Παρασκευή 5 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Συνομιλίες σε... αργούς ρυθμούς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ αναμενόταν να πάρει χτες το βράδυ μέρος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Συρίας και του Ισραήλ, που διεξάγονται στο Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ λίγες μέρες αργότερα θα πραγματοποιήσει επίσημη περιοδεία στη Μέση Ανατολή για να βοηθήσει στην όλη διαδικασία.

Η συμμετοχή του Κρίστοφερ στις διαπραγματεύσεις υπογραμμίζει τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Συρίας και Ισραήλ, μετέδωσε ο ισραηλινός ραδιοσταθμός.

Καθώς συνεχίστηκαν και χτες οι συνομιλίες, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς πρόβλεψε ότι θα γίνουν "πολλές, πολλές, πολλές δύσκολες συνομιλίες" πριν το Ισραήλ και η Συρία καταλήξουν σε κοινή συμφωνία.

"Το αντικείμενό μας εδώ το 1996 είναι να βοηθήσουμε τη Συρία και το Ισραήλ να καταλήξουν σε περιεκτική συμφωνία μεταξύ τους που θα λύσει τα προβλήματα που τους έχουν χωρίσει από το 1948", πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, μιλώντας από την Ιερουσαλήμ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες απέκλεισε προς το παρόν το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, τονίζοντας ότι πρωταρχικός του στόχος είναι η προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

"Θα ήταν κρίμα να αφιερώναμε τη συζήτηση σε εκλογές κάθε μέρα, η οποία θα μπορούσε να προωθήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες", τόνισε ο Πέρες και πρόσθεσε ότι εφόσον η ειρηνευτική διαδικασία προχωρήσει, θα έβλεπε θετικά τη διεξαγωγή εκλογών.

Παράλληλα, διέκρινε θετικές αλλαγές στην "ατμόσφαιρα των συρο - ισραηλινών συνομιλιών" στις ΗΠΑ, αν και όπως είπε υπάρχουν ακόμη αρκετά δυσεπίλυτα προβλήματα.

Η θητεία της παρούσας Βουλής λήγει κανονικά στις 29 Οκτώβρη, αλλά σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές δεν αποκλείεται η προκήρυξη πρόωρων εκλογών την άνοιξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ