Πέμπτη 4 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Στην Ευρώπη του Μάαστριχτ
ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Εφταπλασιάστηκε το εμπορικό έλλειμμα στην ΕΕ των «δεκαπέντε»

Οι εξελίξεις στην πορεία του εξωτερικού εμπορίου των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αντανακλούν τις γενικότερες οικονομικές συνθήκες στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και τις επιπτώσεις απ' τον πόλεμο ΕΥΡΩ - δολαρίου. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, το εμπορικό πλεόνασμα της «ζώνης του ΕΥΡΩ» έπεσε κατακόρυφα τον περασμένο Φλεβάρη σε σύγκριση με το Φλεβάρη του 1999. Από τα 4,3 δισ. ΕΥΡΩ έπεσε στα 300 εκατομμύρια ΕΥΡΩ.

Ανάλογες είναι οι εξελίξεις και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 15 κρατών - μελών. Στο σύνολο λοιπόν έχουμε αύξηση του ελλείμματος από 1 δισ. ΕΥΡΩ σε 7,1 δισ. ΕΥΡΩ. Με λίγα λόγια, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στην ΕΕ των «δεκαπέντε» μέσα σε ένα χρόνο εφταπλασιάστηκε!

Ομως φαίνεται πως οι κυβερνήτες της ΕΕ σχεδιάζουν να ρίξουν τις συνέπειες και αυτής της εξέλιξης στις πλάτες των εργαζομένων. Αποδίδουν λοιπόν αυτή την πορεία του εμπορικού ισοζυγίου στη χαμηλή «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας της ΕΕ. Ετσι προτείνουν σαν «φάρμακο» μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, όπως μείωση της αγοραστικής δύναμης, ανατροπή των ασφαλιστικών κατακτήσεων, εφαρμογή των ελαστικών μορφών απασχόλησης, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας κ.ά.

Φυσικά κανείς δεν κάνει λόγο για τα υπέρογκα κέρδη των επιχειρήσεων που αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Υπό διωγμό οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζόμενων, στο απυρόβλητο τα κέρδη του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ