Τετάρτη 10 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Σε έξαρση το '96 λόγω ανατιμήσεων

Οι πρόσφατες αυξήσεις φόρων, τελών και τιμολογίων ειδών και υπηρεσιών, που αποφάσισαν κυβέρνηση, δήμοι και ιδιωτικός τομέας, οδηγεί σε αναζωπύρωση τον πληθωρισμό

Εξαρση του πληθωρισμού, λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων σε βασικά είδη εμπορευμάτων και υπηρεσιών, αναμένουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Οι τελευταίες δεν κρύβουν την απαισιοδοξία τους για την επίτευξη των αντιπληθωριστικών στόχων που έχουν τεθεί για το 1996. Οπως συγκεκριμένα αναφέρουν, οι πρόσφατες μόνο ανατιμήσεις που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση, τους δήμους και τον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να επιβαρύνουν σε ετήσια βάση τον τιμάριθμο περισσότερο από 1%.

Με την είσοδο του 1996, ανακοινώθηκαν ανατιμήσεις σε 8 βασικά είδη, στοιχείο το οποίο, εκτός από την επιβάρυνση του πληθωρισμού, οδηγεί και σε εξανέμιση των όποιων μικρών αυξήσεων χορήγησε η κυβέρνηση στα εισοδήματα των εργαζόμενων και των συνταξιούχων.

Από 1/1/96 έχουμε, λοιπόν, αυξήσεις στους ειδικούς φόρους σε πετρελαιοειδή μέχρι 10 δραχμές το λίτρο, στα ποτά αύξηση του ειδικού φόρου κατά 40% και κατά 50 δραχμές αύξηση στη λιανική τιμή πώλησης των τσιγάρων, που θα οδηγήσει σε αύξηση του δραχμικού φόρου. Αυξάνονται, επίσης, τα ασφάλιστρα και τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων μέχρι 77% και 34%,αντίστοιχα, τα ενοίκια των κατοικιών (όσων δεν έχουν ακόμα απελευθερωθεί οι μισθώσεις) κατά 4%. Από 1η του μήνα αυξήθηκε, επίσης, η αστική τηλεφωνική μονάδα κατά 13,8%, ενώ πολλοί δήμοι της χώρας, με προεξέχοντα το Δήμο της Αθήνας, αποδεχόμενοι τη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, προχωρούν σε αυξήσεις των δημοτικών τελών πολλαπλάσιες του πληθωρισμού. Το κύμα αυξήσεων στα δημοτικά τέλη πυροδότησε ο Δήμος της Αθήνας, ο οποίος επέβαλε αυξήσεις τελών 20%.

Το μπαράζ αυτό των αυξήσεων οδηγεί αρμόδιους παράγοντες στο συμπέρασμα, ότι η επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τον πληθωρισμό το 1996, καθίσταται δύσκολη αν όχι αδύνατη. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, το 1996 ξεκινά με πολύ πιο δύσκολες προϋποθέσεις απ' ό,τι τα δύο προηγούμενα χρόνια. Και αυτό επειδή το 1994 και το 1995 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε επιδείξει μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση σε ό,τι αφορά τους έμμεσους φόρους και την τιμολογιακή πολιτική του δημοσίου. Αυτό, σε συνδυασμό με τις χειμερινές εκπτώσεις, έχει οδηγήσει σε μείωση του πληθωρισμού κατά 0,2% το 1994 και κατά 0,4% το Γενάρη του 1995. Αντίθετα, φέτος, η επιβάρυνση του πληθωρισμού λόγω των ανατιμήσεων θα υπερκεράσει τη μείωση των τιμών που θα υπάρξει από τις εκπτώσεις, ενώ σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός θα επιβαρυνθεί τουλάχιστον κατά 1%.Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο πληθωρισμός το Γενάρη του 1996 θα παρουσιάσει ανοδικές τάσεις ως προς το Δεκέμβρη του 1995 (σε μέσα επίπεδα το Δεκέμβρη ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 9,3% και σε αρχή - τέλος στο 8,1%), ενώ από τώρα μπορούμε να προεξοφλούμε ότι οι στόχοι του Μάαστριχτ, σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, δε θα επιτευχθούν.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα "σύγκλισης", ο πληθωρισμός στο τέλος του 1996 θα πρέπει να υποχωρήσει στο 6,1% σε μέσα επίπεδα και στο 5% μετρούμενος σε αρχή - τέλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ