Πέμπτη 31 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φέλιξ Ράμος, ο άλλος πράκτορας της CIA (β)

34ο ΜΕΡΟΣ

Το 1968, η CIA τον έστειλε στο Περού, για να παραδώσει μαθήματα κατασκοπίας και περιπολίας ευρείας κλίμακας στην πρώτη μονάδα αλεξιπτωτιστών, γνωστή σαν Σίντσις.

Στις 24 Φλεβάρη του 1969 αποκτά τη βορειοαμερικανική υπηκοότητα. Αμέσως, τον στέλνουν στο Νότιο Βιετνάμ. Φεύγει για τη Σαϊγκόν στις 13 Μάρτη του ίδιου χρόνου, σαν μέλος των πρακτόρων της CIA σ' αυτή τη χώρα που ήταν περισσότεροι από 500.

Στο Βιετνάμ ασχολήθηκε με βασανισμούς και ανακρίσεις αιχμαλώτων, από τους οποίους και καταχράστηκε μερικά από τα προσωπικά τους αντικείμενα, τα οποία διατηρεί σαν τρόπαια. Για τη συμμετοχή του στον πόλεμο έλαβε επίσημη αναγνώριση από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Στη Σαϊγκόν χρησιμοποιήθηκε από τη CIA σαν διερμηνέας του Αργεντινού στρατηγού Τομάς Αρμάντο Σάντσες ντε Μπουσταμάντε, για τον οποίο έκανε μια λεπτομερή αναφορά στη CIA, στην οποία αντικατοπτρίζονταν όλες του οι ενέργειες, οι απόψεις και ο χαρακτήρας του. Στις 20 Απρίλη του 1976, η CIA τον συνταξιοδότησε και του απένειμε το μετάλλιο "Αστέρας της Τιμής", αν και συνέχισε να δουλεύει γι' αυτή την υπηρεσία. Το 1979 αναμείχθηκε στο εμπόριο όπλων στη Νότια Αμερική, σε συνεργασία με τον Τεντ Σάκλι, πρώην αρχηγό του σταθμού της CIA στη Σαϊγκόν. Κατέστρωσε ένα σχέδιο για τη δολοφονία του πρώην προέδρου της Ονδούρας Ρομπέρτο Σουάσο Κόρδοβα, μαζί μ' έναν άλλον συνεργάτη στο εμπόριο των όπλων, τον Τζέραλντ Λατσινιάν, τον οποίο καταδίκασαν σε φυλάκιση. Παρ' όλα αυτά, ο Φέλιξ Ροδρίγες έμεινε ελεύθερος, γιατί οι αποδείξεις που τον ενοχοποιούσαν εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς.

Στη διάρκεια του 1980 και 1981, εκτέλεσε διάφορες αποστολές που του ανέθεσε η CIA στην Ουρουγουάη, Βραζιλία, Κόστα Ρίκα, Ονδούρα, Γουατεμάλα και Σαλβαδόρ. Επίσης, έγινε σύμβουλος τακτικής σε θέματα καταστολής εξεγέρσεων στο στρατό της Χιλής.

Στις 7 Ιούλη του 1981, είχε ένα σοβαρό διαπληκτισμό με έναν υπάλληλο της CIA, τον οποίο προσπάθησε να εκβιάσει απειλώντας ότι θα δώσει στη δημοσιότητα διάφορα τρομοκρατικά σχέδια εναντίον της Νικαράγουας, εάν δεν του έδινε ένα υψηλό χρηματικό ποσό. Κατέληξαν σε συμφωνία με αντάλλαγμα τη σιωπή.

Στις 17 Δεκέμβρη του 1981, ο πρώην αξιωματικός της CIA Καρλ Τζέκινς τον κάλεσε σε μια συγκέντρωση μαζί με άλλα πρώην μέλη των ομάδων διείσδυσης εναντίον της Κούβας, που έγινε σε ένα εστιατόριο στη συμβολή των οδών 8η και 26η στο Μαϊάμι. Εκείνη την εποχή οργάνωσε τρομοκρατικά σχέδια εναντίον εμπορικών πλοίων της Κούβας, που μετέφερε εμπορεύματα στη Νικαράγουα.

Το 1982 εμφανίζεται σαν σύμβουλος του αργεντινού στρατού, γνωστός με το όνομα Ελ Γκάουτσο.

Η CIA τον στέλνει το 1984 να δουλέψει σε αντεπαναστατικές δραστηριότητες και στον εφοδιασμό των Νικαραγουανών "κόντρας" με όπλα και τρόφιμα. Στις επιχειρήσεις αυτές χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Μαξ Γκόμες. Πριν φύγει για τη χώρα αυτή και μέσω του Ντόναλντ Γκρεγκ, συμβούλου του Τζορτζ Μπους, συναντήθηκε με τον τότε αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος διαπίστωσε ότι εκείνος ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος. Παρόλο που εγκατέστησε τη βάση των επιχειρήσεών του στο αεροδρόμιο του Ιλοπάνγκο, στο Σαλβαδόρ, ταξιδεύει συχνά στην Ονδούρα και τη Γουατεμάλα, για να συντονίσει τις ενέργειες που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει. Σαν βοηθό του έχει τον Λουίς Ποσάδα Καρίλες, δράστη της εγκληματικής απόπειρας εναντίον του αεροπλάνου της κουβανικής αεροπορικής εταιρίας Κουμπάνα ντε Αβιασιόν, που προξένησε το θάνατο των 73 επιβατών του στις 6 Οκτώβρη του 1976, απέναντι από τις ακτές του Μπαρμπάδος.

Ο Φέλιξ Ροδρίγες είχε ανάμειξη στο μεγάλο σκάνδαλο των Ηνωμένων Πολιτειών, γνωστό σαν Ιράν - Κόντρας, κατηγορούμενος για συμμετοχή στο εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, σε συνεργασία με τη CIA και τους Νικαραγουανούς κόντρας. Οι αποδείξεις που έδειχναν την ανάμειξή του εξαφανίστηκαν για άλλη μια φορά, και μια υποεπιτροπή της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών τον αθώωσε.

Στην ορκωμοσία του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο Ροδρίγες ήταν παρών, συνοδευόμενος από το φίλο του, στρατηγό Ραφαέλ Μπουστίγιος, αρχηγό των ένοπλων αεροπορικών δυνάμεων του Σαλβαδόρ.

Ο συντάκτης της εφημερίδας Ελ Νουέβο Χέραλντ ντε Μαϊάμι, Πέδρο Σέβσεκ, ξεχώρισε την παρακάτω απάντηση στις τόσες ερωτήσεις που του διατυπώθηκαν γι' αυτή την εφημερίδα, η οποία και παρουσιάστηκε στις 16 Οκτώβρη του 1989: "... Μερικές φορές, νιώθω μόνος μου, κάθομαι εδώ τα ξημερώματα και θυμάμαι όσα συνέβησαν στη ζωή μου. Νιώθεις ικανοποιημένος να βλέπεις ότι έχεις εκπληρώσει το χρέος σου".

Ο Φέλιξ Ροδρίγες ζει σ' ένα σπίτι στην κομητεία Ντέιντ, στη Φλόριντα. Στο καθιστικό έχει ένα είδος μουσείου, που περιλαμβάνει δεκάδες πολεμικά εξαρτήματα, ντοκουμέντα, μια χειροβομβίδα που, όπως λέει, κουβάλησε από μια επιδρομή στην Κούβα, όπλα και ξιφολόγχες που είχαν χρησιμοποιηθεί ενάντια στους Βιετναμέζους, μια απενεργοποιημένη βόμβα, φωτογραφίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, διάφορα αντικείμενα που είχαν πιάσει από τους αντάρτες της Κεντρικής Αμερικής, ανάμεσά τους ένα εσώρουχο, που λέει ότι ανήκε στη μαχήτρια Νίδια Ντίας από το Σαλβαδόρ.

ΑΥΡΙΟ ΤΟ 35ο ΜΕΡΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ