Τετάρτη 10 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Εξυγίανση" της ΕΤΒΑ με ρυθμίσεις χρεών σε ιδιώτες

Η διοίκηση της ΕΤΒΑ ανακοίνωσε χτες σχέδιο "εκσυγχρονισμού" και "εξυγίανσης" της Τράπεζας, με τη διαγραφή εκατοντάδων δισ. δραχμών απλήρωτων δανειών ιδιωτών από τα παλιά και νέα "τζάκια" της ιδιωτικής πρωτοβουλίας

Σχέδιο για την απαλλαγή πρώην και νυν ιδιωτικών επιχειρήσεων, από τα χρέη ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών στην ΕΤΒΑ, προωθεί η κυβέρνηση μέσω της διορισμένης απ' αυτήν διοίκησης, στα πλαίσια του "εκσυγχρονισμού" της Τράπεζας. Αυτό προκύπτει απ' τα στοιχεία που γνωστοποίησε χτες η διοίκηση της ΕΤΒΑ σε συνέντευξη Τύπου για το πρόγραμμα "εξυγίανσης" της Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στο συνολικό προβληματικό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας καταγράφονται 677 δισεκατομμύρια δραχμές χρέη, που σωρεύτηκαν στην Τράπεζα από τα παλιά και νέα "τζάκια" της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Από αυτά, τα 320 δισ. δρχ. είναι άμεσα χρέη που προέρχονται απ' τον ιδιωτικό τομέα, ενώ εμμέσως και το μεγαλύτερο μέρος των υπολοίπων χρεών οφείλεται στους ιδιώτες, καθώς το δημόσιο, απαλλάσσοντάς τους απ' τις προβληματικές επιχειρήσεις που οι ίδιοι δημιούργησαν, κληρονομούσε και τα συσσωρευμένα χρέη τους.

Το προβληματικό χαρτοφυλάκιο της ΕΤΒΑ επιβαρύνεται επιπλέον και από χρέη ύψους 200 δισ. δρχ., τα οποία προέρχονται απ' τις 22 θυγατρικές της Τράπεζας. Απ' το σύνολο των 677 δισ. δρχ. τα 290 αναλογούν σε δάνεια των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία η διοίκηση της ΕΤΒΑ θεωρεί εξασφαλισμένες εισπράξεις, τα 60 δισ. δρχ. σε υγιή δάνεια, τα 100 δισ. δρχ. σε συμμετοχές και προκαταβολές της Τράπεζας και τα 240 δισ. δρχ. θα διαγραφούν και θα κληθούν να ξεχρεώσουν οι φορολογούμενοι πολίτες.

Αναλυτικότερα, με το σχέδιο ρύθμισης οφειλών που έχει καταρτίσει η διοίκηση της Τράπεζας, το οποίο ο διοικητής της ΕΤΒΑ Γ. Κασμάς χαρακτήρισε "ελαστικό και γενναιόδωρο" για τις επιχειρήσεις, η διοίκηση της ΕΤΒΑ στοχεύει να εισπράξει τα 120 δισ. δρχ., αφού τα 200 έχει αποφασιστεί ήδη να διαγραφούν. Ωστόσο, κύκλοι της Τράπεζας θεωρούν αισιόδοξη ακόμη και την είσπραξη των 80 δισ. δρχ. απ' τις συνολικές οφειλές των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, το "γενναιόδωρο" σύστημα ρύθμισης οφειλών παρέχει τη δυνατότητα ολικής εξόφλησης των χρεών σε όσους πελάτες είχαν ανεξόφλητες ληξιπρόθεσμες οφειλές πριν τις 31/12/93, οι οποίες δεν καλύπτονται με εμπράγματες ασφάλειες και δεν προβλέπεται δυνατότητα εξυπηρέτησής τους. Το ποσό της εξόφλησης ανέρχεται στο 80% της εκτιμώμενης από τις υπηρεσίες της Τράπεζας εμπορικής αξίας. Στις παραπάνω επιχειρήσεις παρέχεται επίσης η εναλλακτική δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών με την καταβολή του 20% της ρυθμιζόμενης οφειλής, η οποία θα είναι ίση με το ύψος της καλυπτόμενης οφειλής βάσει της εμπορικής αξίας, ενώ για το ακάλυπτο τμήμα της οφειλής θα αποφασίζεται η διαγραφή παγώματος σε διάστημα τριών ετών. Η πραγματική διαγραφή των χρεών δηλαδή θα ξεπεράσει τα 200 δισ. δρχ. Αναφερόμενος στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τη διοίκηση της Τράπεζας στα πλαίσια του σχεδίου εκσυγχρονισμού της ΕΤΒΑ που έχει προδιαγράψει ο νόμος 2359/95, ο οποίος αποτελεί βατήρα για την ιδιωτικοποίησή της, ο διοικητής Γ. Κασμάς σημείωσε μεταξύ άλλων ότι απ' το σύνολο των 600 μονίμων υπαλλήλων της επιχείρησης 141 αποχώρησαν διά της εθελούσιας εξόδου, ενώ αναμένονται μετατάξεις στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση 100 μη μόνιμων υπαλλήλων. Επιπλέον υποβλήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος η προβλεπόμενη απ' το νόμο έκθεση για την παρακολούθηση της εξέλιξης του προγράμματος εξυγίανσης. Επίσης η τράπεζα παρέλαβε και έχει αρχίσει ήδη να διαθέτει στο επενδυτικό κοινό το πρώτο τμήμα των ομολόγων που χορηγούνται απ' το ελληνικό δημόσιο για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, το οποίο σε μια 5ετία προβλέπεται να φτάσει τα 492 δισ. δρχ. Απ' τα ονομαστικής αξίας ομόλογα 152 δισ. δρχ. που εκδόθηκαν έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής συνολικά σε επενδυτές και τράπεζες ομόλογα 67 δισ. δρχ.

Οπως τόνισε ο διοικητής Γ. Κασμάς, απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχία του προγράμματος εξυγίανσης της Τράπεζας θεωρούνται τόσο η διατήρηση κλίματος ομαλότητας στις αγορές χρήματος και συναλλάγματος, όσο και η μη επιβάρυνση της ΕΤΒΑ με χρηματοδοτήσεις ή συμμετοχές που δεν είναι της επιλογής της (π. χ. ναυπηγεία, ΕΛΒΑ, ΑΕΒΑΛ κλπ.).

Χ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ