Πέμπτη 24 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΩΝ - ΕΞΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ
Χρέος μας, η αντίσταση και ο αγώνας

Πραγματοποιήθηκε χτες στο πρώην κολαστήριο της ΕΑΤ - ΕΣΑ, η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης

Τόπος μαρτυρίου για χιλιάδες αγωνιστές της δημοκρατίας, το κολαστήριο της πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ, ξυπνάει στο λαό μας μνήμες από τα μαύρα χρόνια της επτάχρονης ξενοκίνητης δικτατορίας. Χτες το βράδυ, αυτός ο χώρος συγκέντρωσε όλους εκείνους τους ανθρώπους που βίωσαν στο πετσί τους με το χειρότερο τρόπο την κτηνωδία των οργάνων της χούντας. Δίπλα τους στάθηκαν και νεότεροι άνθρωποι.

Η εκδήλωση μνήμης και τιμής που οργάνωσε χτες ο ΣΦΕΑ ήταν μια αγωνιστική συνάθροιση ανθρώπων που δεν είχε μόνο επετειακό χαρακτήρα. Ολοι αυτοί που βρέθηκαν εκεί, έστειλαν μηνύματα ότι θα αγωνιστούν αταλάντευτα για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την εθνική ανεξαρτησία και την ειρήνη. Η εκδήλωση άνοιξε με κατάθεση στεφανιών στην προτομή του Σπ. Μουστακλή. Ακολούθησε η ομιλία του προέδρου του ΣΦΕΑ Μιχ. Βαρδάνη ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: "Η σημερινή μας συνάντηση, 23 χρόνια μετά την κατάρρευση της εφτάχρονης ξενοκίνητης χούντας των συνταγματαρχών, είναι μια εκδήλωση για να τιμήσουμε τους νεκρούς μας, να τιμήσουμε τους συναγωνιστές μας που συνειδητά αποφάσισαν να παλέψουν για μια ζωή ελεύθερη, με αξιοπρέπεια και τιμή. Πάλεψαν ενάντια στη χούντα που βύθισε την πατρίδα μας σε μια εφτάχρονη πολιτική και πολιτισμική νύχτα".

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Μιχ. Βαρδάνης έκανε μια εκτενή αναφορά στα πολιτικά γεγονότα που οδήγησαν στη δικτατορία. Μίλησε για τα φρικτά βασανιστήρια, τις χιλιάδες συλλήψεις, τις δολοφονίες και τις εξορίες που χρησιμοποίησε το καθεστώς. Αναφέρθηκε όμως και στους μεγάλους αγώνες του λαού μας που οδήγησαν στην πτώση των συνταγματαρχών.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στο "σήμερα", υπογραμμίζοντας: "στο κατώφλι του 21ου αιώνα βιώνουμε ένα γκρίζο τοπίο και ανησυχούμε για τη δική μας πορεία σαν λαός. Οι εμφύλιοι πόλεμοι στις γειτονικές μας χώρες διαδέχονται ο ένας τον άλλο. Η πείνα, η ανεργία, ο ρατσισμός, ο εθνικισμός και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι σημεία των καιρών που τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η πολιτικοστρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ η οποία βρίσκει σαν εχθρό της τους ανυπότακτους λαούς που παλεύουν για την εθνική τους ανεξαρτησία. Και η στάση του ΟΗΕ απλά να επικυρώνει και να νομιμοποιεί τις αποφάσεις της υπερδύναμης. Η Κύπρος, η τραγωδία της Βοσνίας και τα προβλήματα στο Αιγαίο είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα".

Κλείνοντας, τόνισε ότι οι αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, πρέπει να ενημερώνουν το λαό, πρέπει να παρεμβαίνουν και να αντιστέκονται. "Είναι χρέος στους τίμιους αγώνες μας, είναι χρέος στους νεκρούς της δικής μας αντίστασης", κατέληξε.

Μετά το τέλος της ομιλίας, ακολούθησε προβολή μαγνητοσκοπημένων ιστορικών στιγμιοτύπων της περιόδου της δικτατορίας. Η εκδήλωση έκλεισε με απαγγελίες ποιημάτων από τους καλλιτέχνες - ηθοποιούς Ελ. Φωτίου,Βασ. Κολοβό καιΣτ. Ληναίο,ενώ έπαιξε πιάνο και τραγούδησε ο Βασ. Γαϊτάνος και η Γωγώ Βλάχου,αντίστοιχα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Σπ. Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Παν. Κρητικός, εκ μέρους της κυβέρνησης ο Γ. Ανωμερίτης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λ. Βερυβάκης και άλλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ