Πέμπτη 4 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΕΚΤ
Επιμένουν στην εφαρμογή των αντιλαϊκών «διαρθρωτικών αλλαγών»

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Θεωνά, κατά τη παρουσίαση των εκθέσεων, σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ

«Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, πιο σκληρή δημοσιονομική πολιτική, σκληρή πολιτική λιτότητας, ανατροπή εργασιακών σχέσεων, δραματικές επεμβάσεις στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και το σύστημα κοινωνικής προστασίας, αυτό θα επακολουθήσει μετά την απόφαση ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ και αυτό είναι το περιεχόμενο των "διαρθρωτικών αλλαγών", που επίμονα και συστηματικά απαιτεί η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, παρεμβαίνοντας κατά την παρουσίαση των εκθέσεων της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Εκφράζοντας ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού λαού, το οποίο δεν πανηγυρίζει για την εκπλήρωση των κριτηρίων του Μάαστριχτ για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε εκπροσώπους της Κομισιόν και της ΕΚΤ να δώσουν σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις σε ορισμένα καίρια ερωτήματα.

«Ο καθένας, ακόμη και όταν δεν είναι ειδικός στα θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, μπορεί να κατανοήσει ότι η θεαματική, όπως σημειώνεται και στις εκθέσεις προσέγγιση των κριτηρίων σύγκλισης από την ελληνική οικονομία, δεν είναι αποτέλεσμα των "θαυματουργών" ενεργειών κάποιων μάγων που ανέλαβαν να κυβερνήσουν την Ελλάδα, αλλά αποτέλεσμα μιας σκληρής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόστηκε με δραματικές συνέπειες στην απασχόληση και τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα του ελληνικού λαού», τόνισε ο Γ. Θεωνάς, υπογραμμίζοντας ότι «πίσω από τη μείωση του πληθωρισμού, των ελλειμμάτων, των επιτοκίων και του δημόσιου χρέους, βρίσκεται η δραματική επιδείνωση των όρων ζωής και εργασίας των ευρύτατων λαϊκών στρωμάτων στη χώρα μου. Κι επειδή οι άνθρωποι δεν ευτυχούν με τους αριθμούς, αλλά με τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και κατακτήσεών τους, αυτό που απασχολεί σήμερα μεγάλα τμήματα του λαού μας είναι τι θα επακολουθήσει μετά την απόφασή ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ».

«Ηδη οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έθεσαν το θέμα της "διατηρησιμότητας" της σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας. Η προσέγγισή τους έχει την αξία της», σημείωσε ο Γ. Θεωνάς, «γιατί δείχνει προς τα πού πιέζουν τις εξελίξεις. Προς τη λήψη πρόσθετων αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων, προς την ενίσχυση της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής για να "διακριθεί" το επίπεδο "σύγκλισης" που επιτεύχθηκε. Και οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και της ΕΚΤ υπαινίχθηκαν σαφέστατα την εφαρμογή ακόμη πιο σκληρής περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής, αυστηρά περιορισμένης μισθολογικής πολιτικής και προώθηση των "απαραίτητων" διαρθρωτικών αλλαγών».

«Το βασικό προεκλογικό επιχείρημα της κυβέρνησης, προκειμένου να "πείσει" τον ελληνικό λαό να την επανεκλέξει ήταν ότι αυτή διέθετε μεγαλύτερη εμπειρία από τη ΝΔ, για να διαπραγματευτεί με την ΕΕ τα μέτρα πολιτικής που θα "έπρεπε" να εφαρμοστούν στην εντός ΟΝΕ εποχή. Το ερώτημα που προκύπτει και ζητάει άμεση απάντηση, για να γνωρίζει και ο ελληνικός λαός τι τον περιμένει είναι τούτο: ποια είναι αυτά τα μέτρα και ποια η πολιτική που θα διαπραγματευτεί η ελληνική κυβέρνηση με την Κομισιόν και την ΕΚΤ; Τι θα είναι αυτά; Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, πιο σκληρή δημοσιονομική πολιτική, σκληρή πολιτική λιτότητας, ανατροπή εργασιακών σχέσεων, δραματικές επεμβάσεις στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και το σύστημα κοινωνικής προστασίας».

«Μιλήστε, επιτέλους, με σαφήνεια για το ποιο είναι το περιεχόμενο των διαρθρωτικών αλλαγών που επίμονα και συστηματικά απαιτείτε», κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Ο Επίτροπος κ. Σόλβες Μίρα και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Νουαγιέ απλά επιβεβαίωσαν ότι αυτό που ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση είναι να εφαρμόσει με συνέπεια την κοινοτική πολιτική. Τίποτε περισσότερο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ