έχει την απόλυτη ευθύνη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ