Παρασκευή 5 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Αναμονή και υπολογισμοί "συμμαχιών"

Διαβουλεύσεις, για να διατηρηθεί η κυβέρνηση, με "άλλοθι" την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση

ΡΩΜΗ. -

Η πολιτική κρίση στην Ιταλία όσο πάει και εντείνεται, καθώς πλησιάζει η μέρα που θα αρχίσει η συζήτηση στην ιταλική Βουλή για το μέλλον της κυβέρνησης του Λαμπέρτο Ντίνι. Η συζήτηση θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη και αναμένεται να διαρκέσει περίπου 18 ώρες.

Πολλές συζητήσεις γίνονται αυτές τις μέρες, για να προσδιοριστεί η στάση του κάθε κόμματος ή συνασπισμού στη συζήτηση της Βουλής για το αν η κυβέρνηση Ντίνι θα παραμείνει στην εξουσία.

Ηδη, ο ηγέτης του συνασπισμού της ιταλικής κεντροαριστεράς, Ρομάνο Πρόντι, αποφάσισε να στηρίξει τον Ντίνι, αρνούμενος να προκαλέσει πολιτική κρίση.

"Η πρόταση της συμμαχίας της κεντροδεξιάς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που σκοπό έχει να προκληθεί κυβερνητική κρίση, μας βρίσκει αντίθετους, γιατί πρόθεσή μας είναι να μη δημιουργήσουμε προβλήματα στην κυβέρνηση στη διάρκεια της προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ενωση", τόνισε ο Πρόντι στη διάρκεια συνάντησης των ηγετών του συνασπισμού της Κεντροαριστεράς.

Παράλληλα, ο γραμματέας του Λαϊκού Ιταλικού Κόμματος (διάδοχος του Χριστιανοδημοκρατικού) Τζεράρντο Μπιάνκο χαρακτήρισε επίσης "παράλογη" την απόφαση της Δεξιάς να επιδιώξει κυβερνητική κρίση και ευχήθηκε την παραμονή του Λαμπέρτο Ντίνι το τρέχον εξάμηνο στην κυβέρνηση.

Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς Μάσιμο ντ' Αλεμα εκτιμά ότι είναι δυνατόν να δοθεί εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Ντίνι και ταυτόχρονα να αρχίσουν δημόσιες συζητήσεις για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης" Ολιβιέρο Ντιλιμπέρτο έχει δηλώσει ότι το κόμμα του προτίθεται να καταθέσει, στη διάρκεια της συζήτησης, πρόταση μομφής, ενώ παράλληλα, οι Πράσινοι δήλωσαν ότι δε θα υποστηρίξουν την κυβέρνηση Ντίνι.

Από την πλευρά του, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι τάχθηκε προχθές υπέρ της παραίτησης της κυβέρνησης, όμως σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τους ηγέτες του συνασπισμού της Κεντροαριστεράς Ρομάνο Πρόντι και Βάλτερ Βελτρόνι. Η συνάντηση αυτή πρόκειται για τη δεύτερη ενέργεια που πραγματοποιεί ο Μπερλουσκόνι, για να διαπιστώσει αν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των αντίπαλων στρατοπέδων, για να δημιουργήσουν κυβέρνηση ευρείας βάσης, με στόχο συνταγματικές και εκλογικές μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, άγνωστη παραμένει ακόμα η στάση που θα κρατήσει η "Λίγκα του Βορρά", η οποία υποστήριξε την κυβέρνηση, αλλά ενδέχεται τώρα να ψηφίσει εναντίον της. Ο ηγέτης της Ουμπέρτο Μπόσι δήλωσε την Τρίτη ότι θα ψηφίσει την πρόταση μομφής, αν δεν αποφασιστεί η σύσταση συντακτικής συνέλευσης, ενδεχόμενο που θεωρείται απίθανο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψηφίζουν για Πρόεδρο της χώρας (2006-05-06 00:00:00.0)
Η «κεντροαριστεροδέξια» συμμαχία με το κεφάλαιο (2006-04-16 00:00:00.0)
Εργα και ημέρες της ιταλικής «κεντροαριστεράς» (2006-03-19 00:00:00.0)
Με «Ελιά» μπροστά στις εκλογές... (2000-06-29 00:00:00.0)
Προς σχηματισμό κυβέρνησης (1996-05-14 00:00:00.0)
Ο Μπερλουσκόνι "ανακρούει πρύμναν" (1995-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ