Τετάρτη 30 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Μπούτο", χορός πόνου

Το σώμα είναι σπασμένο. Βρίσκεται στα όρια του υπέρτατου πόνου, εκεί που τα συναισθήματα μπορούν να εκφραστούν πιο άμεσα και πειστικά. Η χορογραφία και η εικόνα προηγούνται. Η μουσική αποτελεί απλώς τη συνοδεία. Η ατμόσφαιρα, το "τοπίο". Αυτό είναι το "Μπούτο",το ιαπωνικό "στιλ" χορού, που εμφανίστηκε το 1960 και που το φέρνει στη χώρα μας η χορευτική ομάδα "Σανκάι Τζούκου",σήμερα και αύριο στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Το "Μπούτο" γεννήθηκε μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και για τους χορευτές του είναι μία τέχνη που κατονομάζει τη νύχτα του πνεύματος και την τρέλα των ανθρώπων. Χορός, που δηλώνει ότι η λογική έγινε στάχτη μέσα στην εκτυφλωτική ανταύγεια της ατομικής ενέργειας, αλλά και ότι η ζωή μπορεί να ξαναδημιουργηθεί.

Το "Σανκάι Τζούκου" δημιουργήθηκε το 1975 από τον Ούσιο Αμαγκάτσου,μέλος της πρώτης γενιάς των χορευτών "Μπούτο". Για τον ίδιο "αυτό το είδος χορού δεν είναι μια φορμαλιστική τεχνική, αλλά τείνει να προσφέρει την ίδια τη γλώσσα του σώματος, μάλλον, παρά την ανακοίνωση ενός μηνύματος".Ο Ούσιο Αμαγκάτσου και το συγκρότημά του έδωσαν περισσότερες από 700 παραστάσεις σε 26 χώρες.

Ενώ λοιπόν η σημερινή παράσταση ματαιώθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων (όσοι αγόρασαν για σήμερα εισιτήρια μπορούν να τα ανταλλάξουν με εισιτήρια για αύριο ή να τους επιστραφεί το αντίτιμο), αύριο στο Ηρώδειο θα παρουσιάσουν τη σύνθεση "Χιομέκι - Μέσα στην απαλότητα των παλμών και των αιωρήσεων".Η σκηνοθεσία και χορογραφία είναι του Ούσιο Αμαγκάτσου,η μουσική (για το πιάνο) του Τακάσι Κάκο,τα σινθεσάιζερ του Γιοσίρο Γιοσικάουα.Χορεύουν: Ούσιο Αμαγκάτσου, Σεμίμαρου, Τόρου Ιουασίτα, Σο Τακέουσι και Τακετέρου Κούντο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ