Πέμπτη 24 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αμνήστευση με το σταγονόμετρο

ΑΓΚΥΡΑ . -

Η κυβέρνηση Γιλμάζ παρουσίασε χτες στην τουρκική Βουλή ένα νομοσχέδιο για την αμνήστευση φυλακισμένων δημοσιογράφων, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για "αδικήματα γνώμης", το οποίο όμως θα επιτρέψει την αποφυλάκιση ελάχιστων από τους 89 δημοσιογράφους οι οποίοι εκτίουν ποινές σε τουρκικές φυλακές.

Το νομοσχέδιο αναστέλλει τις ποινές των διευθυντών εφημερίδων που δημοσίευσαν άρθρα τα οποία έθιγαν ζητήματα "εθνικής ασφαλείας". Αν οι ίδιοι καταδικαστούν ξανά για παρεμφερή αδικήματα, όμως, θα εκτίσουν την ποινή μαζί με τυχόν προηγούμενες...

Η τουρκική νομοθεσία δεν επιτρέπει σε δημοσιογράφους να καλύπτουν "ορισμένα θέματα" (το Κουρδικό, για παράδειγμα) με τρόπο μη αρεστό στην κυβέρνηση. Οποιοσδήποτε υπαινιγμός - καν - για υπέρμετρη βία εναντίον των Κούρδων θεωρείται αυτομάτως "τρομοκρατική προπαγάνδα". Η δημοσίευση συνεντεύξεων με Κούρδους αντικαθεστωτικούς αντιμετωπίζεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.

Το νομοσχέδιο δε θίγει αυτές τις διατάξεις.

Κατά ειρωνική σύμπτωση, σήμερα επαναλαμβάνεται η δίκη των αστυνομικών οι οποίοι ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον δημοσιογράφο Μετίν Γκοκτεπέ, πέρσι...Η σύγκρουση για την παιδεία

Το θέμα των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες προωθεί - κατά τις επιταγές των στρατηγών και λοιπών "κοσμικών" δυνάμεων - η κυβέρνηση Γιλμάζ συνεχίζει, όπως φαίνεται, να προκαλεί τη σύγκρουσή της με την αξιωματική αντιπολίτευση, το Κόμμα Ευημερίας του Νετσμετίν Ερμπακάν.

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν καταλήξει σε ένα κοινό κείμενο, το οποίο προβλέπει την αύξηση της υποχρεωτικής, "κοσμικού" χαρακτήρα εκπαίδευσης από 5 σε 8 χρόνια, προκειμένου να εμποδιστεί η μεταπήδηση των μαθητών στα διαρκώς αυξανόμενα θρησκευτικά - μουσουλμανικά - σχολεία.

Η αντίδραση του Ερμπακάν υπήρξε οξύτατη: ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε προχτές τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το θέμα, "για να δούμε πόσες ψήφους θα πάρει η κυβέρνηση", είπε σε βουλευτές του.

Το θέμα θα συζητηθεί στο Κοινοβούλιο (όπου η κυβέρνηση δε διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία) αυτή τη βδομάδα. Και στα τέλη της βδομάδας (Παρασκευή), ο Γιλμάζ αντιμετωπίζει την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας...

Παραίτηση βουλευτή του Ρεφάχ

Ενας βουλευτής του ισλαμικού Κόμματος της Ευημερίας του Νετσμετίν Ερμπακάν παραιτήθηκε χτες και προσχώρησε στην ομάδα των ανεξαρτήτων, κατά το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο 37χρονος Γκουρτσάν Νταγκντάς, πρώην υφυπουργός Ναυτιλίας, είχε εκφράσει διαφωνίες με την πολιτική του κόμματος από καιρό. Ο αριθμός των εδρών του Ρεφάχ μειώνεται έτσι σε 152, ενώ οι ανεξάρτητοι γίνονται 23.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ