Πέμπτη 18 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Γ. ΘΕΩΝΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευαισθησία στα λόγια, σκληρότητα στην πράξη

Την αντιφατικότητα μεταξύ των διακηρύξεων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της απασχόλησης και της συγκεκριμένης πολιτικής πρακτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κρατών - μελών στον τομέα αυτό, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς, κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη συζήτηση πριν την ψηφοφορία για το πρόγραμμα κοινωνικής δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης την περίοδο 1995 - 1997. Ο Γιάννης Θεωνάς συμφώνησε με την ανάγκη λήψης μέτρων που αφορούν στην ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, στη λήψη μέτρων για την προστασία κατά του κοινωνικού αποκλεισμού, την προστασία των ηλικιωμένων, την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, την ενσωμάτωση των μεταναστών και των μειονοτήτων.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε τη ριζική διαφωνία του ΚΚΕ "στην αναφορά που γίνεται στα συμπεράσματα του Εσσεν και στη "Λευκή Βίβλο". Το πλαίσιο μέτρων που καθορίζεται από αυτά οδηγεί στην αντίθετη κατεύθυνση και μετατρέπει τις διακηρύξεις αυτές σε απλό ευχολόγιο. Το χάσμα ανάμεσα στην πρακτική και τα μεγαλεπήβολα προγράμματα το βλέπουμε καθημερινά, ενώ οι όλο και οξύτερες αντιδράσεις των εργαζομένων το αποδεικνύουν. Η πρόταση του Εσσεν για "διαδικασία επιτήρησης της απασχόλησης", όπως εφαρμόζεται στα πλαίσια της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας που προϋποθέτει το Μάαστριχτ, δεν οδηγεί παρά σε πιο συγκροτημένη και συντονισμένη επίθεση εις βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων και τη γενικότερη απορύθμιση της αγοράς εργασίας".

Ο Γ. Θεωνάς τόνισε ότι "θέλουμε για άλλη μια φορά να προειδοποιήσουμε ότι οι αποφάσεις του Εσσεν για δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας, αποτελούν πλήγμα για τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, αποβλέπουν στην πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και οδηγούν στη διεύρυνση της φτώχειας. Αλλωστε, η αγωνιστική απόκρουση αυτών των κατευθύνσεων από εκατομμύρια Ευρωπαίους εργαζόμενους στη Γαλλία, το Βέλγιο και αλλού, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Σε σχέση με την πρόταση για επιπλέον κίνητρα στις επιχειρήσεις, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι έχει ήδη εφαρμοστεί σε πολλά κράτη - μέλη και το αποτέλεσμα είναι απολύσεις από τη μια πόρτα και είσπραξη των επιχορηγήσεων από την άλλη".

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι "απαίτηση καθολική πρέπει να είναι η υλοποίηση επιτέλους ενός πολύ πολύ συγκεκριμένου προγράμματος κοινωνικής δράσης, στη βάση των θετικών προτάσεων που προβάλλουν οι εργαζόμενοι, και αρκετές από αυτές υπάρχουν στην έκθεση Χιούζ και στο αντίστοιχο ψήφισμα του Κοινοβουλίου.

Σε άλλη συζήτηση που έγινε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τη διατήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης των επιχειρήσεων, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς ζήτησε την απόσυρση της πρότασης που υπέβαλλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αναφερόμενος στον κίνδυνο περιορισμού της προστασίας και μη κάλυψης ενός σημαντικού μέρους εργαζομένων, γεγονός που εξαρτάται από το περιεχόμενο του όρου "μεταβίβαση", τόνισε ότι "η ερμηνεία του όρου αυτού θα πρέπει να είναι απόλυτα σαφής και δεν είναι. Η ασάφεια της οδηγίας για τις περιπτώσεις αφερεγγυότητας του εργοδότη μπορεί να οδηγήσει σε προσβολή των δικαιωμάτων των εργαζομένων από δόλιες πτωχεύσεις". Καταλήγοντας κάλεσε τον κοινοτικό επίτροπο "να εκφράσει εδώ και τώρα την ετοιμότητά του να αποδεχτεί την πρόταση του Κοινοβουλίου και να αποσύρει την πρόταση οδηγίας για επανεξέταση και βελτίωση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ