Τετάρτη 10 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Βέτο" στην ίδρυση μονάδας χρυσού στην Ολυμπιάδα

Ομόφωνη απόφαση των 12 κοινοταρχών της περιοχής του Στρυμονικού κόλπου, να αντιδράσουν στα σχέδια της κυβέρνησης και της καναδικής εταιρίας TVX

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Σε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι κάτοικοι 12 κοινοτήτων του Στρυμονικού κόλπου ενάντια στη δημιουργία και λειτουργία μονάδας χρυσού στην περιοχή της Ολυμπιάδας. Αυτό προκύπτει από τις αποφάσεις που πήραν στην προχτεσινή σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην κοινότητα Σταυρού οι 12 κοινοτάρχες της περιοχής του Στρυμονικού.

Συγκεκριμένα, οι 12 κοινοτάρχες αποφάσισαν ομόφωνα:

  • Να μην επιτρέψουν καμιά μεταφορά νέου εξοπλισμού για το εργοστάσιο εμπλουτισμού, που υπάρχει στον Μαυρόλακκα Ολυμπιάδας από την καναδέζικη πολυεθνική TVX-GOLD, που διαχειρίζεται πλέον τα Μεταλλεία Κασσάνδρας.
  • Να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να ορίσει νέα τοποθεσία εγκατάστασης της μονάδας είτε αυτή επεξεργάζεται μεταλλεύματα για την παραγωγή χρυσού είτε για μόλυβδο και τσίγκο.
  • Να δεχτούν συνέχιση της λειτουργίας των στοών του ορυχείου που βρίσκεται στην περιοχή, με την προϋπόθεση, όμως, ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει τη δέσμευση να μεταφέρονται τα μεταλλεύματα άμεσα στη μονάδα επεξεργασίας. "Είμαστε αποφασισμένοι, τονίζει ο πρόεδρος της κοινότητας Ολυμπιάδας Ν. Μήτσιος να μην επιτρέψουμε να μετατραπεί οριστικά η περιοχή μας σε ένα απέραντο νεκροταφείο. Η κυβέρνηση και η νέα εταιρία γνωρίζουν τα αιτήματά μας και μπορούν να δώσουν λύση με την εγκατάσταση της μονάδας χρυσού σε άλλη περιοχή - μακριά από σπίτια - καλλιέργειες και αρχαιότητες".

Στο μεταξύ στο θέμα έχει παρέμβει και το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο αρνείται να δώσει το "πράσινο φως" για τη λειτουργία ενός ιδιαίτερα ρυπογόνου εργοστασίου δίπλα ακριβώς σε αρχαιότητες, όπως είναι τα αρχαία Στάγειρα, πατρίδα του Αριστοτέλη.

Η μονάδα χρυσού που θα δημιουργηθεί στην Ολυμπιάδα, σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί με την TVX - GOLD, θα παράγει, όπως σχεδιάζει η εταιρία, 5 τόνους χρυσού και 350 κιλά ασήμι ετησίως, αλλά και 1.500.000 τόνους στερεών αποβλήτων, εμπλουτισμένων από 20.000 τόνους αρσενικού και άλλων κυανιούχων χημικών δηλητηρίων. Η μονάδα πρόκειται να λειτουργήσει σε απόσταση 700 περίπου μέτρων από οικισμό της κοινότητας Ολυμπιάδας και μέχρι στιγμής, αν και δεν υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη, οι Καναδοί έχουν ξεκινήσει εργασίες στην περιοχή, γεγονός που οδήγησε τους κατοίκους σε δυναμική επέμβαση. Μάλιστα σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε υποβληθεί κάποια μελέτη προς έγκριση από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, πριν ακόμα επικυρωθεί η σύμβαση με την TVX, η οποίαόμως είχε κριθεί ελλιπής, γεγονός που αποδεικνύει πόσο τελικά ενδιαφέρονται οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες και οι Καναδοί συνεταίροι τους για το περιβάλλον και το μέλλον χιλιάδων κατοίκων του Στρυμονικού κόλπου.

Δεν είναι, άλλωστε, υπερβολή των κατοίκων της Ολυμπιάδας που αποκαλούν τους αρμόδιους για τη σύναψη της σύμβασης υπουργούς, νεκροθάφτες της περιοχής τους.Οπως υπογραμμίζει και το υπουργείο Πολιτισμού είναι γνωστό πως στην επιλεγείσα θέση του Μαυρόλακκα Ολυμπιάδας για την εγκατάσταση της επικίνδυνης μονάδας, υπάρχουν διάσπαρτες αρχαιότητες της κλασικής και της βυζαντινής περιόδου και με βάση τις διατάξεις του Κ.Ν. 5351/32 περί αρχαιοτήτων απαιτείται οπωσδήποτε άδεια του ΥΠΠΟ για την ίδρυση οποιασδήποτε βιομηχανικής μονάδας.

Μάλιστα, τονίζει το ΥΠΠΟ, θα προκληθεί δυσφήμιση του τόπου μαςόταν γίνει γνωστό πως στην πατρίδα του Αριστοτέλη έχουμε επιτρέψει τη λειτουργία αυτής της τόσο επικίνδυνης για το περιβάλλον και τους ανθρώπους βιομηχανία. Λ. Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταστροφές στις αρχαιότητες από την TVX (1999-06-30 00:00:00.0)
Αρχίζουν οι δίκες (1999-01-13 00:00:00.0)
Χίλιες μέρες κόντρα στα αρπαχτικά (1999-01-01 00:00:00.0)
Μετά τα ΜΑΤ, χτύπησε η TVX με απολύσεις... (1997-11-12 00:00:00.0)
Η αλήθεια για το σκάνδαλο της Ολυμπιάδας (1997-09-25 00:00:00.0)
Επιμένουν οι Καναδοί (1996-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ