Τετάρτη 30 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γιόρτασαν τον Μίκη

Μεγαλώνουν και οι μεγάλοι; Ο δικός μας μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης μεγάλωσε χτες κατά ένα χρόνο. Τίποτε, όμως, δεν αλλάζει παρά μόνο τη μέρα της 29ης Ιούλη, όπως η χτεσινή, που ο Μίκης γιόρτασε μαζί με φίλους την 72η επέτειο των γενεθλίων του, στο σπίτι του στο Βραχάτι. Διπλή η γιορτή, αφού μετά την τελευταία περιπέτεια υγείας του είναι και πάλι καλά κι αγέρωχος, όπως τον ξέρουμε και θέλουμε να είναι πάντα. "Μια θάλασσα γεμάτη μουσική", "ως αρχαίος άνεμος", υποδέχτηκε χτες ο Μίκης Θεοδωράκης πολλούς συγγενείς, φίλους, καλλιτέχνες, πολιτικούς, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης.Να σημειώσουμε όμως και τις ευχές που του έστειλε χτες και η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Η πνευματική δημιουργία, που υπήρξε "πηγή ψυχικής ευδαιμονίας" και "λόγος ύπαρξης", όπως ο ίδιος έχει εξομολογηθεί, γιορτάζει κι εκείνη μαζί του, αφού ο ήχος, η μελωδία, η μουσική αποτελούν τη "βασική ύλη" στη ζωή του μουσικοσυνθέτη. Οπως "βασική ύλη" της ζωής του και της σπουδαίας μουσικής δημιουργίας του υπήρξαν οι αγώνες και τα οράματα του λαού μας. Αυτές οι δύο πλευρές του επηρέασαν και άλλους, νεότερους δημιουργούς του ελληνικού προοδευτικού τραγουδιού, το οποίο πάντα με πρώτη τη δική μουσική θα αγγίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές του λαού μας, αλλά και των ανθρώπων όπου γης, που έχουν έφεση στο αληθινά καλό και το ωραίο.

Από μας, το "Ρ", ευχές για χρόνια πολλά ακόμα και δημιουργικά. Αλλωστε, όπως πρόσφατα εξομολογήθηκε ο Μίκης, "το μυαλό του είναι γεμάτο μελωδίες". Με ανυπομονησία περιμένουμε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ