Τρίτη 22 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
"Πάρτε πίσω τα αντιναυτεργατικά μέτρα"

Η ανάκληση των αντιναυτεργατικών μέτρων, που προωθεί η κυβέρνηση και η ικανοποίηση των αιτημάτων των ναυτεργατών, είναι αυτό που χρειάζεται για να αναπτυχθεί η ελληνική ναυτιλία, επισημαίνουν, με Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας,Νίκος Γκατζής και Μήτσος Κωστόπουλος.

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι, αντί η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των ναυτεργατών, προχώρησε στην ανακοίνωση νέων αντιναυτεργατικών μέτρων (πολυνομοσχέδιο υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ΠΔ 79/1997 για τις προϋποθέσεις έκδοσης ναυτικού φυλλαδίου, υπουργικές εξαγγελίες στις 2 Ιούλη). Με τα μέτρα αυτά, σημειώνουν, συρρικνώνεται ο αριθμός των Ελλήνων ναυτεργατών, στην καλύτερη περίπτωση, στο μισό του αριθμού που προβλέπειακόμα και αυτή η ελλιπής οργανική σύνθεση του 1990. Καταργείται το κατώτερο προσωπικό μηχανοστασίου και γίνεται επισφαλής η ναυτολόγηση όλων των Ελλήνων αξιωματικών, πλην του πλοιάρχου. Υπονομεύεται η ασφαλιστική βάση του ΝΑΤ και πριμοδοτούνται οι εφοπλιστές.

Τα αντιναυτεργατικά μέτρα, υπογραμμίζουν οι βουλευτές, αποτελούν "κρίκο της αλυσίδας της αντιναυτεργατικής πολιτικής, που εφαρμόζουν εδώ και δεκαετίες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ερωτούν τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση και πότε ώστε: Να ανακληθούν άμεσα τα νέα αντιναυτεργατικά μέτρα που εξήγγειλε η πολιτική ηγεσία του ΥΕΝ. Να εγκαταλειφθούν οι ψεύτικες δικαιολογίες "περί αντικειμενικών δυσκολιών", να τερματιστεί η ανοχή - ή και η συγκάλυψη - εκ μέρους του ΥΕΝ των εφοπλιστών και να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία περί οργανικών συνθέσεων των πλοίων. Να απορροφηθούν άμεσα οι άνεργοι ναυτεργάτες, οι οποίοι βιώνουν την κυβερνητική αναλγησία και, σ' ένα μεγάλο μέρος τους, αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού. Να αναδιοργανωθεί ριζικά το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, με βάση τις προτάσεις των ναυτεργατών, να κλείσουν τα ιδιωτικά γραφεία εύρεσης εργασίας, τα οποία λειτουργούν παράνομα χωρίς η κυβέρνηση να παίρνει κάποιο μέτρο και να παταχτεί το δουλεμπορικό κύκλωμα που ανθίζει με την κυβερνητική ανοχή. Να καταργηθούν οι "διμερείς συμβάσεις", που επιτρέπουν στους εφοπλιστές τη ναυτολόγηση χαμηλόμισθων αλλοδαπών και να εφαρμόζονται οι ελληνικές συμβάσεις, καθώς και να ισχύει γενικότερα η ελληνική νομοθεσία και για τους αλλοδαπούς ναυτεργάτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ