Πέμπτη 4 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θριαμβολογούν για την ένταξη στο «αντιλαϊκό τούνελ»

Με... πανηγυρισμούς για τους αντιλαϊκούς καρπούς της εφαρμοζόμενης πολιτικής υποδέχτηκαν οι κυβερνώντες τις εκθέσεις της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ. Με δηλώσεις τους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έκαναν λόγο για «επιβράβευση των προσπαθειών που έκανε η ελληνική κυβέρνηση, ο ελληνικός λαός, η χώρα μας τα τελευταία χρόνια», αποσιωπώντας βεβαίως ότι η απόφαση της ένταξης βάζει τη χώρα στον αυτόματο πιλότο της ακόμα πιο αντιλαϊκής πολιτικής.

Ανεξάρτητα από τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι της χώρας θα πρέπει να προετοιμάζονται να εισέλθουν σε νέο μακρύ σκοτεινό τούνελ και το πόσο θα παραμείνουν σ' αυτό εξαρτάται βέβαια από την ίδια την εξέλιξη της ταξικής πάλης. Το σίγουρο πάντως είναι ότι το ευρωπαϊκό κονκλάβιο έκανε αποδεκτή την ελληνική αίτηση ένταξης, επιβάλλοντας δεσμεύσεις για ταχύρυθμη προώθηση των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών (σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, άνοιγμα αγορών, «σπάσιμο» των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων), νέα σκληρή δημοσιονομική πολιτική και εφαρμογή αντιπληθωριστικής εισοδηματικής πολιτικής, που ουσιαστικά - όπως αναφέρει και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - σημαίνει «πάγωμα», στην καλύτερη περίπτωση, των πραγματικών εισοδημάτων των εργαζομένων και ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος.

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των δύο εκθέσεων (11 π.μ.), ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, έδωσε συνέντευξη Τύπου, όπου, από τη μία πλευρά επανέλαβε τους βασικούς άξονες των δεσμεύσεων που θα πρέπει να προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ από την άλλη επιδίωξε να χρυσώσει το χάπι για το τι σημαίνει στην πράξη μετα-ΟΝΕ εποχή. Δεν πρέπει να φοβούνται οι εργαζόμενοι από τη μετα-ΟΝΕ εποχή, ανέφερε με αφοπλιστική υποκρισία ο Γ. Παπαντωνίου. Κατά τον τελευταίο όλοι θα κερδίσουν από τα χαμηλά τιμολόγια των ιδιωτικών πλέον τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας, τα αυξημένα εισοδήματα και τις νέες θέσεις απασχόλησης! Ο ίδιος έκανε επίσης λόγο «για ξαφνική ανακάλυψη από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές της απελευθέρωσης των αγορών», κάτι που απέδωσε στο γεγονός ότι «μετά την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος η σύγκριση με τις ΗΠΑ έγινε πιο διαφανής και ο ανταγωνισμός με την αμερικανική οικονομία επιβάλλει την αποδοχή από την Ευρώπη των αμερικανικών οικονομικών δομών»!

Στις δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης «για την αντικειμενικότητα με την οποία οι δύο εκθέσεις περιγράφουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας», καθώς και για τη «θετική εισήγηση» για την ελληνική αίτηση ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι επισημάνσεις αυτές συνοδεύτηκαν από βαρύγδουπες εκφράσεις, όπως ο χαρακτηρισμός της χτεσινής μέρας ως ιστορικής, ή ακόμα «η Ελλάδα μπαίνει με το σπαθί της στην ΟΝΕ και με τη βούλα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Η... νέα εποχή

Ετσι χαρακτήρισε τη μετα-ΟΝΕ εποχή σε σύντομη αναφορά που έκανε για την επόμενη, της ένταξης, μέρα. Ακροβατώντας με τις λέξεις, ισχυρίστηκε ότι στις δύο εκθέσεις δεν υπάρχουν συστάσεις για διαρθρωτικές αλλαγές και για αλλαγές στην αγορά εργασίας, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «όλα όσα πρέπει να γίνουν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά μας». Η ταυτότητα απόψεων αφορά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, όπου, κατά τον Γ. Παπαντωνίου, οι εκθέσεις «δε λένε τίποτα το καινούριο. Λένε ό,τι λέμε και εμείς» για την αγορά εργασίας, όπου πάντα κατά τον ίδιο, «δεν υπάρχει καμιά απολύτως αναφορά επειδή κάναμε παρεμβάσεις πριν από δύο χρόνια».

Το πρόγραμμα ξεπουλήματος

Επανέλαβε επίσης το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των 15 ΔΕΚΟ, το οποίο θα πρέπει, όπως είπε, να έχει ολοκληρωθεί σε 10 - 15 μήνες από σήμερα. Πρόκειται για τις: ΕΛΤΑ, ΟΤΕ και Εμπορική Τράπεζα, για τις οποίες αναζητούνται «στρατηγικές συμμαχίες», ΔΕΗ, ΕΛΒΟ, ΕΑΒ, Χρηματιστήριο, «Ολυμπιακή Αεροπορία», ΟΠΑΠ, λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης, Αγροτική Τράπεζα, Οργανισμό Υδρευσης Θεσ/νίκης, που ιδιωτικοποιούνται είτε με τη μορφή της μετοχοποίησης μέσω Χρηματιστηρίου, είτε με την εξωχρηματιστηριακή πώληση μετοχών (ΕΛΒΟ, ΕΑΒ), ενώ η Διώρυγα της Κορίνθου και ο νέος Ιππόδρομος θα παραδοθούν στους ιδιώτες με συμβάσεις μακροχρόνιας παραχώρησης.

Στις «δυνάμεις της αγοράς» παραδίδονται και τα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα». Πρόκειται για την είσοδο ξένων εφοπλιστικών εταιριών στα εσωτερικά θαλάσσια δρομολόγια, τα ΤΑΧΥ, τα αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης, τους συμβολαιογράφους, κλπ., ενώ πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας τα υπολογίζουν σε πολλές εκατοντάδες. Ο Γ. Παπαντωνίου αναφέρει ότι μέσα στο Μάη πρόκειται να συσταθεί επιτροπή καταγραφής των κλειστών επαγγελμάτων και πως μέσα στο 2000 θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Ο Δ. Ρέππας από την πλευρά του έσπευσε να διαβεβαιώσει τους κυβερνητικούς εταίρους στην Ευρώπη ότι μετά τα «τόσα που επενδύσαμε για να φθάσουμε με επιτυχία ως εδώ, θα μείνουμε συνεπείς, προχωρώντας σε όλες εκείνες τις βελτιώσεις και προσαρμογές που είναι απαραίτητες, για να ολοκληρώσουμε το όραμά μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ