Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
Η αλήθεια για το σκάνδαλο της Ολυμπιάδας

Ενώ οι κάτοικοι της περιοχής συνεχίζουν να αντιδρούν στην εκχώρηση των μεταλλείων, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ολυμπιάδας, Ν. Μήτσιου, απαντά στα κυβερνητικά "επιχειρήματα"

Το άγχος των κυβερνητικών στελεχών να πείσουν για το ξεπούλημα των μεταλλείων Κασσάνδρας και την αναγκαιότητα της επένδυσης μεταλλουργίας χρυσού στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, οδηγεί σε βεβιασμένες και επικίνδυνες δηλώσεις και πράξεις. Μάλιστα, φτάνουν σε σημείο να διαστρεβλώνουν τις γνωστές και από καιρό εκφρασμένες αντίθετες θέσεις των κατοίκων και των φορέων της περιοχής.

Πέρα από την εκφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης να υλοποιήσει με κάθε τρόπο, ακόμη και με τη βία, τις δεσμεύσεις της απέναντι στην πολυεθνική TVX και τις παλαιότερες δηλώσεις της υφυπουργού Ανάπτυξης, πρόσφατα και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και βουλευτής Χαλκιδικής, Χρήστος Πάχτας προσπάθησε να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις, δηλώνοντας πως "Η τοπική κοινωνία έχει συμφωνήσει και μόνο η κοινότητα της Ολυμπιάδας αντιδρά. Η επένδυση θα ολοκληρωθεί, γιατί η πραγματικότητα, η επιστήμη, η ιστορία και τα δεδομένα είναι με το μέρος μας".

Οι κάτοικοι της περιοχής του Στρυμονικού Κόλπου, εδώ και δύο περίπου χρόνια έχουν δηλώσει καθαρά πως δε θα επιτρέψουν τη μετατροπή της περιοχής τους σε μια τεράστια χαβούζα τοξικών αποβλήτων, χωρίς ζωή και μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Ετσι, στην προκλητική δήλωση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας, που θεωρείται ένας από τους πνευματικούς πατέρες της επένδυσης, δίνει απάντηση ο πρόεδρος της κοινότητας Ολυμπιάδας μέσα από προσωπική επιστολή προς τον Τύπο.

Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει ο Ν. Μήτσιου: "Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Αντιδρά το σύνολο των κοινοτήτων του Στρυμονικού Κόλπου, δηλαδή εκείνη η τοπική κοινωνία που εσείς επιλέξατε να "φορτωθεί" το κόστος της επένδυσης. Αυτές οι κοινότητες ακολουθούν δεκαετίες τώρα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης από αυτό που εσείς ονειρεύεστε να επιβάλλεται και γι' αυτό η κινητοποίησή τους διαρκεί 600 μέρες και θα συνεχιστεί όσο ακόμη χρειαστεί.

Η επιστήμη απέδειξε ότι η θέση που προτείνει το επενδυτικό σχέδιο για την εγκατάσταση της μεταλλουργίας, δηλαδή η λεκάνη της Ολυμπιάδας, είναι η χειρότερη από τις 13 που εξετάστηκαν για περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και τεχνικούς λόγους.

Η επιστήμη μάς απέδειξε ότι η μεταλλουργία χρυσού μπορεί να εγκατασταθεί έξω από την υδροκοίτη του Στρυμονικού Κόλπου, ενώ εσείς και η TVX ορκιζόσασταν ότι αυτό μπορούσε να γίνει μόνο στην Ολυμπιάδα.

Η επιστήμη μας απέδειξε ότι η μεταφορά των αποβλήτων σε γειτονική περιοχή είναι αδύνατη.

Οσο για την ιστορία, επιμένει να σας αποκαλύπτει με αμείλικτο τρόπο σημαντικά μνημεία που πρέπει να σεβόμαστε όλοι μας, γιατί αφορούν την πατρίδα του Αριστοτέλη, τον πολιτισμό μας.

Να λοιπόν που τα πραγματικά δεδομένα, της ιστορίας και της επιστήμης, δεν είναι όπως θα θέλατε. Και επειδή τα γνωρίζετε, μιλάτε για "υλοποίηση της επένδυσης με κάθε τρόπο", που στην καθομιλουμένη σημαίνει αιματοκύλισμα. Επιτέλους, η ορθολογική αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου, η υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης, απαιτούν σοβαρή συμπεριφορά στην αντιμετώπισή τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ