Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Χώρα - παράδεισος για μεγάλα κέρδη

Παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας στη Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

ΧΟΝΓΚ - ΚΟΝΓΚ (του απεσταλμένου μας ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΝΙΑΡΗ).-

Στην Ελλάδα ακολουθούμε μια πολιτική που εξασφαλίζει υψηλή κερδοφορία στο κεφάλαιο και από αυτή την άποψη η χώρα προσφέρεται για επενδύσεις των εκπροσώπων του ξένου κεφαλαίου!

Αυτό το μήνυμα προσπάθησε να περάσει, χτες, μιλώντας στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Παράλληλα, ο Γ. Παπαντωνίου διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των πολυεθνικών και των τραπεζών ότι η ελληνική κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια θα προχωρήσει:

  • Στη μερική ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ΔΕΚΟ.
  • Στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και του ασφαλιστικού συστήματος, στη βάση δήθεν της κοινωνικής συναίνεσης: Είναι εμφανές ότι ο ρόλος των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που συμμετέχουν στον "κοινωνικό διάλογο" είναι ιδιαίτερα αυξημένος στο ξεχαρβάλωμα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων.
  • Με νομοθετική ρύθμιση θα διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας.
  • Δημιουργία νέου χρηματοδοτικού σχήματος για τα δημόσια έργα με αυξημένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. (Επαναφέρει, δηλαδή, τα παλιά σενάρια για ιδιωτικοποίηση έργων, ώστε να αποπληρωθούν οι επενδύσεις)
  • Αυστηρή εφαρμογή της πρόσφατης νομοθεσίας για περικοπή των δαπανών του δημοσίου και βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα.
  • Εισαγωγή νομοθεσίας για τον παραπέρα "εκσυγχρονισμό" της αγοράς χρήματος και ενίσχυση της εποπτικής εξουσίας.
  • Αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών, με ιδιωτικοποίηση των μικρών τραπεζών και παραχώρηση μεγάλων πακέτων μετόχωνσε ιδιώτες.

Με λίγα λόγια η ελληνική κυβέρνηση τα δίνει όλα. Υπόσχεται ιδιωτικοποιήσεις, ξεχαρβάλωμα του ασφαλιστικού συστήματος και των εργασιακών σχέσεων, περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, συμμετοχή του μεγάλου κεφαλαίου στην πίτα των μεγάλων έργων.

Αυτά δίνει η ελληνική κυβέρνηση, με αντάλλαγμα προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας και στα Βαλκάνια.

Στα πλαίσια αυτά η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε χτες με εκπροσώπους της Τράπεζας "Χονγκ - Κονγκ Σαγκάη", μια από τις τράπεζες που συμμετείχε στην ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ.

Τα θέματα της ατζέντας ήταν ιδιωτικοποιήσεις, χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους και επενδύσεις στα Βαλκάνια. Για τα δυο πρώτα θέματα οι εκπρόσωποι της τράπεζας έδειξαν ενδιαφέρον. Αντίθετα, για την προοπτική επενδύσεων στα Βαλκάνια η συζήτηση είχε απλώς φιλολογικό ενδιαφέρον.

Στον τομέα του ιδιωτικοποιήσεων για τις ξένες πολυεθνικές που θα επιλεγούν σαν σύμβουλοι από την ελληνική κυβέρνηση, ανοίγεται ...πεδίον δόξης λαμπρόν.

Οπως ανέφερε ο Γ. Παπαντωνίου σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους, μαζί με την κατάθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 1998 θα κατατεθεί και κατάλογος με τις (10 - 11) προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ. Μέσα στο 1998 αναμένεται να δοθούν σε ιδιώτες πακέτα 20% περίπου τριών - τεσσάρων ΔΕΚΟ, ενώ οι υπόλοιπες θα ιδιωτικοποιηθούν το 1999. Μέσα στο 1997 πρόκειται να εισαχθούν στο χρηματιστήριο τα καταστήματα αφορολόγητων ειδών, το ίδιο το Χρηματιστήριο, ενώ δεν είναι σίγουρο αν η ΔΕΠ εισαχθεί για ιδιωτικοποίηση το 1997 ή στις αρχές του 1998.

Επίσης σε συνάντηση που είχε ο Γ. Παπαντωνίου με τον Αλβανό πρωθυπουργό Φ. Νάνο και τον υπουργό Οικονομικών της ίδιας χώρας συμφωνήθηκε, μέρος του ελληνικού δανείου να χρησιμοποιηθεί σαν αποζημίωση των Ελλήνων "επενδυτών" που ζημιώθηκαν στη διάρκεια της πολιτικής κρίσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θριαμβολογούν για την ένταξη στο «αντιλαϊκό τούνελ» (2000-05-04 00:00:00.0)
Νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων από το 2000 (1999-04-01 00:00:00.0)
Συνεχίζουμε στο δρόμο της ΟΝΕ (1998-12-19 00:00:00.0)
Οριστικοποιήθηκαν τα μεγέθη της νέας λιτότητας (1998-10-15 00:00:00.0)
Συσκέπτονται για το ξεπούλημα της Ιονικής Τράπεζας (1998-03-21 00:00:00.0)
Επιλογές που υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας (1996-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ