Πέμπτη 4 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
ΑΠΟΨΗ
Επικίνδυνη ελληνοτουρκική «προσέγγιση»

Μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος των Αμερικανών για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Αυτή τη φορά, φαίνεται πως θέλουν να προκύψει αποτέλεσμα, δηλαδή είτε να κλείσουν ζητήματα είτε να δρομολογήσουν τα πράγματα - όπου αυτό δεν έχει ήδη συμβεί - σε μια πορεία που να ανταποκρίνεται στην εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Ισ. Τζεμ, στη Ν.Υόρκη, υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση της Μ.Ολμπράιτ και το όλο πλέγμα μυστικής διπλωματίας που τις περιβάλλει, διαμορφώνουν το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν το επόμενο διάστημα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και προδιαγράφουν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Τα γεγονότα αυτά συντελούνται μια περίοδο κατά την οποία η επιχείρηση επιβολής της «νέας τάξης» στα Βαλκάνια βρίσκεται σε εξέλιξη και οι Αμερικανοί θέλουν να προχωρήσει πιο γρήγορα, προκειμένου να κάνουν τα επόμενα βήματα για την προώθηση των στρατηγικών τους σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή και να εδραιώσουν τις θέσεις τους. Τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό αποτελούν στην ουσία ένα εσωτερικό πρόβλημα για το ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, ένα ενδοΝΑΤΟικό πρόβλημα, που πρέπει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να κλείσουν. Και βέβαια δεν πρόκειται για επίλυση του μοναδικού προβλήματος μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αλλά για επιβολή της αμερικανικής επικυριαρχίας.

Πρόκειται για τη δρομολόγηση της αλλαγής του καθεστώτος κυριαρχίας στο Αιγαίο, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, καθώς το αντικείμενο των συνομιλών είναι η διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών που εστιάζονται στις διεκδικήσεις της τουρκικής ολιγαρχίας, πέρα και πάνω από τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου τη διευθέτηση των οποίων φαίνεται να αποδέχεται η ελληνική ολιγαρχία, στα ΝΑΤΟικά πλαίσια. Η αλλαγή αυτή, του περιορισμού των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, έχει ήδη δρομολογηθεί με τις νέες ρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί στα πλαίσια της συμμετοχής της Ελλάδας στη νέα δομή του ΝΑΤΟ και με το πλαίσιο που διαμορφώνουν η συμφωνία της Μαδρίτης του 1997 και η απόφαση του Ελσίνκι του Δεκέμβρη του 1999. Τα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση του συντονισμού Ελλάδας και Τουρκίας στις νέες ΝΑΤΟικές απαιτήσεις έχουν δρομολογηθεί με την εφαρμογή του νέου επιθετικού δόγματος του ΝΑΤΟ, τη λειτουργία της νέας δομής του και των ΝΑΤΟικών στρατηγείων της Λάρισας και της Σμύρνης. Και συνεχίζονται με τις στρατιωτικές ασκήσεις. Ηδη η Ελλάδα πήρε μέρος τον Απρίλη σε τουρκική άσκηση μαζί με άλλες ΝΑΤΟικές χώρες, ενώ στην άσκηση «Νταϊνάμικ Μιξ» που θα γίνει στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα θα πάρουν μέρος τουρκικές δυνάμεις με 12 μαχητικά και ένα λόχο πεζοναυτών.

Ηανησυχία όμως δεν προέρχεται μόνο από τις διευθετήσεις που προωθούνται σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Νέες επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων προετοιμάζονται και σε αυτές πρέπει η Ελλάδα και η Τουρκία να παίξουν ακόμα πιο ενεργό ρόλο. Δεν είναι τυχαίο ότι στη Νέα Υόρκη οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας πήραν μέρος και σε κλειστή σύσκεψη υπό την προεδρία της Ολμπράιτ με αντικείμενο την επέμβαση στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας και την ανατροπή του Μιλόσεβιτς. Ενδεικτικό και αυτό της εμπλοκής στην οποία οδηγείται η χώρα μας και του είδους της συνεργασίας που οικοδομείται με την Τουρκία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΝΑΤΟ και μπίζνες ανοίγουν δρόμο για επώδυνες διευθετήσεις (2024-05-16 00:00:00.0)
Χωρίς την Κύπρο (2024-03-22 00:00:00.0)
Αλλά αν ήμασταν εκτός ΝΑΤΟ, αν δεν ήμασταν τουλάχιστον σύμμαχοι, δεν θα ήταν πιο επιθετική η Τουρκία απέναντί μας; (2020-02-08 00:00:00.0)
Κερδισμένο το κεφάλαιο, χαμένοι οι λαοί (2010-05-16 00:00:00.0)
Ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί (2005-04-19 00:00:00.0)
Ζητούν διχοτόμηση του Αιγαίου (1995-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ