Τετάρτη 23 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Θα παίρνουν μόνο οι ετοιμοθάνατοι;

Την επανεξέταση όλων των αναπήρων που δικαιούνται αναπηρική σύνταξη από επιτροπές γιατρών που θα συγκροτηθούν στα δημόσια νοσοκομεία, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ. Σε χτεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η κυβέρνηση κινούμενη στις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την επανεξέταση όλων των αναπηρικών συντάξεων, πλην των στρατιωτικών, που έχουν ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%. Βέβαια, από τις ίδιες επιτροπές θα εξεταστούν και όσοι πρόκειται να υποβάλουν αίτηση για πρώτη φορά.

Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι "η κυβέρνηση αντί να καταργήσει τον νόμο 1902 της ΝΔ που καθιέρωσε ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%, κάνει πράξη την υπόδειξη του ΟΟΣΑ με στόχο να μειώσει τους δικαιούχους αναπηρικής σύνταξης. Με το νόμο της ΝΔ - συνεχίζει - για να πάρει κάποιος 100% σύνταξη πρέπει να απέχει πολύ λίγο από το θάνατο". Ακόμη, θεωρεί απαράδεκτο η επανεξέταση να γίνεται από "εξωασφαλιστική επιτροπή", καθώς αμφισβητείται το υπάρχον νόμιμο σύστημα.

"Εκτιμούμε - καταλήγει η ανακοίνωση - ότι με τη διαδικασία αυτή η κυβέρνηση στοχεύει να υλοποιήσει την εντολή του ΟΟΣΑ με σκοπό την περικοπή των αναπηρικών συντάξεων, και η οποία εντάσσεται στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος. Οι αναπηρικές συντάξεις δεν ήταν δυνατόν να μείνουν άθικτες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ