Τρίτη 6 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Αγωνιστική απάντηση στις προκλήσεις

Για επικίνδυνη αδράνεια καταγγέλλουν την πλειοψηφία της ΠΝΟ η ΠΕΜΕΝ, ο "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και η Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και συντονισμό της πάλης των ναυτεργατών απαντούν τρία ναυτεργατικά σωματεία στο "σικέ διάλογο" που διοργανώνουν εφοπλιστές, κυβέρνηση και αποδέχεται η πλασματική πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας,με σκοπό την επικύρωση των θρασύτατων εφοπλιστικών αξιώσεων.

Η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού,η Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και η Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών διοργανώνουν στις 14 Μάη στις 10.30 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.Την επόμενη μέρα, 15 του μήνα, επίσης στις 10.30 το πρωί διοργανώνουν πανναυτεργατική συγκέντρωση στη συμβολή της οδού ΙΙ Μεραρχίας με την Ακτή Μιαούλη. Τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία προς την ΠΝΟ και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.Μεθαύριο Πέμπτη στις 11.30 το πρωί η ΠΕΜΕΝ διοργανώνει σύσκεψη με θέμα: "Το ναυάγιο του ΔΥΣΤΟΣ - ναυτικά ατυχήματα".

Τα τρία σωματεία διεκδικούν την άμεση απορρόφηση των ανέργων, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του μισθού, την υπεράσπιση των θέσεων απασχόλησης και την τήρηση της νομοθεσίας για τις οργανικές συνθέσεις. Απαιτούν ακόμα την κατάργηση των εγκριτικών πράξεων και εφαρμογή οργανικών συνθέσεων, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πλοίων, την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την κατάργηση των φορομπηχτικών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση, την προστασία και τη διεύρυνση των ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών κατακτήσεων και την αύξηση των συντάξεων πείνας.

"Βρισκόμαστε απέναντι σε οργανωμένο σχέδιο διωγμού των Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία και μετατροπής της ελληνικής σημαίας σε σημαία ευκαιρίας, στο όνομα του μύθου της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή των υπερκερδών των ναυτιλιακών επιχειρήσεων", τονίζουν τα τρία σωματεία σε κοινή τους ανακοίνωση και υπογραμμίζουν ειδικά για την τακτική της πλειοψηφίας της Εκτελεστικής της Ομοσπονδίας ότι πρόκειται για τακτική αδράνειας "άκρως επικίνδυνη, που υπονομεύει τα ναυτεργατικά δικαιώματα". Σημειώνουν ακόμα ότι "η άρνηση της Ομοσπονδίας - όπως εξηγούν - να εφαρμόσει την απόφαση του Γενικού της Συμβουλίου για απεργιακές κινητοποιήσεις, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις σχετικές προτάσεις της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, και η συμμετοχή της ΠΝΟ στον ψευτοδιάλογο είναι επιλογές που αποθρασύνουν την αντεναυτεργατική πολιτική που αξιώνουν οι εφοπλιστές και προωθεί η κυβέρνηση".

"Εξυγίανση" του ΝΑΤ με ιδιώτες!

"Εξυγίανση" με ιδιώτες προετοιμάζει η κυβέρνηση για το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο!Οπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΝΑΤ Κωνσταντίνος Γκιζιάκης,σε εισήγησή του που παρουσίασε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Επιχειρήσεων και Επιχειρηματιών, η κυβέρνηση προωθεί τη συμμετοχή των ιδιωτών στην ασφάλιση των ναυτεργατών και την ανατροπή του κοινωνικού χαρακτήρα του ΝΑΤ.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, οι ιδιώτες μπορούν να παίξουν συμπληρωματικό ρόλο για τους συνταξιούχους, εννοώντας την ανάθεση σε αυτούς της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης! Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνεται και από την επισήμανση του προέδρου ότι "ανεξαρτήτως του αριθμού των εν ενεργεία ναυτικών, θα υπάρχει πάντοτε το κεφάλαιο που θα υποστηρίζει τους συνταξιούχους". Αυτά θα γίνουν, σύμφωνα με τον πρόεδρο, με την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί... εξυγίανση του ιδιωτικού τομέα, ώστε να ισχυροποιηθεί η εμπιστοσύνη των εργαζομένων. Τα όσα πρότεινε ο πρόεδρος αποτελούν θέσεις που έχουν παρουσιάσει από καιρό η Ελληνική Ναυτιλιακή Επιτροπή Συνεργασίας του Λονδίνου - ΚΟΜΙΤΙ και η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών,κάνοντας λόγο για ένα... "νέο ΝΑΤ"!

Η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι τα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος του ΝΑΤ είναι αντίθετα "από τις θέσεις του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο υποστηρίζει την αυτοτέλεια του ΝΑΤ και την αυτονόητη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του". Η ΠΕΜΕΝ ζητά να μάθει από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας αν τα όσα υποστήριξε ο Κ. Γκιζιάκης αποτελούν προσωπικές του απόψεις, αφού δεν είναι προτάσεις εγκεκριμένες από το διοικητικό συμβούλιο, ή θέσεις "των πολιτικών του προϊσταμένων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ